Sök
Stäng denna sökruta.

Varför voltvända?

Tänk att jag frivilligt stiger upp innan 07.00 på lördagar för att gå och simma. Fattar det inte själv. Väl på plats känns det alltid självklart. Även idag.

Coach Mike höll ett brandtal och efter uppvärmning så körde vi fyra stationer.
Station 1 Bana 1 – DRAFTING DISCOVERY
Jobba i par per 25:a. Variera hög fart på polepositionsimmaren. Tätt på med drafting. Prova på att använda snöre.

Jag simmade med Yvonne, Per, Helena och Viktor. Övade på att ligga bakom varandras fötter. Inga konstigheter. Kändes som avbad i jämförelse med banan innan (se station 4) för vår del.

Station 2 Bana 2 – CIRCULATION CIRCUS
50 lugnt 50 hårt – vila 5-10 sek.

För mig blev det inga 5-10 sek vila. Det kändes som jag bara försökte överleva och hänga med.

Station 3 Bana 3 – MEDLEY MONSTER
Loop: 25 enarmsfjäril
25 dubbelrygg
25 bröst med två kickar
25 enarm deMont
50 medley

Först 25 då vi kickade fjärils-kickar med benen och tog crawltag med en av armarna.Kommer ihåg den här övningen från min första crawlkurs, då sa min franska simlärare att jag skulle tänka Bob Marley, lite reagge liksom. Det funkar för mig. Dubbelrygg betyder att man simmar på rygg, gör bröstbenkickar och för bak bägge armarna samtidigt i ett ryggsimstag. Demont är samma sak som att simma med en arm. Den andra ligger passivt längst med sidan, man andas mot den passiva sidan. Medley betyder att jag försöker ta mig framåt halva poolen med något som i bästa fall kan liknas med fjäril, resten av den längden ryggsim, vänder och kör halva bröstsim och in i kaklet med frisim (crawl)

Station 4 Bana 4 – PACEWORK PALACE
Individuell teknikkoll på 8-12×50 hög jämn fart.

Coachen gav tekniktips och vi simmade s*tan. 50 meter i hög men jämn hastighet. Om och om igen. 10 gånger. Mina första tog si så där 43 sekunder. Sedan 43.7, någon på 44 och så vidare. Sista simmade jag och Yvonne sida vid sida. Då dängde vi in med en 40,3 eller något liknande. Vet att jag kan simma under 40 så jag vet inte riktigt vad jag håller på med just nu. Fick tipsen att inte slänga med huvudet när jag andas, utan bara vrida och hämta luft.

Det här med voltvändningar. Första året jag simmade tyckte jag verkligen det var heeeelt onödigt att lära mig voltvända, förstod inte varför vi skulle träna på det överhuvudtaget. Som triathlet behöver man aldrig voltvända på tävling. Förra året gav jag mig tusan på att försöka i alla fall. Nu häver jag mig runt i något som kan liknas vid en voltvändning och gillar det.

Varför? Jag tycker det ger ett bättre flyt i simningen. Man sparar tid. Men framförallt så har det gett mig en säkerhet. Jag har vant mig vid känslan av de sprängande lungorna och vet att jag har luft så jag klarar mig. Min kondition har blivit bättre och under tävling känner jag en större säkerhet. När jag tittar upp för att ta ett andetag och någon annan kastar in vatten i munnen på mig så är jag lugn, jag vet att jag har massor med luft kvar i kroppen. Inga problem, bara att simma på.

Hittade en film som beskrev en vändning. Finns säkert bättre, tipsa gärna. När jag vänder tänker jag på att göra det nära kaklet, hålla kvar händerna, volta, blåser ut luft genom näsan precis i vändningen för att slippa klor hela vägen upp i hjärnan, trycker ifrån, sparkar och vänder sedan lugnt över till att ha magen ner och börja med armtagen igen. Det är planen. Och det blir ju som man tänker. Åtminstone ibland.
Volt eller inte. Vad säger du?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

0 reaktioner på ”Varför voltvända?

    1. Ska bli kul att höra hur det gick. Hoppas du hittar flytet, sådär så det känns som en skön meditation där man bara hör sina egna andetag. Det är då det är som härligast enligt mig. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *