Sök
Stäng denna sökruta.

FAVORITPLATSER I GÄLLIVARE

Jag är uppvuxen i Gällivare och just nu är jag oändligt tacksam över att Hooja gjort att jag inte behöver berätta var min hemstad ligger. Tidigare har jag ofta behövt förklara att det är 9 mil norr om Jokkmokk och 12 mil söder om Kiruna. I Gällivare har vi inte en utan två gruvor, underjordsgruvan LKAB och dagbrottet Aitik. Under hela mitt liv så har Malmberget sakta försvunnit ner i en grop och hus har flyttats till Gällivare. Det gör att jag skrattar lite när människor frågar mig hur det känns att man flyttar hus i Kiruna. Det har varit vardag under större delen av mitt liv. Jag har bott ett gäng år i Kiruna också, älskar den staden nästan lika mycket som Gällivare men i min värld så är Gällivare är en arktisk pärla som få upptäckt.

No niin, här är några av mina favoritplatser:

Dundret

Det går inte att prata om Gällivare utan att ha med Dundret. Det är verkligen folkets fjäll. Det är det sista jag tittade på innan jag somnade under mina första år och det är där årstiderna kom först. Kan fortfarande plocka fram det lilla lyckopirret när toppen på Dundret fått lite florsocker i form av snö på sig i september eller oktober. Det är på Dundret jag lärt mig åka skidor. Men det är också dit jag tar mig för att tänka klara tankar alla årstider. Att jag kan ta skidorna upp på vintern och under sommaren gå, springa, cykla eller ta bilen upp till toppen gör att jag snabbt är uppe. Från toppen av Dundret ser du vid klart väder både Sarek och Kebnekaise, ja det sägs faktiskt att du ser 1/11 del av Sveriges yta. Dundret består av flera toppar och det går en led du kan följa mellan dem.

På bilden ser du Amanda Mattsby som bor i Gällivare – klicka här för att ta dig till hennes sida – väl värt ett besök!

Bada i Nuolajärvi eller i Vassaraälven

Otroligt glad att entusiaster håller två vakar öppna. En vid Nuolajärvi (där bilden är tagen) och en i älven vid hembygdsområdet. Bara att ta dig dit och bada – att se till att du lämnar vaken som du själv vill finna den är en självklarhet!

Sandviken

På sommaren en sandstrand med utsikt över Dundret. Här går starten för Laponia triathlon 8 juli. När jag var där i fem minuter förra veckan passerade det skotrar, längdskidåkare, en cyklist med hund samt en fyrhjuling. Det finns eldstäder och utegym.

Kommunrundan

Längdskidspår som du kan kliva på nästan var du än befinner dig, tar du hela så får du 2,1 mil i benen.
Läs mer här!

Djävulsklyftan

Djävulsklyftan är en ca 2 km lång och 50-100 m bred ravin. Det är inte bara ravinen som är en sevärdhet här, utan det är också skogen du vandrar dit genom. Det är gammal urskog, du vet sådan där som knappt finns kvar nuförtin.

Kör genom Koskullskulle och fortsätt mot Tjautjas, precis när du passerar bron över Linaälven så är det första till höger, där det går en liten väg. Vägen har en bom så här kan du parkera och börja gå. Fortsätt längs grusvägen tills du kommer fram till skylten som markerar stigen mot Djävulsklyftan. Total sträcka att gå från vägen är drygt 3 km enkel väg. Här ser du vägbeskrivningen i Google Maps. Läs gärna mer hos Jennifer – klicka här!

Kulturstigen.

Låter torrt men följ den och du får 4,5 km promenad där du får följa Vassaraälven med utsikt över Dundret och se delar av stadsomvandlingen. (bonus att du får gå förbi min gamla låg, mellan och högstadieskola) Klicka här för en karta.

Malmberget & Välkommatoppen

Har du bil så ta en tur till Malmberget och se hur gator bokstavligen slutar i en grop. Välkommatoppen har fin utsikt. Välkommaberget ligger i Malmberget och stigen upp till toppen hittar du en bit in efter Puoitakvägen. Där vägen delar sig i ett Y (precis innan Blå lagunen) kan du parkera din bil/cykel. Sista biten till toppen (ca 2 km) tar du dig fram till fots. Från vägen går en väl upptrampad men stenig stig som tar dig hela vägen upp till toppen. Läs mer här!

Stora sjöfallet, Saltoluokta, Sarek, Treparksmötet

Fortfarande i Gällivare kommun men några mil söderut hittar du Europas sista vildmark. Sarek. (Jag kan tycka det är lite fånigt uttryck men det kan vi prata om någon annan gång) Jag rekommenderar allt från en middag i Stora sjöfallet eller Saltoluokta till att vandra en vecka eller två i Sarek. Vill du ha ett smakprov av tre parker så rekommenderar jag treparksmötet varmt. (Läs mer här!)

Norrsken & midnattsol

Något som var det mest naturliga under min uppväxt får de mest långväga gäster att komma till just Gällivare. Norrsken om vintern och midnattsol (5 juni till 11 juli) under sommaren.

I Gällivare gör folk inte det så krångligt. Man kan absolut ta skotern ut, pimpla, koka kaffe och grilla en korv men till vardags så tar man med sig sin kaffekopp ut, drar upp mössan i pannan och lutar sig mot husväggen och njuter av att solen är tillbaka. När någon går förbi så ger man dem en nick och ibland stannar de till och pratar.

Jag får ofta höra att jag är “som en norrländsk käftsmäll” det vill säga ibland lite för rak för mitt eget bästa. Men de som väljer att jobba med mig uppskattar det, du behöver inte fundera utan vet vad jag tänker. Det finns i min bakgrund där många pratar finska eller meänkieli, det är rakt, det är på riktigt. Men det är också mjukt, snällt och man hjälper varann.

Det är något fint i att om någon frågar så hjälper du till, det är en ickefråga, det bara är så. Det är möjligt att det är för att alla har en roll och du kommer förr eller senare träffas i något annat sammanhang. Det leder till att det inte är några frågetecken. Behöver du en traktor så frågar du hen med traktor om det så är på julafton. Nästa gång så är det hans värmepanna som inte fungerar eller så är det hen som är lärare åt ditt barn. Det kan jag ofta sakna i Stockholm, att det inte är naturligt att man hjälper varann utan någon baktanke eller betalning. Men jag brukar tänka att det är till min fördel att jag utan att tänka alltid försöker hjälpa till när någon ber, det finns i min ryggrad sedan jag föddes. Det är överlevnad. Karma på norrländska liksom.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

3 toppturer jag rekommenderar

Toppturer kan vara snälla och mjuka, eller tuffa och äventyrliga – beroende på terräng, distans, lutning, väder och lavinrisk. Här hittar du tre av mina favoriter i Lappland.

Läs mer »

MITT FÖRSTA ÄLGPASS

För första gången i mitt liv så drar jag en lott ur jaktledarens keps för att få ett eget pass. “Tornet i

Läs mer »

Norrländska uttryck

Min släkt pratar finska, eller meänkieli som är den bästa av blandningar. Jag gick på finska som hemspråk i grundskolan (mest för

Läs mer »

2 reaktioner på ”FAVORITPLATSER I GÄLLIVARE

  1. Som den sörlänning man kallades under 90-talet tyckte folk man var dum i hela huvudet som flyttade upp till Norrbotten.
    Bott i Kalix & Haparanda, fiskat mycket utefter älvarna. Speciellt i Vittangi, Harrriket. Men i och med allt jag upplevt, personer i tornedalen där mina barns morföräldrar bor.. Så blir folk fundersama, hur kan du få fram den där dialekten, hur kan du alla ord osv.
    Jo, trivs man så lär man sig. Men numera så får man frågor på vad som sägs av viss artist. Men är det något jag saknar, jo nog är det så. Fanns det möjlighet så skulle jag flytta upp igen.. det kanske kommer 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *