22 Comments

 1. Ingrid
  1 October, 2012 @ 06:56

  Tack vilka bra tips! De ska jag genast tillämpa. Framförallt det där med mer styrka och kolla upp mina svagheter. Det känns bra att jag iaf går en simkurs i spif:S regi 🙂

  Reply

 2. Elin
  1 October, 2012 @ 09:49

  Hej!!!
  Tack för alla tips!!! Dessa ska jag givetvis tillämpa!! Började på crawlkurs för 3 veckor sen…nybörjargrupp…. Men jag orkar ju inte simma crawl mer 25 meter, sen är all syret slut å jag måste stanna å flämta…. Antar att det är tekniken med andningen och jag hoppas att det snart kommer släppa…. Hur kändes det för dig när du började crawlkurs?
  Ha en underbarvdag!!! Elin

  Reply

  • Sofie
   1 October, 2012 @ 19:49

   Det var precis så i början, för mig släppte det när jag lärde mig att jag inte behöver köra fullt ös utan hittade en behaglig takt att simma i, och på något sätt blev andningen lite som meditation. Andas in och blås ut sakta under två (eller tre eller fyra eller vad som funkar) armtag, andas in, blås ut lugnt…
   Jag insåg att det inte var bråttom utan att luften räcker till, sedan när det satt så kunde jag öka. Enda lösningen är att blöta ner sig. Ofta. Vattenvana. Testa voltvändningar, inte för att man måste på något sätt men efter man övat på dom och det känns som lungorna sprängs när man simmar iväg efter volten så känns inte det så obehagligt att simma “vanligt” en 25:a 🙂
   Lycka till, det kommer släppa!

   Reply

 3. Gunnar Löfgren
  1 October, 2012 @ 10:45

  Bra tips!
  Wow, 5 järnkvinnor 😉 ! Grattis. Och vilka bra tips som omedelbart går att tillämpa i vardagen!

  Hur blir du motiverad nu för att köra ytterligare järnevent när de kanske har börjat tappa nyhetens behag?
  Eller kommer nu mer köra multisportevenemang som du skriver om på annat håll i din blogg?
  Hälsningar, Gurra

  Reply

  • Sofie
   1 October, 2012 @ 19:51

   Jag har inga problem med att hitta motivation – ännu. Vi planerar in en Ironman som är på något ställe vi vill åka till varje år och så Kalmar. Jag är fortfarande stolt över att klara av en Ironman, det är väl nästa år jag börjar jaga tider… fast jag känner inte riktigt för det.
   Nästa år blir det också Amfibiemannen och om vi får plats Ö till Ö.

   Reply

 4. Madeleine
  1 October, 2012 @ 10:52

  Håller helt med dig med styrkebiten. Känns som många triathleter missar gymmet och det kan jag tycka är ondödigt. Man får så mycket där, håller hela vägen som du säger, undviker skador och en rejäl shortcut till resultat även i de specifika grenarna. Nu till min fråga, när börjar du cykla? Cyklandet är ju min svaghet i triathlon och det jag vill bli bättre på, hade du hållt igång hela året eller tänker du det funkar att köra igång till jul? Jag vill gärna ha hösten att ge tid till familjen och allt annat som prioriteras ned när det närmar sig mer träning och säsong.

  Reply

  • Sofie
   1 October, 2012 @ 19:55

   Jag drar ner rejält på långpass och framförallt cykling under hösten. Istället mycket benstyrka. Tung benstyrka och lite intervallpass på cykeln som inte behöver vara så långa. Har klubben ett långt spinningpass så kan jag gå på det någongång, eller så kör jag trainer bara för att det är enkelt och funkar att göra när barnen har lagt sig om sambon är borta.
   Du är klok, ta tid för familjen och allt annat under hösten, bättre att ladda med motivation inför våren!
   Jag vet att du tänker på det, men vad 17 är viktigt här i livet? Inte är det långpass på cykeln i oktober i alla fall 🙂

   Reply

 5. Marre
  1 October, 2012 @ 14:19

  Men ÅH! Tack! EXAKT vad jag behövde för att få en spark i rumpan. Nu kör vi!

  Reply

 6. sandra
  2 October, 2012 @ 03:41

  Hur lång tid tar det att träna inför en ironman ? och hur många mil bör man springa i veckan för att klarar springdelen? 😀

  Reply

 7. Sandra
  2 October, 2012 @ 07:37

  Hur många mil behöver man springa i veckan för att vara väl förbered?

  Reply

  • Sofie
   4 October, 2012 @ 19:56

   Det är lite som att fråga hur långt är ett snöre? Det beror helt på vad du gjort innan och vad du vill göra för tid.

   Men för att ta sig igenom en Ironman utan att ha ont så skulle jag rekommendera minst två löppass i veckan. Ett intervallpass och ett lite längre. Variera intervallerna (korta, långa, få, många…) från vecka till vecka och långpassen kan vara närmare två mil under våren blandat med 1,5 mil snabbdistans.
   Men sedan ska man komma ihåg att även simning, cykling bygger kondition och jag skulle säga att även högintensiv styrketräning som Crossfit bygger kondition. Och om det blir ett pass i veckan då och då är strunt samma.
   Syster Lisa fick två stressfrakturer i våras och sprang totalt 5 kilometer mellan april och juli sedan sprang-gick hon en Ironman i Zurich. Inte att rekommendera på något sätt men bara för att berätta att det GÅR och att man inte ska ge upp bara för att man missar en träning då och då eller blir skadad. Ta hand om kroppen, lyssna på den och enligt mig se till att behåll glädjen.

   Reply

 8. Madeleine
  2 October, 2012 @ 08:47

  Haha eller hur, fast på cykeln till jobbet idag blev jag sjukt sugen på ett långpass i helgen. Jag håller mig nog till min plan, bara gymmet några veckor till, sen lägga in lite mer kondition för att efter jul köra igång kondition på riktigt. Är ändå väldigt många månader kvar som man ska hålla motivationen uppe. Det där är säkert individuellt. Vissa periodiserar ju inte alls och det funkar ju det med!

  Reply

 9. Mina träningstajts
  2 October, 2012 @ 16:41

  Tusen tack för bra tips, varav många går utmärkt att applicera på andra mål också ju! Du är så galet peppande.

  Reply

 10. Richard J
  2 October, 2012 @ 17:13

  Kanon! Jag bugar och bockar för info, och suger åt mig som en svamp.
  Gott att höra att man inte är helt ute och cyklar (pun intended 🙂 )

  /Richard

  Reply

 11. Vilken underbar läsning « Klaras Kalmarresa
  2 October, 2012 @ 20:10

  […] Här hittar ni det. Share this:TwitterFacebookE-postGillaGillaBe the first to like this. […]

  Reply

 12. Karin
  2 October, 2012 @ 20:26

  Vilken tur jag har, att du delar med dig av dina hårt förvärvade erfarenheter just när jag behöver dem som bäst! Tusen tack för att du är så generös!

  Reply

 13. Malin
  28 December, 2013 @ 18:06

  Hej!
  Vilken inspirerande blogg! Tack! Jag har en liten fråga. Började springa efter att mitt tredje barn föddes för drygt 1.5 år sedan och har nu börjat gå på spinningpass samt kör ett brickpass – cykel/löpning varje vecka. Tänker våga mig på att genomföra en Duathlontävling i sommar men har aldrig tränat och tävlat tidigare i mitt liv. Jag fyller snart 40. 🙂

  Tyvärr finns det ju inte så många Duathlontävlingar i Sverige och de som finns går av stapeln nära varandra vilket har fått mig att fundera på Triathlon – den korta distansen. Är usel på att simma och har inte tid att träna simning med tre barn, heltidsjobb och allt som det innebär. Tycker du att jag ska våga mig på att bröstsimma 400 meter? Behöver prioritera cykling och löpning för tillfället. Löpning för att upprätthålla det jag byggt upp och cykling för att det är nytt för mig.

  Har utvecklats snabbt, från att springa 5 km på 31 minuter i april 2012 till att nu klara sträckan på 22 min en bra dag.

  Tycker det är fantastiskt kul men är inte speciellt förtjust i vatten.

  Tack!

  Reply

  • Sofie
   29 December, 2013 @ 18:09

   Hej,
   bra utveckling på löpningen, kul!
   Om du inte hittar något duathlon så är det självklart att du ska köra ett triathlon. Det går precis hur bra som helst att bröstsimma 400 meter. Testa. Ta det lugnt och öka under loppet, det kommer vara precis hur kul som helst. Speciellt för dig som får roligare och roligare grenar under loppet. (Jag menar om du minst av allt gillar simningen så blir det ju bara roligare för varje gång du byter…)

   Själv lärde jag mig frisimma efter mitt andra barn, det var det som gjorde att jag gick igång på triathlon. Märkte också att simningen gjorde mycket för min kondition, märkte det när jag började springa ordentligt på våren (tidigare sprang jag inte på vintern, eller ska jag vara helt ärlig så sprang jag inte alls 🙂

   Lycka till och fråga på om du har några fler undringar. Men kör ett triathlon och berätta sen hur det gick. Stort lycka till!

   Reply

 14. Marcus
  17 January, 2015 @ 09:27

  Hej!
  Tänkte genomföra en IM 2016 allmänt tränad,springer,simmar och styrketränar 5 dar i veckan,ska bara lägga in cykeln nu då????
  Men läser på nätet om detaljerna runt omkring,måste man vara medlem i en triathlonklubb för att deltaga osv om du har dom små tipsen så berätta gärna. Jag brukar springa kustjagaren som går i Karlskrona,det borde väll vara ett plus till IM eller vad tror du?
  Mvh Marcus

  Reply

  • Sofie
   17 January, 2015 @ 14:14

   Hej, kul med Ironman 2016!
   Och ja … har du gjort Kustjagaren så är det väl bara att börja cykla så är det i princip klart 🙂
   På allvar så känns verkligen som att genomföra en Ironman inte skulle vara något problem för dig.
   För just Ironman så måste man vara medlem i en triathlonförening, eller så köper man en dagslicens på plats när man hämtar ut sitt startkit.
   Fråga på om detaljer, jag försöker skriva om allt och inget.
   Som här: http://lanttolife.se/2014/08/mina-basta-ironmantips/
   Eller så börjar du här och skummar racereports för att få massor av små tips.
   http://lanttolife.se/racereports/
   Har du en specifik fråga så börja med att göra en sökning (i menyn till höger—>) hittar du inte svaret så fråga på. Kan jag svara så gör jag det.
   Stort lycka till med träningen och livet.

   Reply

 15. SimonH
  10 March, 2016 @ 01:28

  Hej!

  Bra inlägg, gillade starkt!
  Jag har i flera år dagdrömt om att en gång ha gjort en Iron man.
  Har sedan tidigare genomfört marathon, vätternrundan & lidingöloppet bland annat och brukar köra crossfit någon eller några ggr i veckan. Så jag tror, men tillräcklig träning och motivation att löpning och cyklingen borde gå bra.
  Mitt problem är simningen, då jag är som en sten i vattnet. Jag klarar simborgarmärket, men inte mycket mer..
  Finns det någon räddning tror du? Intensiv-simkurs 5ggr/v i 3 år?
  Mvh

  Reply

  • Sofie
   10 March, 2016 @ 08:07

   Hahaha intensivkurs 5 ggr/v i tre år … kör på den!
   Nä, men på allvar har du gått någon kurs som hjälpt dig? För ofta är det nyckeln – att gå en gång i veckan på kurs och sedan försöka få till simning en eller två gånger till per vecka så kroppen och huvudet förstår att den är en fisk. Eller köra en simboosthelg och simma själv efter det.
   Många som beskriver samma sak som dig tycker att Totalimmersion hjälpt dom. Kolla till exempel http://www.simcoachen.se.
   Jag gillar också verkligen Micke som har Humanambition.se.
   Jag lärde mig simma samma vår som jag körde min första triathlon så jag är övertygad om att du fixar det. Lycka till, ses snart på en Ironman 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.