Sökoptimera dina bilder

Förra veckan skrev jag några ord om det här med att döpa bilder (läs här) och flera tipsade om att Jennifer Sandström gett dom bra tips om hur du döper bilderna så Google hittar dom – så självklart frågade jag Jennifer om hon ville ta en kaffe med mig. Det blev ett samtal om hur man döper bilder men också mycket SEO (sökmotoroptimering) som hon håller kurser i. (Här kan du lyssna på hela tiokaffet!)

Hur sökordsoptimerar man bilder för webben?
Jennifer tipsade om att välja ett namn som säger vad som är på bilden och skriva in Alt-text när du laddar upp den på sin sida (en html-kod som används för att beskriva bildens innehåll) Skriv en kort och koncis beskrivning på vad du ser på bilden, helst i en mening. Inkludera även relevanta nyckelord om de faller in naturligt i beskrivningen. Skriv naturliga texter i dina alt-taggar – eftersom de inte endast används för att hjälpa sökmotorer att förstå bildens innehåll. Den används även för att hjälpa personer med funktionshinder, till exempel blinda, att förstå vad bilderna på sidan illustrerar.

Men vi pratade också om att skriva in metadata när du importerar och döper bilder. Allt från plats till fotografnamn och gärna bifoga platsen via kamerans gps om det går. Ibland rekommenderar man att du ska ta bort metadata när bilden ska upp på webben, för att ju snabbare sida du har desto högre rankar du på Google. Min bedömning är att det är inte genom att ta bort metadata du sparar så mycket – den kan vara kvar. (Upplys mig om jag har fel) Satsa på att göra bilderna exakt den storleken den ska visas och komprimera så mycket du kan utan att förlora kvalitet.

Men vi pratade också om:

* 3 enkla knep för att lyckas med din sökoptimering

* Gör en sökordsanalys – för att hitta rätt nyckelord att optimera för.

* Installera Google Analytics och Search Console – så gör du

* SEO-ordlista: bra begrepp att känna till.

> Här hittar du ett gäng länkar om SEO hos Jennifer.

 

Här hittar du Jennifers SEO-kurs som börjar i september.

SEO – något du använder dig av? Tips? Tankar?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

De mest använda bilderna i STF bildarkiv

I princip varje gång det kommer ett nyhetsbrev eller ett utskick från Svenska Turistföreningen så finns en bild från den här fotograferingen med. Har fått höra från två olika håll att det är de mest använda bilderna i STF bildarkiv.

Läs mer »

Lanttolove

I lördags gifte sig en av mina bästa vänner. Hon frågade om jag kunde tänka mig ta några bilder så jag väckte Lanttolife och drog till Skåne.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *