Sök
Stäng denna sökruta.

High/Low träning

131218004

Jag ligger efter med bra grejer jag vill berätta. Som att jag var på ett intressant föredrag förra veckan. Niklas Psilander som är forskare på GIH och fystränare inom styrka och kondition. Var väl måttligt intresserad när han inledde genom att berätta om sin forskning och att han på slutet skulle presentera sitt nya träningskoncept.

Je, je, ännu några nya superduperintervaller, det är ju bara att springa tänkte den bittra men glada norrlänningen.
Men.
Åh, vad jag älskar när jag blir överraskad. Det var intressant!

Han har forskat främst på cyklister. Han drog flera referenser till Norsk forskning från i år där man kunnat påvisa att om man är riktigt vältränad så är det lite längre intervaller (cirka 7 minuter) som ger bästa resultat för förbättrad mjölksyratröskel och syreupptagningsförmåga.

Och hans koncept då? High/Low-träning. Framförallt bra för oss långdistansare som vill lära oss träna i zonen där man tar energi från fett. Väldigt, väldigt förenklat så är det så att när man startar en träning/tävling så kan kroppen gå på kolhydrater under cirka 90 minuter – sedan är det slut. Då är det fett som kroppen tar energi ifrån.

Nå hur?

High. Dag 1. Eftermiddags/kvällspass.
* 60 minuter högintensiv träning. Intervaller av något slag. Till exempel 3*7 min med 3 min vila eller 5*30 sek sprint med 3 min vila. Sedan minimalt med kolhydrater fram till man kört sitt low-pass dagen efter. Det för att levern ska tömmas.

Low. Dag 2. Morgon/förmiddagspass.
* 60–90 minuter distanspass.
* Eventuellt aminosyror eller vassleprotein innan passet för att förhindra muskelnedbrytning.
* Bara vatten under passet och sedan mycket kolhydrater dom två dagarna efteråt.

Två gånger i veckan och KOBOOOM du höjer din syreupptagningsförmåga, din mjölksyratröskel och din förmåga att träna/tävla med fett som energi. Eller?

Jag har helt ärligt ingen j*vla aning men jag tycker det låter intressant, vettigt och får lust att testa några veckor … Men det blir inte just under jullovet. Vill man läsa mer så kan man kika in på Annas webb, hon skrev beskrev det lite bättre och längre. 

—————

Det här föredraget var i samband med att Stadium och Reebok visade upp vårens nyheter. Mer om det en annan gång, men jag bad Ebba och Charlotte visa sina favoriter från vårens kollektion.

131218008

Ebba Kanekrans från Stadium gillar dom här shortsen med innertights bäst. Funktion kombinerad med design. 

131218020

Charlotte Wik på Reebok tycker deras nya löparsko är deras bästa nyhet nästa år. Hon ser så snäll ut på bilden, men en sekund efter så övertalade hon mig och Anna-Lena att anmäla oss till nästa års Tough Viking.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *