Sök
Stäng denna sökruta.

Dåliga spinningledare

Sofie_03

Jag har haft svårt att få till riktigt bra cykelpass ensam på min trainer så idag bestämde jag mig för att gå på två spinningpass.

Ja, jag tog i mer. Det var det positiva med spinningpassen. Men väldigt mycket energi gick åt till att irritera sig på ledarna. 

Första ledaren stod upp i 50 av 60 minuter. Alltså på riktigt så stod vi upp hela passet. När hon sa “kom igen, nu är det nerförsbacke, alla ska stååå upp och trampa snabbt” kände jag att jag ville resa mig och gå. Nu, direkt, gärna på en gång.

Andra ledaren sa saker som “I spinning är takten allt. Den är viktigast.” I min värld så finns det 10 viktigare saker än att hålla takten till musiken när man cyklar. Han var också rädd för att sitta. EN låt fick vi sitta på vår sadel, men efter ett tag så tände han discokulan och beordrade oss att stå även under den.

Sofie_05

Spinning är inte samma sak som att cykla utomhus men när man gått för bra instruktörer som till exempel Jessica, Monika, Nils Torring och Matthew som får en att ta i mer än på tävling, som får en att färdas bort från cykeln som står stilla och berättar exakt vart man är på väg. Ja, då är det svårt att sitta av en timme med någon som ger en onda ögat för att man väljer att sitta mer än man står (vilket är min plan under tävling … inte ens under Norseman stod jag upp mer än någongång då och då för att sträcka på kroppen) 

Nog klagat. Jag förstår att passen inte kan passa alla. Jag förstår att alla inte är där för att bygga eller åtminstone behålla något som kan kallas cykelben inför utomhussäsongen. Jag fick till ett bra pass. Det var bra musik. Och jag fick låtsas att jag körde Ironman Hawaii. Ventilationen var sönder så Friskis & Svettis var snarare bara svettis.

Bilderna har Hans Berggren tagit. Han gjorde ett fotoprojekt och ville ha någon som kunde tänka sig trampa Canyons nya Speedmax. Jag ställde upp. Hårt jobb men någon måste göra det liksom …

Så, en bra cykelledare. Hur är en sådan enligt dig? Alla tips för vilka jag ska testa är välkomna. 

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

0 reaktioner på ”Dåliga spinningledare

 1. Åh, jag vet precis vad du menar! Jag blev meddragen till en klass på mitt gym där man helt plötsligt började lyfta hantlar! Hantlar! Ska jag spinna går jag alltid på samma ställe, BOOM! Cycle i Shoreditch (jag bor i London), där många instruktörer är landsvägscyklister/triatleter och således är passen med dem anpassade för landsvägscyklister. Just nu är det mycket vinter-/basträning för att närmare tävlingssäsongen rikta in sig på formtopping och det är hög kvalité på allt från 30 minuters- till 3-timmarspass med en klar röd tråd och ett klart mål för varje pass. Jag vill att instruktören ska vara inspirerande, motiverande och besitta mycket kunskap så att jag för veta varför vi gör si och så – och det tycker jag att jag får på Boom!. Fast London är väl kanske lite väl långt för dig…

  1. Ja, det är lite långt bort för att åka varje helg 🙂
   Men tack för tipset – älskar London så jag sätter in det i minnesbanken och tar mig dit någongång.

   Det här med hantlar, jag var på ett pass i NYC i höstas, med hantlar. Och jag gillade det, jag borde hatat det men det var nog mycket att jag var mer inställd på party än ren cykelträning så det gjorde mig ingenting. Och allt annat var så bra, ventilationen, att man fick låna riktiga cykelskor, vattenflaska, att det låg en handduk på mitt styre, fanns plastpåsar att frakta hem mina svettiga kläder i omklädningsrummet… allt runtikring var som en dröm…
   https://lanttolife.se/2012/09/min-drom-cykelstudio/

   Men när jag tränar så vill jag ha bra musik och någon som är väldigt tydlig med vad vi ska göra under passet. Och varför!

   1. Åh, det så fint det ser ut….sådana ställen går jag igång på! Boom är lite likadant – riktiga cyckelskor att låna, handdukar på styret, damp kit bags, dämpat ljus, bra ljudanläggning – och så behöver man inte lämna sin LVG-cykel ute, utan de har väggfasta cykelställ på sitt ‘kontor’ där man får lämna. Kommer du till London så testa http://www.boommybody.com 🙂

    Och musiken är A & O, definitivt!

 2. Åh jag tycker det är så himla svårt att hitta bra spinninginstruktörer! Ja jag vet ju namnen på några stycken men på de bra verkar det gå typ 20 dåliga. Det jag oftast retar upp mig på är spinninginstruktörer som inte har grepp om mjölksyra- och pulsträningsbegreppen. Typ som med Sats pulszoner där alla jag tränat för lurar i sina besökare att över 90 % av maxpuls (högsta zonen) orkar man inte ligga i mer än ett par minuter. Det är också rätt vanligt att få höra att man ska ge allt man har – men undvika mjölksyra. Höh?

 3. Ja usch det finns verkligen gott om dåliga Spinninginstruktörer. För mig är musik a och o. Peppande, bra takt och gärna stor variation. Hatar instruktörer som sätter på en 14 minuters remix av ngt med SHM för att sedan ta nästa 11 minuster remix med Avici osv tex.
  Jag vill också veta hur lång intervall man har framför sig och få lite hint på vägen hur många minuter som är kvar, men inte prata sönder passen för det.
  Jag ser gärna att instruktören lämnar öppet för valfritt sitta, stå, jumps eller liknande. Instruktören får gärna vara hård och brutal så man tar i mer än vad man någonsin trodde var möjligt, påminna om att om nu har tagit sig till gymmet så är det väl lika bra att köra när man är där, liksom… 🙂
  Jag tycker inte om instruktörer som alltför ofta påminner om att man kan välja att ta det lugnt, “lyssna på kroppen” osv.
  Den värsta instruktören jag råkat ut för var en Yogaledare som överförda alla yogatermer inkl andningen och meditationen till cykelsadeln.

  Men nu när jag ser vad jag skrivit så inser jag ju också att det inte kan vara så lätt att vara en bra instruktör med alla krav 🙂

 4. Tänkte exakt samma sak i lördags när jag var på ett spinningpass, efter en vecka på playitas. Vet ens spinninginstruktörer hur det är att cykla ute på ” riktigt”…
  Vi skulle stå upp cykla lätt och snabbt och tänka oss att vi cyklade upp för bergen ????
  Hallå, jag la på tungt och körde mitt race i såkallade upp för bergen.
  Hon kan ju prova att cykla på fuertuventura en dag 🙂

 5. Spinningen utvecklas och det är sjukt viktigt att vi får med alla på båten. Matthew är helt underbar och min stora förebild. Hoppas att jag via mina spinningutbildningar på World Class och Aerobicweekends ska kunna sätta fler uppdaterade instruktörer på banan:)
  Svårt att helt sammanföra inomhus och utomhus cykling, men helt klart måste instruktörerna ha koll på pulszoner, teknik, rekomenderade positiner på cykeln för effektiv och skadefri träning.
  Go go go boys and girls, nu ska spinningen bli ännu bättre:)

 6. Vilka ledare var det? Om du vill skriva.. Jag har gått för typ EN bra spinninginstruktör på Friskis. Tyvärr. För jag gillar dom ju annars! Men just på spinning ger de väldigt skumma instruktioner som det där med takten till musiken, positon två (?) och andra grejer jag aldrig fattat.

 7. Jag ser spinning som ett nödvändigt ont jag måste gå på om jag inte får till trainern. Lunchpass exempelvis. Det är just spinning och har inget med cykling att göra enligt mig.

  Men de bra instruktörerna informerar om tanken bakom passet och hur det är uppbyggt. Inför varje moment får jag reda på vad jag förväntas känna och hur länge jag ska jobba. De tjatar inte om ökningar hit och dit i tid och otid eftersom alla vet att 2mm med motståndet ger en rätt bra pulsökning om man redan ligger bra. De varierar lite mellan sittande och stående och poängterar att det alltid är okej att sitta.

  Annars har jag inga förväntnigar, tar med min pulsklocka och passar inte upplägget mig så kör jag själv hur jag tycker. Å andra sidan älskar jag trainern om man har en tanke och ett upplägg själv. Jag bestämmer musik och allt, gillar jag 🙂

 8. Hej! Kul med så mycket tankar kring spinninginstruktör, och kul att fler och fler är intresserade av landsvägscykling och inte bara traditionell “spinning”.

  Jag håller i pass på Balance City på lördag förmiddagar som heter “Next level” vilket egentligen innebär att det är mer nära cykling.

  Vi kör varannan vecka tävling, varannan vecka träning. Tävlingar hittills har varit Backetapp TdF, Paris-Roubaix, Giro och Criterium varvbana. Vi jobbar ofta med film från respektive lopp för att motivera och skapa inlevelse. Träningarna har ett fokusområde som kadensträning, tröskelträning, sprintar etc.

  Kom gärna och prova och säg vad ni tycker, det går jättebra att komma och provträna, om ni är intresserade av medlemskap har vi tränare möjlighet att ge bra villkor under en tid framöver så bara att höra av sig!

  Ser fram emot att följa kommentarerna för vad som är en bra spinninginstruktör här på bloggen!

 9. 🙁 usch vad tråkigt!!!!
  Kom till mitt pass nån gång så lovar jag att du ska få en helt annan upplevelse – 75 min tuffa spinningintervaller med mycket humor, pepp och absolut inga nerförsbackar (vad är det för trams?!?!)

 10. Leder själv spinningpass på F&S och har med stort intresse följt kommentarerna om bra och dåliga spinningpass. Alla som går på spinning är ju inte landsvägscyklister och därför ser nog passuppläggen lite annorlunda ut än om man skulle rikta sig bara till dem. Onsdagar kl 17:30 är du välkommen till Jakobsberg för att köra intervaller a la F&S med mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *