Sök
Stäng denna sökruta.

WEEKENDGUIDE TILL HÖGA KUSTEN

Recept på en fantastisk helg: en vän, en bil, ett tält, champagne, djungelolja och Höga Kusten. Vi lämnade Stockholm just efter lunch på fredag. Rullade upp till Friluftsbyn och åt middag i deras resturang Vardagsrummet.

Tog oss till Fäberget. Parkerade och följde leden upp till toppen. (Drygt två kilometer) slog upp tältet och korkade upp champangeflaskan och njöt av utsikten.

Vaknade till regnsmatter på tältduken och låg kvar i sovsäckarna ett bra tag innan vi drog igång uteköket och lagade frukost.

När det blev uppehåll packade vi ihop oss och körde till Skulebergets havscamping där leden upp till Getsvedjeberget startar. Swichade 40 kronor i parkering (pengarna går till att underhålla leden + att det finns toaletter och skräpkorgar) Cirka en brant kilometer senare kom vi till Höga kustens ”Predikstol” Lagade en trerätterlunch på vårt utekök och njöt av utsikten innan vi strosade ner och tog bilen till Entré Syd och bytte om till löparkläder.

Dofter av tall, gran och skvattram slog mot oss när vi började springa längst med spångarna.

Vi blev snabbt varma och byte om till shorts och efter cirka två kilometer tog vi höger upp mot Slåttdalsberget.

Efter att ha njutit av utsikten ett bra tag följde vi den blå stigen mot Slåttdalsskrevan och sprang sedan tillbaka till Entre Syd. Totalt blev det cirka sju kilometer.

Under sommaren kan det vara fullt på parkeringen – men det ska gå bussar från Naturum. Klicka in här och kolla om det är så! 

Söndag. 10:00 stod vi och väntade på att Via Ferratan skulle öppna. (Här kan du läsa mer om den! Har dom öppet är det bara att svänga förbi) Det är Europas största Via Ferrata-anläggning med fyra leder av olika svårighetsgrad.

Väljer du den enklaste så kommer du efter ett tag till ett val – vit eller röd. Röd är luftigare. Vi träffade ett par som klättrade för fjärde gången, dom sa att det är så kul. “Mycket klättring med minimal ansträngning.”

Väl uppe promenerar du ner igen, men har toppstugan öppet så rekommenderar jag en våffla och en öl. Eller en kaffe.

Du behöver såklart inte klättra för att ta dig till Skulebergets topp – det finns tre vandringsleder; Södra bergsstigen är cirka 2,5 km, Grottstigen cirka 1 km och Östra bergsstigen 2,5 km, beroende på om ni väljer att starta er vandring från östra eller södra sidan av berget.

Om du kör en roadtrip så rekommenderar jag verkligen en bensträckare antingen genom att klättra och äta lunch på toppen av Skuleberget eller en tur upp på Getsvedjeberget. Bägge är två minuter från E4:an så det är ingen omväg.

Jag har varit vid höga kusten på både vinter och sommaren. Alltid värt! 10-12 september anordnar Utemagasinet eventet Utefest – då är jag alltid på plats. Läs mer här!

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Lantto går till sjöss. Del: 3

Lägga till med båt mellan y-bommar. Att smeka gasreglaget – inte grovhångla. Försiktigt och fint för att hitta känslan för hur mycket man behöver svänga.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 2

Allt du behöver veta för att köra båt. Sjökort. Knopar. Lägga till i naturhamn. Vid vanlig jävla brygga. Och långskepps för att tanka. Möte på sjön. Hur man tar vågor. Öva på exakt hur lite du behöver styra när man vaggar fram i smala sund. Planingsfart. Skarpa svängar. Hur det känns att passera Viking Line. Vågorna. Virvlarna bakom.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 1

Jag bor några hundra meter från havet. Har simmat massor. Har paddlat en hel del. Men jag har aldrig kört båt. Jag har länge sagt att bo här utan båt är som att bo i Norrland utan skoter. Min mentor Göran har lovat lära mig allt jag behöver. Min plan är att lära mig älska havet lika mycket som fjällen. Bli lika säker i en båt som på en skoter. Kunna läsa sjökort lika bra som fjällkartor.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *