Sök
Stäng denna sökruta.

NÄR DU INTE KAN TRÄNA … 

Fick ett önskemål om att skriva om hur du tar dig vidare när träningsglädjen försvunnit, hur du laddar om och hur man mentalt hanterar en skada.

Lösningen är såklart:
* Lägg dig ner, ät en dubbelnougat och vänta!

Nä. Eller ja, ät en dubbelnogat om du gillar det och sedan fokuserar du på det du som du faktiskt kan göra. Min syster Lisa är ett unikum i att ladda om och fokusera på vad hon kan göra. En dag innan vi skulle åka på träningsläger fick hon reda på att hon hade två stressfrakturer. 

Hon bröt ihop. Grät en smula och sedan träffade hon PT Magnus och bad om ett program med övningar hon kan göra. Sedan gick hon och köpte ett flytbälte så hon skulle kunna löpträna i vattnet. Så simmade och styrketränade hon till hon fick börja springa. Och så körde hon Ironman Zurich.

Jag tycker jag knappt har varit skadad men jag har varit med om att få löpbud några veckor innan en Ironman. Jag har dragit på mig “hälsporre”, ont i axeln och rejäla förkylningar. Dom flesta saker har jag kommit snabbare och starkare ur. Och finns det något härligare än att få träna när man varit sjuk och inte kunnat?

Skadad? Såhär tänker jag:

Jag tar reda på orsak – och sedan fokuserar jag på vad jag KAN göra. Kan jag inte springa kanske jag kanske cykla, simma, yoga, styrketräna eller köra vattenlöpning. Och framförallt vad kan jag göra för att komma ur det här om några veckor starkare och snabbare än jag är just nu? Jag gör det till en utmaning!

Jag skriver in träningen i kalendern och bockar av passen.

När motivationen inte finns så brukar jag fundera på mitt mål och leta efter delmål som får det att pirra i min mage. Boka dejter med människor som ger energi. Se till att sova mycket. Bli riktigt jäkla uttråkad. Och så ibland bestämmer jag mig bara för att testa allt jag normalt inte gör.

Så går du inte på spinning så gå på spinning. Är du det minsta sugen på zumba, gå på zumba. Oljemålning? Skrivarkurs? Magdans? Crossfit? Välj en annan väg till jobbet. Leta efter glöden och glädjen men kom ihåg att det är helt ok att deppa ihop ett litet tag och sedan komma igen! Och är det just träning du är deprimerad över så skaka loss, gör det du kan och inse att det i dom flestas fall finns saker som faktiskt är viktigare än missad träning eller till och med en missad viktig tävling. På riktigt – vad har det för betydelse om 100 år?

Här finns ett inlägg om hur Emma Graaf tänker när hon blir skadad. Och läs om Göran Hilmersson – han är ren inspiration!

Kolla på bilder som gör dig glad! Och sov mycket. Sa jag att jag tycker du ska sova mycket. Ge kroppen förutsättningar för att laga sig.

Vad är dina bästa tips till kompisen som tappat motivationen eller skadat sig?

Ps. Får jag be dig om en tjänst? Gå in här och ge grymmaste Bea ett gäng hejarop! Hon är sjukt snabb, stark och glad. Men just i detta nu slåss hon för att hennes höfter ska bli friska! Hon skulle vara igång och springa i höstas men kämpar fortfarande för att kunna gå. 

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *