Sök
Stäng denna sökruta.

FOTO: PRYLARNA

150912_SALTOLUOKTA_20000404

Jag älskar att fota. Det finns många som har åsikter som “om du skulle träna den tiden du lägger på att fota så skulle du bli mycket bättre…” Ja, så kanske det är. Men för mig är det två skilda saker.

Jag tänker i bilder. Jag vill förmedla människan i rörelse. Helst i naturen. Jag försöker få fram känslan du har under/efter ett pass, den där känslan då du är hög på livet. Den. Jag vill att mina bilder ska vara som ett krispigt andetag där du känner att du lever 100%. Du kommer aldrig se mig fota mitt i en intervall, men kanske före eller efter.

Är jag ute med någon annan så fotar jag alltid den personen. Men jag tränar väldigt ofta ensam. Som den här bilden i förra Runners World. Foto: Sofie Lantto. Löpare: Sofie Lantto. Javisst hade det blivit en fin bild utan mig i den, men den hade varit helt oanvändbar för Runners World. Så hur gör jag då?

Vi börjar med prylarna:

160113_osterskarsno0181

Jag har verkligen inte alltid med allt. Längst ner till vänster är min Iphone. I ett Lifeproofskal. Inte snyggt men jag har förstört alla mina tidigare telefoner med svett, kondens och hårda smällar så nu åker min telefon oftast i sitt vattentäta skal. Bra pryl till den är den lilla bluetooth avtryckaren som jag har i min nyckelring. (Typ 99 kr på Teknikmagasinet/Clas Ohlsson). Billig investering för att kunna stå/springa/cykla och ta en bild utan att behöva springa fram och tillbaka. (Men det funkar att ställa telefonen så den tar en bild efter 10 sekunder också)

My precious. My love. Nikon D610 med ett 50 mm objektiv. Den får inte följa med på äventyr varje dag men jag gillar den verkligen! Är jag ensam och har en bild jag vill ta så får även mitt lilla Sirui stativ och den lilla trådlösa fjärrkontrollen till kameran följa med.

151023_sodersjon0020

Dom springer jag normalt inte omkring med i handen men dom ryms ner i min löparryggsäck.160114_spring0006

Fjärrkontrollen är löjligt enkel att använda. Du ställer in kameran. Vrider runt den här ratten så den är på symbolen för fjärrutlösare och så funkar din knapp som avtryckare.

Senast införskaffade kameran är en Sony RX100III. Köpte den för att jag skulle cykla på Mallorca tre veckor och ville kunna ta riktigt bra cykelbilder. (Layoutade en cykelbok och behövde ta några extra bilder så jag ville ha en kamera vars bilder höll tryckkvalité) Det är inte samma kärlek till den som till min Nikon men jag gillar att jag kan ha den i ryggfickan när jag cyklar. Stanna till och ta sådana här bilder:

150403_mallorca0050

Min klunga vid Cap Formentor.

150326_mallorca0136

Kompis Rickard tog en kurva lite väl aggressivt. 

Tre snabba tips när du väl tar bilden:
1. Vad vill du säga med den? Tänk. Tänk. Tänk. Se bilden framför dig innan du tar den.
2. Miljön och ljuset. Rör dig runt, testa ta åt olika vinklar och håll. Och motljus. I love motljus. Och soluppgångar. I love soluppgångar. Och solnedgångar. I love solnedgångar.
3. Ta många bilder. Alltså MÅNGA! Sedan slänger du 100 och behåller en.

Dom riktigt bra bilderna på mig och den som lärt mig mest om fotografering är personen jag också gillar mest i hela världen. Hans. Här frågade jag honom om hans bästa tips. Och klicka här för tips från två andra favoritfotografer Emma och Daniel. 

Dagens ps. Sara, Jessica och Emmi hade en bra fotoredigeringskola härom veckan. Läs om du är intresserad. Och gillar du Instagram skulle jag läsa Underbara Claras inlägg.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

14 reaktioner på ”FOTO: PRYLARNA

 1. Använder också en D610, grym kamera! Letar fortfarande efter en kompaktkamera med systemkamerasensor – som fotar i RAW, är vattentät och stöttålig. Det vore min bästa vän tror jag! Tittat på RX100 men saknar vatten- och stöttåligheten! Tack för länken också. 🙂

 2. Oj tack för att du genast kom med ett fotoinlägg. Brukar du ibland rigga upp mobilen på ngt stativ, eller stöder du bara upp den på t.ex. en sten eller tuva?. Undrar jag som alltid pp mina rundor bara fotograferar med iPhone (och inte har en bluetooth avtryckare).

  1. Mobilen brukar jag vara stödja på närmaste sten/kvist/soptunna – men jag vet att syster gick all in och beställde flera olika mobilstativ på aliexpress – kollar med henne. Återkommer.

 3. Halloj! Tack för en grymt bra och inspirerande blogg! Bra inlägg med fototips! Har en fråga som inte handlar om fotografering dock.. Undrar vad det är för snygg tröja/jacka som du har på bild nr 3, där du har den blå löparryggsäcken?

 4. Hej Sofie,
  som alla andra tycker jag dina bilder är grymma, fortsätt släpa med utrustningen!

  Hur överlever kompaktkameran när du tränar? Jag tänker på svett och lättar regn?
  Mvh
  Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *