TEMPOCYKLING – SÅ BÖRJAR DU!

För någon vecka sedan var jag med i Cykloteket TV. (Du kan se det i efterhand genom att klicka in här!) En av frågorna vi hade fått in var hur du börjar cykla tempocykel. Något jag älskar. En total fartkänsla. Men varje år får jag frågor om hur man börjar, hur man vågar … så här kommer mina bästa tips:

Trainern. Jag brukar rekommendera att du börjar på trainern. Cykeln står där den står och du kan öva på att komma ner i tempoposition längre och längre perioder.

Bikefit. Ett av dom viktigaste tipsen tycker jag är att göra en bikefit – alltså ställa in din cykel efter dig. Din snabbaste position är förmodligen inte exakt samma som dom snorsnabba du ser när du kollar en tempo eller triathlontävling. Jag skulle säga att det är bättre att få sin cykel anpassad till just dig än att köpa nya hjul. Eller ny hjälm. Ofta till och med bättre än att köpa en ny cykel. Och har du det minsta tendens till ont någonstans då är det verkligen inget att vänta på” (Här kan du läsa hur en bikefit går till!  Eller här!)

Första utepasset  När det väl är dags att cykla ute så ta dig till en lugn plats, en rak väg och gärna en vindstilla dag.

Fast. Är du inte van att sitta fast med fötterna – börja med pedaler som du inte sitter fast i.

En hand. Kom ihåg att du inte behöver gå från en upprätt position direkt ner till en temposposition. Du kan börja med att gå ner med en hand, och när det känns bra tar du ner den andra.

Intervaller. Börja med en minut (eller 30 sekunder) nere i tempoställning och några minuter vanlig cykling. Bygg ett intervallpass där du varierar att köra tempo där det känns tryggt och bra och förläng tiden eftersom det känns mer och mer tryggt.

Fart. Bra att veta är att det ofta kan kännas värre att cykla tempo saaaakta – så tryck på när du väl kör!

Hjärnan. Du ska se vad du VILL ska hända. Pratade mycket om det när jag utbildade nybörjare i fallskärmshoppning – att du ska se VAR du vill landa. Hjärnan förstår inte inte – så i det här fallet handlar det om att ta kommandot och se framför dig vilken jävla gudinna/gud du är på att cykla just tempo!

Mage. Stark mage (och rörliga höfter) är ingen nackdel när man cyklar tempo. Ibland är den enda träningsvärken jag haft efter en Ironman i magen – och jag har konstaterat att det förmodligen är för att den får ta mig tusan jobba i alla discipliner.

Lycka till, kör hårt och härligt!

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *