Sök
Stäng denna sökruta.

FEM DAGAR I NEW YORK

Det skitiga. Det fula. Ljudet av staden som aldrig sover. Lukterna. Pannkakorna. Det blaskiga kaffet.  Kontrasterna ett kvarter till nästa. Känslan av att vara med i en film. Att gå förbi platser som varit det. 

Vill inte bo i New York men älskar kontrasten. Vi har sagt att vi ska åka dit med barnen någongång. I påskas var någongång. Första dagen gick vi 27 000 steg. Här är är ett sammandrag av våra dagar – kanske hittar du ett tips eller två om du ska dit någongång.

Vi började med en klassisk frukost på närmaste Diner. En av oss började med pannkakor varje dag. En annan valde ägg och bacon varje dag. Två av oss varierade varje dag.

Av en slump gick vi förbi – Vessel. 15 våningar. 154 sammanfogade trappor och över 2500 trappsteg. Just nu är bara nedersta våningarna öppna.

High Line. En promenadsträcka som är byggd på en gammal järnvägslinje.

Går du från norr till söder så landar du till slut i Chelsea Market och kan fortsätta genom Greenwich Village, SoHo, Little Italy och äta lunch i Chinatown.

Empire State Building – en av världens mest kända skyskrapor och en av New Yorks mest populära turistattraktioner, med observationsterrasser på 86:e och 102:a våningen (biljett till 86 är absolut good enough)

Rekommenderar soluppgång eller solnedgång. Det är utställningar på vägen upp så ta dig tid att njuta.

Att uppleva platser genom mina barns ögon är speciellt. Att vandra genom New York och småprata om allt och inget. Leta efter ett bra lunchställe. Köpa en glass och tillsammans gå på upptäcksfärd genom staden som aldrig sover. Fascineras av skyskraporna.

Dag 2.

Vi promenerade längs Fifth Avenue och tittade i butiker. Stannade till på Times Square – en av världens mest berömda torg, känt för sina neonreklam, teatrar och turistbutiker.

När vi kom fram till Central park hyrde vi cykel en timme och cyklade runt hela parken. Väl värt!

Central park sträcker sig från 59th till 110th Street och från 5th till 8th Avenue.

The Reservoir är en liten sjö i Central Park, uppkommen efter Jacqueline Kennedy Onassis 1994. Som tack för hennes stora engagemang för staden och för att hon gillade att springa runt sjön. Det är en populär löprunda som är ca 2,7 km lång. 85th till 96th Street, från öst till väst.

Har sprungit runt den tidigare, när jag var här och jobbade och sprang New York marathon.
Här hittar du mina gamla tips till New York.

Strosa runt i Central Park och njut av en picknick eller en cykeltur.

Efter lunch hoppade vi på tunnelbanan och åkte till Brooklyn. Kollade in second hand butiker och promenerade sedan över Brooklyn Bridge.

Brooklyn Bridge – en av de mest kända hängbroarna i världen, som sträcker sig över East River mellan Brooklyn och Manhattan.

När Brooklyn Bridge invigdes 1883 var bropelarna USA:s högsta byggnader.

Går du andra vägen, alltså från Manhattan till Brooklyn så fick jag tipset att svänga ner till Brooklyn Ice Cream Factory och äta en glass med utsikt över skyskrapedjungeln på andra sidan. Sedan korsa trevliga Dumbo och ta Manhattan Bridge på återvägen, med vackra vyer mot Brooklyn Bridge. 

Vi valde andra vägen och väl på Manhattan så promenerade vi till 9/11 Memorial and Museum – ett minnesmärke och museum som hedrar offren för 11 september-attackerna.

Dag 3.

Efter frukost på en Diner så strosade vi genom Macy – ett av världens största varuhus. Det öppnades 1902 och sträcker sig över ett helt kvarter vid Herald Square. 11 våningar och två olika byggnader. Jag köpte ett par shorts eftersom det var otroligt varmt och jag hade packat med mig dunjacka men inga shorts.

Vi strosade vidare och Mira slog sig ner i Bryant Park medan jag gick in på New York Public Library

Det är gratis och där finns bland annat i utställningen Treasures (som ligger mittemot huvudentrén) Du kan se en äkta kopia av självständighetsförklaringen som skrevs av Thomas Jefferson, Bill of Rights från 1789, och en karta över The Commissioners’ Plan of 1811, som beskrev Manhattans framtida utveckling. Här hittar man också Nalle Puh originalet och hans vänner.

Typografinörd som jag är så gick jag mer igång på att även Gutenbergs bibel finns på biblioteket (fast det här är en kopia ute i trapphuset)

Vi promenerade också förbi Flatiron Building, även känd som strykjärnsbyggnaden på grund av dess form. Den finns i hörnet av Fifth Avenue och East 23rd Street på Manhattan. Jag minns första gången jag såg den, då var jag här med Ola Jameson, en vän som bott här, guidade runt mig. Minns att vi drack en öl på New Yorks äldsta pub och strosade genom staden.

I slutet på dagen åkte vi Roosevelt Island Tram. En linbana som åker över vattnet från 60th Street till Roosevelt Island. Det räknas som allmänt färdmedel så man kan använda sitt MetroCard som betalning för turen. (Men se till att ha ett giltigt Metrocard/kort/$ så du kan köpa biljett – Applepay funkar inte.)

Jag säger värt. E 59th St & 2nd Avenue 

Dag 4.

Ny dag. Ny diner. Sedan tog vi tunnelbanan till Whitehall Ferry Terminal. 

Staten Island Ferry är en gratis färja mellan Manhattan och Staten Island. Från båten har du utsikt över Frihetsgudinnan (höger sida när du åker från Manhattan) och Manhattans skyline. Färjan tar cirka 25 minuter. 

Tunnelbana 1 eller R till Whitehall Ferry Terminal. 

Frihetsgudinnan heter egentligen ”Liberty Enlightening the World” invigdes den 28 oktober 1886 och var en gåva till USA från det franska folket, som en symbol för att fira hundraårsminnet av USA:s självständighet. USA stod för grunden och sockeln medan Frankrike stod för själva statyn.

Från marken till facklan är den 93 meter. Näsan är 146 centimeter lång. I juni 1885 anlände statyn till New York i 350 delar, nerpackade i 214 lådor och det tog fyra månader att montera statyn.

Klockan 02:45 den 2 februari 1912 utförde Fredrik R. Law, ett fallskärmshopp från observationsplattformen runt facklan. Det skedde med tillstånd av arméns befälhavare som skötte öns administration. The New York Times rapporterade att han ”föll handlöst hela 23 meter utan att fallskärmen visade något som helst tecken på att öppna sig”, men sedan steg han graciöst nedåt, landade hårt och haltade iväg.

Den här scenen i När Harry mötte Sally är inspelad på Katzs – New Yorks äldsta diner.

Du hitter Katzs205 East Houston Street (corner of Ludlow St)

Orkar du inte stå i kö för att få en sandwish så ligger Il laboratorio del gelato precis intill. För att citera en vän “Chili&chocolate ice cream or honey&lavender, it is honestly to die for.” Och ja – det var gott! (Och de hade en riktig kaffemaskin så man kunde få en kaffe som smakade något till.)

En av de godaste måltiderna vi åt var här: The Bao – kinesisk – vansinnigt goda dumplings. THE BAO 13 SAINT MARKS PLACE NEW YORK (Tack Pontus och Sandra för tipset!)

Enligt Hans är New Yorks snyggaste byggnad: Chrysler Building. En ikonisk skyskrapa med silverglänsande tak på Manhattan. Byggnaden har 77 våningar och är 319 meter hög. Det byggdes mellan 1928 och 1930 och var huvudkontor för Walter Chrysler bilföretag. Chrysler Building var en gång i tiden världens högsta byggnad. Men den föll från tronen när Empire State Building öppnade sina dörrar år 1931.

Chrysler Building ligger nära intill Grand Central Terminal. Byggnaden har använts i olika filminspelningar och i tecknade serier. Som till exempel i Spider-Man och Men in Black 3.

Ett gäng andra tips som vi inte hann med den här gången:

Sarabeth’s – brunch samt Serafina Boka bord! Vi tänkte äta brunch med det var två timmars väntan för ett bord.

Om det är bra väder – åk ut till Rockaway Beach och häng på stranden. Ät lunch på Tacoway Beach.

Drick drinkar här: Apotheke Mixology. Ser ut som ett gammalt apotek och killar i kemi-rockar som blandar drinkar.

Åk till Bushwick utanför Brooklyn och kolla in muralmålningar och käka godaste pizzan på Rosita!

Café Habana – grym frukost, i synnerhet deras numera berömda majlskolvar (deras signum). Stället har på gott och ont blivit väldigt hajpat efter att ha synts i en del filmer osv men tycker fortfarande att det är grymt bra för en stadig frukost.

Vi ville kolla någon basketmatch men det var tyvärr ingen match när vi var där. Kolla här: Basket Brooklyn Nets. Basket.

Metropolitan Museum of Art. Det är en av världens främsta konstmuseer med en enorm samling av konst och artefakter från hela världen.

Erics New york hade en bra app som du kan ladda ner så du har offline. Bra tips men också för att se kartor, tunnelbanelinjer och toaletter.

New York – har du någon relation med staden? Några tips?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Portugal

Några ord om en fantastisk vecka i Portugal. Jag har hållt yoga, crossfit, spinning och en föreläsning. Men framförallt haft härliga samtal med sköna människor.

Läs mer »

HÄNG MED PÅ TRÄNINGSRESA TILL PORTUGAL

16–23 Mars – vad gör du då? Hänger med mig och ett gäng favoritinstruktörer på träningsresa förstås! Tänk att få möta solen varje morgon genom att gå eller springa efter den milslånga stranden. Eller så rullar du ur sägen ner till morgonyogan (eller både och – min favoritkombo!) Tokträna eller totalvila – vilket du än behöver i mars.

Läs mer »

En reaktion på ”FEM DAGAR I NEW YORK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *