Sök
Stäng denna sökruta.

Böcker jag läst eller låtsas att jag läst

Influensa. Förkyld. Sjuk. Men jag har jag läst. Och läst. Det började med att jag tänkte skriva en recension av den översta boken, men så kände jag att det var för svårt så jag plockade ner några favoriter ur bokhyllan.

* Lev livet fullt ut, Eckhart Tolle (se längst ner)
* Kraften, Rhonda Byrne. Fortsättningen på The Secret/Hemligheten. Väldigt amerikansk och halleluja men jag lever väldigt mycket efter det som står i dom. Och man gillar ju att bekräfta att man tänker rätt 😉
* Lär dig förhandla med framgång, Roger Dawson. Ännu en amerikansk bok, fast skriven av en man från England. Upprepar sig men jag kommer aldrig att glömma när jag löneförhandlade för många år sedan och precis hade läst den här. Vi pratar om 6000 kronor mer i månaden, boken kändes lätt värd sina pengar.
* Muscle Action Quality, Pierre Johansson och Leif Larsson. Den första boken jag formgav. Ville göra lite av en coffe-table träningsbok. Känslan skulle vara svart-vit fast i färg, men med många ingångar så man hela tiden ville bläddra vidare. Det var kul att lära känna Pierre och Leif och boken säljer fortfarande på bra. Och jag gillar när det jag gör läses!
* Hoppa fallskärm. 1993 gjorde jag mitt första fallskärmshopp. Många år senare är det fortfarande den härligaste känslan jag vet. Jag har levt och utbildat efter den här boken under många, många år.
* Your best triathlon, Joe Friel. En hands-on bok till triathlon. Läs. Välj vilken distans du vill bli bäst på och köööööör!
* Hemligheten, Rhonda Byrne.
* Vad jag pratar om när jag pratar om löpning, Haruki Murakami. Myspys bok med lite sköna citat som satte sig.
* The yoga sutras of Patanjali. En bok jag tycker det vore roligt om jag kunde säga att jag läst. Jag börjar då och då. Jag slår upp lite saker då och då. Men nej, jag har inte läst hela.
* The key poses of yoga och The key muscles of yoga, Long. Jag går igång på att se vilka muskler som används i varje yogapose. Vackra på ett lite läskigt sätt.
* Styrketräning – en anatomisk guide, Fredric Delawier. Samma sak här som med yogaboken ovan. Bra muskelillustrationer i styrkepositioner. Lätt att förstå vilka muskler som man aktiverar och inte… Men vad ni än gör, köp inte boken “Styrketräning för kvinnor” av samma författare. Den fokuserar på mage, rumpa, lår. Lika bra illustrationer, men i min värld så vill man som kvinna bli stark i HELA kroppen!

Nu tillbaka till Lev livet fullt ut av Eckhart Tolle. Under yogakursen så fick vi i uppgift av bästa Johanna att läsa den här. Och på allvar, jag hade ALDRIG tagit upp den om jag inte fått den i läxa. Jag upprepar ALDRIG.

Av två väldigt ytliga men för mig självklara orsaker.
1. Omslaget. Med ett så fult omslag kan det inte dölja sig en bra bok bakom. Den skriker ”jag är så dålig att ingen med vett ville ge ut mig”.
2. Den använder PÅ ALLVAR typsnittet Comic Sans i sina rubriker. I formgivarvärlden så är Comic Sans ett stående skämt om dålig design. Om man inte har någon som helst koll så väljer man det ”när man inte vill vara så formell och piffa till lappen till tvättstugan eller dagis” lite.

Nu när jag erkänt att jag hyste ett visst hat till den så kan jag berätta vad den innehöll. För jag drömde på något sätt att jag antingen skulle hata den, eller fullkomligt älska den och ha helt fel i mina förutfattade meningar. Nu är livet väldigt sällan svart eller vitt så …

I grunden är den bra. Kärnan i den är självklar och väldigt vettig. Men den är skriven i lite hallelujjaskrift. Och jag får lite rysningar av den när den möter alla argument MOT sina teorier med att “det är för att egot talar/du har inte nått full upplysning ännu.”

Det där att man är en bättre människa än någon annan för att man gör andra val, det får det alltid att krypa i mig. Vi är samma lika. Det enda vi kan göra är att göra vårt bästa på den här jorden. (Och det säger boken också, men så kommer de där meningarna som gör att det kryper i kroppen på mig…)

Men ja:
* Lev i nuet. Om man verkligen är här och NU så är bekymrena inte stora. Om de är stora – acceptera eller förändra.
* Hitta den där känslan av flow, total närvaro. Som man får när man hoppar fallskärm, hittar den där känslan av att man kan springa hur långt som helst eller verkligen upplever en vacker solnedgång, hör fåglarna och känner luften runt sig. Gå in i din kropp och hitta den känslan även i vardagen. Det är känslan av att verkligen vara i nuet.
* Inse att allt hör ihop.

Boken är för komplicerad för att recensera i några meningar, så jag ger upp. Är ni det minsta intresserade så läs den, den är värd tiden det tar!

Seså. Har ni en annan åsikt om någon av böckerna? Och vad tycker ni jag ska läsa nu?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

0 reaktioner på ”Böcker jag läst eller låtsas att jag läst

 1. Får jag låna Murakami? O ses vi fredag? O ska vi gå på crossfit då ett lunchpass nästa vecka så får barnet äta sitt godis i butiken? 🙂

  1. Svaret är självklart, och ett rungande JA. Vi ses på fredag, tar med boken då och så synkroniserar vi nästa veckas kalendrar…

 2. Ja du, själv är jag inne på esoteriken sedan innan så jag borde inte haft motstånd mot Eckhart Tolle – men det har jag haft – av lika knepiga/löjliga anledningar som du haft dina tror jag…..
  Haft några ljudböcker på min pc i säkert ett par år men inte lyssnat på dem. Sedan en dag var det tydligen dags och jag irriterade mig inte alls längre på hans knepiga o “torra” dialkekt som jag tidigare inbillade mig att han hade. Helt plötsligt lyssnade jag på vad han sa istället och jag gillar’t skarpt. De tåls att lyssna på om och om igen.. Så, mitt tips är att läsa fler av hans böcker =)
  Mary Margareth Moore är nice också – I come as a brother.

  Pz anna

 3. Sofie! Jag fullkomligt älskar Eckhart Tolle! Så klart! 🙂 Ett tips är dock att läsa böckerna på originalspråket, dvs engelska. Det blir mindre fånigt och mer pang på. Bara som exempel så heter Lev livet fullt ut (löjligaste titeln någonsin?) The Power of now.
  Much better redan där, right?
  Kram på dig!

 4. Hahaha! Underbart inlägg 🙂
  Håller helt med dig ang Tolle – den svenska utgåvan är HEMSK och jag skulle aldrig läsa den igen. Tycker det är en helt annan ton. Att läsa orginalet är en otrolig skillnad (så även omslaget). Är man inte komfortabel att läsa på engelska är denna tyvärr enda alternativet. Kanske skulle du kunna göra en NY översättning ;?
  Kramar Jo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *