Sök
Stäng denna sökruta.

GUIDE TILL HAWAII

Jag sitter på en slät trädstock och tittar ut över havet. Havet som fortsätter in i oändligheten. Anna står vid en palm och jag hör henne öppna en öl. Marie simmar omkring i viken och syster Lisa strosar längst med stranden och letar den perfekta snäckan.

Det är overkligt. Helt overkligt att vi är här. På Hawaii. Jag vill köpa varenda keps det står Aloha på, dricka Kona kaffe och äta poke och acaii bowls samtidigt som jag snorklar bland rockor, delfiner och sköldpaddor dygnet runt. 

Hawaii är en så mycket större upplevelse än Ironman Hawaii. Här är en guide till Big Island, för dig som ska dit och tävla men också tipsen till supporten och dagarna du inte tävlar. [ Klicka här och läs för de praktiska tipsen till Hawaii ]

Simma med rockor

Ska jag rekommendera en enda sak att göra på Hawaii så är det att simma med mantarays. Du får låna våtdräkt, cyklop och snorkel (om du vill) och åker ut en bit med båt när det är mörkt. Glider ner i vattnet och tar tag i en surfbräda, sätter ner huvudet och där är en rocka. Under brädan har de en lampa som gör att rockor lockas dit för att äta plankton. Vi befinner oss mitt i havet och en efter en kommer de fram till oss och gör en volt så nära att du känner den smeka dig. Du får inte röra dem men de är så nära att man ibland känner dem. Det var bara vi fem och guiden i vattnet så vi hann prata om allt från att han aldrig sett snö till att rockorna är dräktiga i 13 månader och sedan skjuter du ut sin unge ”som en liten buritto” som vecklar ut sig i havet.

En upplevelse jag aldrig kommer att glömma. Att få vara nära dem i deras element var otroligt mäktigt. Jag var rädd att det skulle vara en turistgrej där man slussades ut till havs och sedan i bästa fall fick se dem på håll men det var tvärtom en aktivitet som kändes personlig och genuin. 

Vi bokade genom Hawaii Island and Ocean Tours men det finns flera olika aktörer. 

Vattenfall.

Rainbow Falls: Disneyvattenfall. Ett snabbt stopp men klart värt. Gratis parkering och bara några steg till vattenfallen. Ta en roadtrip till Hilo och besök de här på vägen. 

Akaka Falls: En fin men väldigt tillrättalagd promenad med djungelkänsla. Kul med alla växter som här är stora träd men vi är vana att se i små krukor hemma. Innan diskuterade vi hur lång tid det skulle ta oss att gå den 0,4 miles långa promenaden vi läst att det skulle vara. Det tog oss mindre än 30 minuter, inklusive kak-ätarstopp vid det största vattenfallet. 135 meter högt. Jag förstod det som att det är gratis att parkera efter vägen men kostar att stå på parkeringen.

Surfing: Klart man ska surfa när man är på Hawaii. Vi bokade en timme med Kahaluu bay surf and sea och rekommenderar dem varmt. Proffsiga instruktörer, bra brädor och fina (snälla) vågor gjorde att vi alla kom upp på brädan och känna känslan för att surfa. 

Hippiestad 
Pāhoa: I närheten av Hilo hittar du en lugn och loj hippieby. Kul att strosa längst med och kika in i små affärer fyllda med batikkläder, kristaller, restauranger blandat med tatueringsstudios och små krypin där du kan bli spådd. Vi strosade ett tag men konstaterade sedan att vi är mer hippies in mind än på riktigt. 

Stränder. 

49 Black Sand Beach: Norr om Kona ligger Punalu’u Black Sand beach. Här är sanden overkligt svart, det känns som man ska bli smutsig om fötterna när man strosar efter stranden men det är bara sand. Många imponerande sköldpaddor både i vattnet och på stranden. 

Waikōloa Beach: Köp med dig lunch och hitta en egen vik att bada i. Fantastiskt fina stränder och nästan garanterat sköldpaddssällskap. Vi tycker det var finast en bra bit från de stora hotellkomplexen. 

Honaunau Beach Road: Two Step Beach, för att du bokstavligen parkerar och tar två steg så är du I havet. Så fort jag satte ner huvudet var det färgglada fiskar. Mycket folk men väldigt fin snorkling. Kostade 5 dollar att parkera. 

Kahaluu Beach: Den här stranden hittar du vid Keauhou nära Kona. Det är ett ganska bra snorkelställe som bjuder på sköldpaddor, korall och en hel del fina fiskar. Precis bredvid kyrkan hittar du den hawaiianska surfargudens tempel – det är i närheten av var vi surfade.

Keylakekua Bay / Captain Cook monument: Enligt berättelser var det precis här som den kände upptäckaren mötte sitt öde den 14:e februari 1779. Han klubbades ner precis här av en uppretad inföding när han och hans män försökte fly från stranden. Kealakekua Bay ligger söder om Kona, men anses som bästa snorkelstället kring Big Island. Vi var aldrig hit men många vänner var där och sa att det var fint. Ryktet säger att det finns goda möjligheter att se delfiner i den här bukten. 

Kaffe. 

Det går inte att prata om Hawaii utan att nämna kaffe. Absurt dyrt kaffe som du såklart ska dricka när du är där men helt ärligt så var det inte i närheten av det godaste jag druckit. Det godaste jag drack på ön var när vi stannade till på Mirandas farms.

Kona Brewing Company: Gå på guidad tur i bryggeriet eller titta in och ta en öl i baren.

Vi åt lunch där och hade en god stund. 

Var du än vänder dig finns det otroligt goda acaiibowls och pokeboowls. När du ska betala så kommer frågan om du vill dricksa 10, 15 eller 25 %. På mat som redan är otroligt dyr. Pratade med flera som bor i Kona som sa att alla priser höjs 20% under Ironmanveckan. Även tomaterna i matvaruaffären. Jag går inte god för att det är så men vi pratade med flera locals som skrattade åt det och sa att ”it just crazy”. Klassiska ställen som jag hört om i alla år är Da Poke Shack och Lava Java. Inte så jag föll baklänges av matupplevelsen men kul att varit där.

Holualoa: Mysig liten stad med små butiker. Vi stannade till i närheten och åt tacos. Bland de godaste tacos vi ätit. Någonsin.

Underpant run. Jag har alltid tänkt att det är ett lopp för de som känner att det är kul att visa upp sin Ironmankropp men det var ett rätt roligt lopp.

Det startade 1998 av av Chris Danahy, Tim Morris, och Paul Huddle som en protest mot att människor gick och handlade i Speedos men det har förvandlats till ett 2,4 kilometer långt välgörenhetslopp man springer eller går. Normalt går det på torsdag men i år gick starten 07:30 på tisdagen. Du kunde springa utan anmälan, men anmälde du dig så var du med i utlottningen av en massa priser och pengarna går till välgörenhet.

Mauna Kea: Den högsta punkten är vulkanen Mauna Kea, 4205 meter över havet. Vulkanen skulle vara mer än dubbelt så hög som Mount Everest om man mätte från dess fot på botten av Stilla Havet. Det går bra att köra till informationsstationen men efter det är det en brant grusväg som kräver fyrhjulsdrift på bilen. Det går att köra själv, men många hyrbilsavtal hindrar dig från att göra det. Det säkraste sättet att se toppen är att åka med en guidad tur från Hilo eller Waikoloa. Sparade den här upplevelsen till nästa gång vi simmat till Hawaii.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Portugal

Några ord om en fantastisk vecka i Portugal. Jag har hållt yoga, crossfit, spinning och en föreläsning. Men framförallt haft härliga samtal med sköna människor.

Läs mer »

HÄNG MED PÅ TRÄNINGSRESA TILL PORTUGAL

16–23 Mars – vad gör du då? Hänger med mig och ett gäng favoritinstruktörer på träningsresa förstås! Tänk att få möta solen varje morgon genom att gå eller springa efter den milslånga stranden. Eller så rullar du ur sägen ner till morgonyogan (eller både och – min favoritkombo!) Tokträna eller totalvila – vilket du än behöver i mars.

Läs mer »

En reaktion på ”GUIDE TILL HAWAII

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *