Sök
Stäng denna sökruta.

FÖRELÄSNING FÖR 500 STUDENTER

Sitter och förbereder en föreläsning för 500 nya högskolestudenter och funderar vad jag vill att dom ska ha med sig när dom går ut genom dörren efteråt. Mental styrka är beställningen.

Så jag frågar dig. Vad skulle du viljat eller behövt höra när du sitter där under din första vecka på högskolan.

Ps1. Foto: Hans Berggren 
Ps2. Självklart har jag en grund till föreläsningen – men jag passar på att förnya, uppdatera och fräscha upp den. 

Nå gillar du det här så gillar du nog också

UTEHELG

Förra helgen var det äääääntligen dags för Utehelg med Utemagasinet. Paddling, Mountainbike, föreläsningar, yoga, traillöpning, SUP, Utemat, Bushcraft, kajakfiske och och och

Läs mer »

FÖRELÄSNING PÅ UTEHELG

18–20 maj arrangeras Utehelg på Skeviksgård, Värmdö. På fredag ska käraste syster och jag föreläsa. Planen är att du ska få följa

Läs mer »

3 reaktioner på ”FÖRELÄSNING FÖR 500 STUDENTER

  1. Det jag skulle behövt höra är att alla, även de som verkar vara så framgångsrika, har lika mycket nojor, osäkerheter och känsla av att vara en bluff. Hur man kan hantera osäkerheten och rädslan. Hur man sätter igång med det som känns oöverstigligt, oavsett om det är att ta sig ut på den där löprundan eller att skriva den där inlämningsuppgiften. Och hur man fortsätter, dag efter dag, och inte lägger ner projektet efter fem dagar.

  2. Som nåt käckt ordspråk säger: “bildning är det man har kvar när man glömt vad man lärt sig”, typ, inte säkert att man hittar ett jobb som prickar exakt det man läst, och dessutom, det är sååå mycket som man *inte* lär sig på universitet/högskola, utan som är speciell/anpassad kunskap som finns på arbetsplatsen man kommer till. Men en utbildning visar för en själv och övriga att man är *bildbar*. Man *kan* lära sig. Förhoppningsvis kommer man dessutom till en av sina första arbetsplatser med en annan typ av energi och inspiration, drivkraft, ambition, som man kan dela med sig av till de som är erfarna men kanske fastnat i “såhär gör man här”, eller ännu värre, “inte uppfunnet här”…

    Glöm inte bort det som du nu tycker är roligt under studieåren, alltså behåll det du gillar att göra, och passa på att prova nytt: musik, teater, sång, glöm inte bort fysisk träning, …

    En oftast bra känsla är att man i och med sitt utbildningsval hamnar ihop med personer som är lagom lika och som man trivs med. Samtidigt har man en chans att “börja om”, om man har nån liten skavank man är medveten om att man vill ändra på kan man ju passa på ihop med ny omgivning som inte har förutfattade meningar om en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *