Sök
Stäng denna sökruta.

Triathlon för dig!

Paperback_800x800

Första svenska triathlonboken finns ute nu. Jojje Borssén och Jonas Colting har skrivit den. Och jag är positivt överraskad! Drygt 200 sidor triathlonfrossa. 

Tribok_Simprylar

Dom pendlar mellan att berätta om prylarna i detalj och “Jojje och Jonas minns” och “Du vet att du är en triathlet när…”

Först saknade jag teknikövningar, jag är väldigt mycket för att man ska FÅ något. Whats in it for me liksom… Men så hittar man små hänvisningar “Kolla på DVD:n”. Och det är väl självklart att löpskoleövningar och simövningar ska visas rörligt inte med bilder i en bok. Sjukt bra!
(Har inte hunnit se dvd:n ännu så jag återkommer, men iden är bra! Ska jag vara ärlig så ser jag mest fram emot den utlovade filmen från när Jojje körde Ironman Hawaii.)Tribok_Prylar

På riktigt , hur cool är inte den där cykeln …  Tribok_Lis

Det finns ett gäng sidor med Lisa.  Tribok_FörstaTävling

Jag skulle säga att boken riktar sig till nybörjare även om dom som gjort ett gäng tävlingar kan lära sig något eller bara konstatera att “det där kan jag”.

Skärmavbild 2013-05-02 kl. 22.43.37

Tribok_Hawaii

Men det finns sidor som jag inte hade varit intresserad av under mitt första triathlonår, men nu – högintressant!

Tribok_Cykelställning

Jag uppskattar att boken pendlar mellan nybörjartips, humor och små nördiga rutor som den här, där dom i tabellform redovisar hur luftmotstånd/hastighet och effekt varierar beroende på vilken cykel och hjälm du har …

Skärmavbild 2013-05-02 kl. 22.41.32

Gillar att få läsa om Björn Anderssons två favoritcykelpass.

Jag tycker boken är vettig, många bra tips. Det enda jag spontant saknade är detaljprogram för några veckor. Ja, det är olika från person till person men något slags grund för ett gäng veckor hade jag tyckt varit bra. Det finns förslag på två veckor basvecka/tävlingsvecka kortdistans och samma sak för långdistans. Dom är en bra grund och dom tipsar om att man kan använda dom och lägga till fem procents ökning på varje pass, varannan vecka.

Skärmavbild 2013-05-02 kl. 23.23.07

Så – bra grund, vettiga nyckelpass men jag hade gärna haft mer. Och jag hade gärna sett någon slags styrka någonstans. Dom flesta som börjar med triathlon mår bra av att åtminstone bygga upp bålstabiliteten. Allra minst.

Men jag kan ha missat saker, jag har bara läst igenom boken snabbt.

Avslutar med två saker som stannat kvar i mitt huvud ett dygn efter jag läste boken: 
“Livet kommer alltid i första hand, sedan kommer triathlon”. Sant, sant.

“Konstruera en så kallad basvecka, med ett träningsschema som du klarar av att upprätthålla under 40 av årets 52 veckor” Var uppmärksam på vad som får dig att missa träningsdagar. Med detta i åtanke, försök sedan undvika det som orsakar förlorade träningspass. Missar du mer än två träningspass i basveckan så är den för hård och behöver justeras till en mer realistisk nivå.”
Från en intervju med Gordo Byrn. Lantto säger sant, sant även till det. Bra tänkt även om jag vill ha mer variation än det är i bokens förslag på basvecka.

Mitt utlåtande är köp! Första svenska triathlonboken. Ni fattar ju, det är stort. Det är klart du vill ha den här i din hylla! Här beställer du den!

Nå gillar du det här så gillar du nog också

HUR DU ÄTER EN ELEFANT

Senaste veckan har jag hört frågan/uttrycket ”hur äter man en elefant” flera gånger. På inte en utan flera föreläsningar och så två

Läs mer »

0 reaktioner på ”Triathlon för dig!

  1. Hej!
    Paxat (och även en prenumeration till Lifestyle Fitness 😉 ).
    Det blir fint när den dimpar ner i postlådan om några dagar!
    Roligast blir nog att den är på svenska och att man kommer kanske kunna hälsa på några av profilerna i boken på olika lopp och evenemang (mycket verkar ju vara så tillgängligt och åtkomligt och genomförbart i vårt fina land 😉
    För att få fler idéer om hur en första tävling kan se ut hoppas jag att väldigt många hittar till denna blogg och dina beskrivningar av hur du tänkte och kände när du själv började träna och tävla i triathon 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *