Sök
Stäng denna sökruta.

3 toppturer jag rekommenderar

Toppturer kan vara snälla och mjuka, eller tuffa och äventyrliga – beroende på terräng, distans, lutning, väder och lavinrisk. Ta dig till Utemagasinet för att läsa om Uteredaktionens personliga favoriter i hemmafjällen – här är mina tre:

Hemmafjäll: Dundret, Gällivare. Det var det sista jag såg när jag gick och lade mig och det första jag såg när jag vaknade under hela uppväxten. När toppen fått lite puder somnade jag med ett leende – första tecknet på att vintern var på väg.  

Toppturskarriär: Åkt skidor sedan jag kunde gå, men toppturer klev in i mitt liv när jag gick en tvåårig friluftsledarutbildning i Kiruna. Det blev kärlek direkt. Turar gärna i hemmafjällen runt Kiruna och Gällivare, men mina mäktigaste turminnen är från Svalbard och Houte Route i Alperna, Chamonix till Zermatt.

1.Áhkká, Stora Sjöfallet

Högsta toppen: Stortoppen, 2 015 möh.
Utgångspunkt: STF Akkastugorna, 470 möh i väglöst land. Man kan också tälta vid fjällets fot för en kortare anmarsch.
Tid: Cirka 8 timmar. 

Sveriges längsta åk, sett i antal höjdmeter, går från landets åttonde högsta fjäll och faller hela 1 550 meter ner mot sjön Áhkkásjaure. Fjället ligger majestätiskt vid randen av Sarek, och når du toppen under en klar dag får du inte bara det längsta åket utan även en oslagbar utsikt.

Det här är varken en lätt eller lättillgänglig tur, det vill jag vara tydlig med. Men garanterat en upplevelse för livet för erfarna toppturare. Topparna på Áhkká är ökända för sin förmåga att dra till sig moln – Lapplands drottning släpper inte upp vem som helst. Men dagar med lite sämre väder kan man ofta bestiga någon av de enklare topparna i området.

Från Akkastugorna skidar du mot Njirramjåkkas delta, där du följer bäcken upp till trädgränsen. Där väljer du om du vill gå på västra eller östra sidan av bäckravinen. Välj östra om du ska till Stortoppen – men var extra försiktig och bedöm lavinläget. Efter någon kilometer tvingas du gå på brant skrå tills ravinen är passerad, då du kan glida ner och fortsätta i dalgången. Gå i mitten av glaciären de dryga två kilometrarna till passet mellan Borgtoppen och Stortoppen. Lämna skidorna antingen nedanför eller ovanpå själva passet. Sedan är det ett kort brant parti innan du når passet.

Åket från Stortoppen är varierat och kul hela vägen. Snudd på mjölksyragaranti, även för de starkaste av lårmuskler. 

2. Vássecohkka, Riksgränsen

Högsta toppen: 1 361 möh 
Utgångspunkt: Vassijaure tågstation, längs E10 strax innan Riksgränsen.
Tid: Cirka 4 timmar. 

”Vassi” är en riktig klassiker i Riksgränsfjällen och en plats jag återkommer till varje år. Gå över järnvägen och ta sikte till vänster om Vássecohkkas branta västvägg. Efter någon kilometer i svag lutning kommer du upp och kan se in i Geargevággi med alla stora bumlingar. På Vássecohkkas nordsida finns en tydlig svart klippa, och till vänster om denna en bred ränna (en bäck på kartan). Håll vänster om rännan tills branten är passerad.

När du är uppe på platån på drygt 1 000 möh letar du dig svagt höger över de stora fälten upp till toppen. Du kommer att belönas rikligt om du går ända fram till toppen för då kan du se till fjordarna i Norge. 

Vassi funkar fint i alla möjliga väder, men extra magisk blir upplevelsen om du har tur med vädret en vacker vårkväll. Går du i dålig sikt – gå inte för nära kanten utan stanna på östra sidan om toppröset.

Det finns några olika vägar tillbaka men klassikern är att ta samma väg ner.

3. Luossavaarabacken, Kiruna

Högsta toppen: 728 möh
Utgångspunkt: Parkeringen intill liftarna vid Luossavaara i Kiruna, 550 möh.
Tid: 20–30 minuter. 

Här har jag gjort många kvällsåk för att stilla det värsta skidsuget. Det finns tre liftar, men jag blev lycklig när jag upptäckte att de även har en markerad led upp för att gå med stighudar. Det finns fyra nerfarter och en park med hopp och rails. Den totala pistlängden är 2 500 meter och fallhöjden 156 meter. Visa respekt och motstå lusten att ta de första svängarna i de nypreparerade backarna om du råkar vara först – åk ner vid sidan eller i spåret du gick upp i! Är du där när liften är öppen så kan du avsluta med en våffla på Café Sport.

Bild från förr-i-tin. Topptur på Svalbard.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

MITT FÖRSTA ÄLGPASS

För första gången i mitt liv så drar jag en lott ur jaktledarens keps för att få ett eget pass. “Tornet i

Läs mer »

Norrländska uttryck

Min släkt pratar finska, eller meänkieli som är den bästa av blandningar. Jag gick på finska som hemspråk i grundskolan (mest för

Läs mer »

2 reaktioner på ”3 toppturer jag rekommenderar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *