Sök
Stäng denna sökruta.

IRONMAN – TIPS DAGARNA INNAN

Ska du köra Ironman Kalmar? Kliar det lite i halsen? Börjat kolla väderleksprognosen? Pirrar det i magen när du tänker på att packa dina växlingspåsar? Här är mina bästa tips med två dagar kvar …

Jag har kört femton Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Tar du dig till start så är du en vinnare. Jag har aldrig träffat en triathlet som fått till ett helt perfekt träningsår. Man blir sjuk, någon i närheten blir sjuk, jobb kommer mellan, resor. Livet händer helt enkelt. Tar du dig till start så är du en vinnare. Eller ja, har du tränat till ett triathlon så är du en vinnare. 

> Sjuk? Du kommer med största sannolikhet känna dig lite sjuk dom här sista dagarna. Det hör till. Ät, sov bra och gör saker som gör dig lycklig. Förstå mig rätt nu. Är du det minsta sjuk ska du inte starta, men det är fantastiskt vad man känner efter sista veckan. Det känns som alla som ska tävla “känner hur det kliar i halsen…”. Ät bara bra och sov mycket så ser vi vad som händer. Är du frisk så ställer du dig på startlinjen. Om inte så sörjer vi en smula, inser att det finns värre saker här i livet än en missad tävling och så kör vi en annan tävling. Som alltid – det som händer, händer. Förbered dig men oroa dig inte för saker som du inte kan påverka!

> Kör inga vansinnespass utan ta det lugnt och kör några pass för att testa det sista med utrustningen och kanske bara några fartpass för att känna att kroppen är på gång.

> Ha delmål hela tiden. Om jag vid start tänker att jag ska simma 3860 meter, cykla 18 mil och sedan springa ett maraton så vill jag gå tillbaka till sängen. Nu. På en gång. Direkt. Nej, se fram emot första bojen, att få passera under bron … Under cyklingen checka av vätskestation efter vätskestation. Samma sak under löpningen. Löpningen i Kalmar är fantastisk för att det är många vätskestationer och 2,5-3 kilometer kan du alltid springa och vill du så gå och få i dig vätska och energi under dom.

> Är du världens bästa simmare så ös på redan från start, om inte så ta det lugnt vid starten och hitta en rytm. Samma sak på cykeln, ta det lugnt och hitta din fart/effekt. Håll undan mjölksyran så du har ett par ben till löpningen. Jag vet inte hur många tusen tävlande jag hört som säger ”simningen och cyklingen gick bra men jag dog på löpningen” Ironman består av tre sporter men det är vid löpningen det händer.

> Energi. Är det tungt? Ät! Är det trist? Ät. Känns allt bra? Ät. Du tar dig inte in i mål utan att få in dig energi. Kroppen vill sällan äta så gör upp en plan. Ha en plan på när var och hur din energi ska in. Har en vän som heter Greger, han har bland annat kört 30 Ironman på 30 dagar. När jag frågade honom hur han kan springa ett maraton om dagen sa han “Det är aldrig kroppen som tar slut på en Ironman-mara. Det är antingen energi eller så är det huvudet. Så har du fått i dig energi så vet du att det är huvudet och då är det bara att fortsätta”

Min första Ironman hade jag med mig snickers. Och gels. Och energikakor. Och en macka med jordnötssmör och sylt. Och energidryck. Och och och. Nu kör jag med en flaska med gel på cykeln (alltså 9 Enervit liquids i en flaska. Jag tar en klunk eller två var 20:e minut. Den ska vara halvfull vid 9 mil.) och sex Enervit tabletter fasttejpade på ramen. Sedan tar jag av energidrycken dom serverar efter banan. Under löpningen tar jag med mig tre enervittabletter och eventuellt någon gel. Så dricker jag och äter av det som finns på energistationerna. Cola och chips brukar vara gott på slutet. Och vad du än gör – sluta inte inta energi för att du mår lite dåligt under löpningen – det gör att du snabbt måste gå och måste du gå så går det onekligen saktare … och du får inte lika mycket tid att dricka öl i finishertältet.
Få i dig lite energi. Ofta. Det är mitt vinnande koncept för löpningen.

> Väder. Det som blir blir. Det kan vara bra att slå en blick på vädret när du packar till tävlingen. Kallt? Varmt? Är det till och med så att du ska ha en regnjacka? Dischjul (sådant där helt hjul där man inte ser några ekrar…) högprofilhjul eller så lätta och vind-okänsliga du bara kan? Men sedan är det bara att ta det som det kommer. Det spelar ingen roll, du kommer att simma, cykla och springa i vilket fall. Fryser du så är det bara att öka.

Jag skulle säga att köra en Ironman är som att komprimera alla känslor under en dag. Du är glad, trött, arg, ledsen, besviken, euforisk. Allt. Alla känslor upphöjt i tio. Men känslan när man går i mål är värt allt. Att kunna plocka fram sådana dagar ur minnesbanken en grå vanlig dag är värt allt. Lukta, lyssna, smaka och känn! Och funkar inte plan A så gå på plan B. En dag som avslutas med “YOU ARE AN IRONMAN!” är alltid en bra dag.

Ta dig till Kalmar, checka in så du får helgens åkarmband och kliv in i Ironmanbubblan. Allt löser sig. Det är din dag, din tävling. Du bestämmer om du vill pusha dig till att vinna, eller njuta (ja njuta!) hela dagen 

Här jag samlat några länkar som kan vara roliga att läsa om du är ska köra. Vill du läsa mina racereports från Kalmar så kan du göra det här: 2010. 2011. 2012. 2013. 2014, 2016. 

Är det första gången du ska köra så läs gärna min “Ironman for dummies” med allt från hur du checkar in på tävling till hur och vad jag packar i mina växlingspåsar.

För något år sedan frågade jag 23 Ironmans som inspirerar mig om deras bästa träning och tävlingstips. Sjukt läsvärt!

Och dom här tipsen från Coach Carl och Andreas Liden är också värda att läsa.

Jag kan fortsätta tipsa resten av dagen, om små detaljer som att jag alltid har banden till mina simglasögon under simmössan för att minska risken för att någon ska dra av dom. Att jag 7 av 8 Ironman börjat löpningen med en flaska resorb i handen. Att jag alltid ställt mig på kanten vid simstarten för att jag vill kunna ta mig ut och få fritt vatten. Att jag alltid intervjuar människor under löpningen, det är intressant och jag får tänka på något annat. Att jag i Kalmar tänker att först springer jag ett varv och kollar in banan, sedan ökar jag och efter det är det bara en vända så får jag springa in i mål. Och tänker hela tiden i form av att jag ska springa till nästa energistation, cirka 2,5 km det orkar man alltid. Där får jag gå, men så fort jag passerat sista sopkorgen så springer jag till nästa station och sen nästa och nästa … Under löpningen varierar jag mellan att vara här och nu och använda alla sinnen OCH att bara andas och tänka på något helt annat. Som att tänka ingående på hur härligt det ska bli att springa målrakan och exakt vad jag ska göra och äta när jag väl är i mål. Eller att tänka på olika personer ett visst antal steg.

Men det som funkar för mig kanske inte alls passar just dig. Känn efter. Det är din dag.

Tipsa gärna mig och fråga på om du funderar över något.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *