Sök
Stäng denna sökruta.

Runners world, en gubbtidning?

Två saker. 1. Jag älskar tidningar och jag jobbar med tidningar. 2. Jag tror på att berätta åt människor att man älskar dem, att de är bra när de är det och hylla bra saker. Ger man kärlek så får man kärlek, liksom. Att vara arg stjäl energi, oftast mer från dig själv än den du är arg på.

Med det sagt så kan jag också berätta att jag utvärderar allt. Min hjärna utvärderar allt runt mig, jag kan inte stå i en kö utan att fundera på hur jag skulle lagt upp kassasystemet för att det skulle bli snabbare och bättre. Lyssnar jag på en föreläsning så tänker jag  + och -. Åker jag skidor så utvärderar jag mig själv, jag funderar hur jag kan göra det bättre men också vilka tips jag skulle gett de som åker runt om mig. Det kanske låter jobbigt, men den enda gången jag faktiskt upplevt det som jobbigt var när jag pluggade på högskolan och samlade massor med feedback till lärarna, men skolsystemet är inte intresserade av förbättringar. De vill ha det som det är. Som det alltid varit.

Enligt mig så ska kritik ges med kärlek. Om man ger kritik med tanken att man vill ha förbättring så brukar det bli bra. Kritik bara för att klaga kan man lika gärna slänga ut i diket. Nu blev det en lång inledning till det jag egentligen tänkte skriva.

När blev Runners world en gubbtidning?
Eller rättare sagt, snälla älskade Runners world, jag har några åsikter om senaste numret. Ta till er av det ni tycker är relevant.

Jag älskar Runners world och tycker de har ryckt upp sig och gått från en tråkig klubbtidning till en riktigt bra produkt de senaste åren. Fick senaste numret i min hand igår och såg genast två artiklar jag verkligen ville läsa. Jojjes ÖtillÖ artikel och artikeln om Charlotte Karlsson som var damsegrare på Lidingöloppet och en av de som startade Runday. (En inspirationsbomb!)

Blädder, blädder, läs, läs. ÖtillÖ. Bra skrivet, intressant artikel och snyggt formgett. Men var är brudarna? Inte en tjej på bild och det låter som att det här är heffoheffotävlingen nummer ett. Inte ett ord om att det var 6 startade damlag och 18 startande mixlag. Sedan en faktaruta om vinnarna av ÖtillÖ.
Herrarna.
Ok, om man tagit med de mixade lagen som var snabbare än de sista herrlagen i listan men nej. Det är som om det inte fanns några andra än just rena herrlag som tävlade.

Det är väldigt roligt att man kan ha så olika upplevelse av samma dag, jag minns det som en fantastisk dag. Men Jojje & Joakim tog ut sig 100% och hade en annan upplevelse, jag säger bara respekt!

Sedan blädder, blädder, blädder… Var tog Charlotte vägen? Sida efter sida med gubbe efter gubbe men ingen Charlotte. Hon finns med på två små frimärksbilder på sidan 8 och 14. Jag vet att saker händer när man producerar tidning, det kanske var en annan omslagsbild som skulle varit med. Men på allvar. Det fanns MÅNGA artiklar (med och av gubbar) som inte är tidsbundna, de hade lätt kunnat plocka bort en av dem och haft åtminstone en sida om Charlotte.

Så här säger Runners om sin huvudmålgrupp: Motionärer med inriktning på löpning. Jag tolkar det som att den är för både kvinnor och män. Om så inte är fallet så tar jag tillbaka allt.

Ta nu senaste numret av Runners och bläddra igenom den, hur många sidor är skrivna av män och har bilder på män? Hoppa över annonserna, för de har redaktionen svårt att påverka. Pengar måste in för att en bra produkt ska göras…

Så min förhoppningsvis konstruktiva kritik till Runners är:

1. Ni gör bra omslag. Fortsätt med det.

2. När ni bestämt vad nästa nummer ska innehålla, gå igenom det en gång extra och fundera på hur många män och kvinnor som är på bild och skriver text. Försök jämna ut det lite så vi tjejer, damer och kärringar känner att tidningen är för oss också.

3. Jag skulle önska fler nyhetssidor i början av tidningen, gillar verkligen när ni testar saker. Mer prylar och forskningsnotiser. Lättlästa saker som man kan ta till sig utan att slå sig ner och långläsa.

4. Krönikorna. Jag vet att det är otroligt svårt att hitta bra krönikörer, ni gör det bra, men tycker de varierar i kvalité. Riv ut de senaste 12 av varje person och utvärdera. Håller de? Är de för lika från gång till gång? Får de en att reagera och fundera eller är det bara en blaha-blaha-historia ur personens liv?  Jag tycker ni skulle tjäna på att plocka bort hälften och ersätta med annat material. (Och även här, var är brudarna?)

5. Testerna. Ni är helt otroliga på att testa prylar i varje nummer och ni gör det bra. Jag bugar och niger för att ni fixar det i princip varje nummer. Den logistiken, phu! Hurra för er! (Extra plus för de här sidorna verkligen var skrivna och layoutade till både tjejer och killar)

6. Förstår att det är två olika reportage men det hade sett bra ut om ni byggt om så sidan 24 (Starka höfter, med bra övningar mot löparknä) hade suttit ihop med sidan 40–41 som handlade om just löparknä.

7. Er webb. Tummen upp. Ni har mycket bra där. Och nu inte bara löpning utan också triathlon. Hurra, hurra, hurra!

Avslutar med mina favoriter från det senaste numret:
* Eftersom jag har problem med ett knä så slukade jag så klart artikeln ovan.
* Sidan 26, “Stärk immunförsvaret” var en bra sida. Ny forskning visar att man kan stärka sitt immunförsvar genom en ganska hög träningsdos. Intressant!

* Fem hårda pass för löpbandet. Bästa löpcoachen Rubin tipsar. Riv ut och spara till vinterns löpbandspass.

* Testet, nämnde det tidigare, men I like!

* Vasaloppsträningen. Bra träningsscheman. Hade det varit mitt mål så hade jag läst vartenda ord.

* Abborrbacken. Gillar att det kom ett uppslag med bilder. Några bildtexter och uppslaget hade varit perfekt.

Sådärja. Nu väntar jag på en skön utvärdering av Fitness. Gjorde en själv häromdagen. Ja, jösses vad saker det fanns att förbättra. Give it to me!

Men innan ni biter tag i den blaskan, vad tycker ni andra om Runners World? Är jag helt ute och trampar vatten?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

OUTDOORMÄSSA I TYSKLAND

Har varit på outdoormässa i Tyskland. Kikat på nyheter inför vår-sommar 2019 tillsammans med Uteredaktionen. Det var över 900 utställare på mässan,

Läs mer »

HAUTE ROUTE

Har gått upp och åkt ner. Gått upp och åkt ner. Har gått upp och åkt ner. I en veckas tid. Haute

Läs mer »

0 reaktioner på ”Runners world, en gubbtidning?

 1. mycket är helt rätt. tycker de blivit enormt mycket bättre på sina omslag. var väl nåt som blev bra när åkesson kom dit va?

  krönikörerna är KATASTROFALA! jag vet att det finns någon enstaka tjej med men det är för många krönikörer som ligger i samma fack. rätt gubbigt alltså. tjejerna lämnas att skriva om maten (ok, lite generaliserande – men ändå).

  webben är snygg med bakgrundsbilden.

  i övrigt läser jag inte runners. det är för lite innehåll. testerna är mest intressanta – och den enstaka sida med små nyheter. kan vara mer av den varan helt klart!

  och mer träningsmode. killar bryr sig också!! om RW nu är tänkt som killtidning alltså. löparmodesbitarna kan göras mycket, mycket snyggare. se er omkring och inspireras!!!

 2. Mycket intressant analys. Håller med i mycket av det du säger även om jag endast läser tidningen ibland, och då oftast för att jag fastnar för ett inspirerande omslag. Tyvärr är inte alltid innehållet lika bra som omslaget. Sedan får de tummen upp för webben, och eftersom jag själv är en webbperson applåderar jag att de har lyckats hitta en bra och intressant mix där.

 3. Bra sammanfattat !!

  Vi var väl rätt överens redan på Playitas, men som kille har jag faktiskt aldrig tänkt på genusaspekten i RW.
  Samma sak fast omvänt gäller väl ganska många träningstidningar, kan bara rannsaka vår egen Hälsa & Fitness. Inte mycket killar där inte…

 4. Bra utvärdering!

  Håller helt med dig om krönikörerna. Det är alldeles för många och ofta inte särskilt intressanta/tänkvärda/inspirerande/med en liten knorr som man förväntar sig att krönikor ska vara. Hellre färre och bättre!

 5. Bra skrivet! Och ja, kritik ska ges med kärlek, med uppriktig önskan och tro på förbättring. Och jag håller med dig. Stengubbigt. Det är väl hyfsat ofta tjejer på omslaget men det representeras sällan i tidningen. Och en del artiklar har varit helt rätt upp och ner dåliga- jag fick tåkrull av reportaget som var om löpning och hund till exempel. Kunde blivit intressant och bra, men nej. Bra är testerna och artiklarna inför klassikern, tex. Webben har också tagit sig enormt, och jag välkomnar också triathlon!

 6. Jag har bara hunnit bläddra igenom tidningen lite grann men fastnade också för ötillö uppslaget. Reagerade då också att det bara var killar angivna i resultatlistan!

  En annan sak jag ofta blir irriterad på är att övningarna som ska utföras inte beskrivs noggrant. Tränar man en del kan man oftast lista ut hur det ska gå till men som nybörjare är jag osäker på om man verkligen kan det…

 7. Jag kan hålla med dig att den är gubbig tidningen. Men det har väl varit väldigt ofta nu som de använt en svensk idrottare på framsidan och så har man förväntat sig att det ska vara någon intervju om denna person, men icke. Vet jag reagerade när det var Charlotte Kalla på omslaget för länge sen att det sen inte stod nåt om henne i tidningen. Om man inte ska skriva nåt om dem kan man väl lika gärna använda okända svenska löpare på framsidan? Vad som helst är bättre än de där amerikanska studiobilderna på löpare med bar mage. Men sätter man en kändis på omslaget så förväntar man sig att finna denna i tidningen också.

  Sen håller jag med om Ö till Ö resultaten, det är väldigt konstigt att man bara “glömmer bort” de andra klasserna mixed och women. Varför? Och även när man anger resultat i RW för andra lopp (som t.ex. LL) så anges 1,2,3a i herrklassen men bara 1:an i damklassen? Är det inte lika värt att komma 2,3 som dam?

  Angående testerna som du hyllar, så är det ju intressant med tester, men det är nog knappast nån logistikoptimering det handlar om, testningen är outsourcad till ett “testföretag”.

  Hoppas utvärderingen når fram till rätt personer! Har du tipsmailat eller ska vi? 🙂

 8. Vilken kanonbra utvärdering!

  Jag har nog aldrig tänkt på genusperspektivet så mycket men när du satt ord på det så …ja – visst är det så!
  Jag har sprungit fyra st maratonlopp (3 Sthlm , 1 NYC) och inför dom loppen så prenumererade jag på Runners world. Jag tappade helt löparglädjen efter min fjärde mara men fortsatte prenumerationen i hopp om att hitta tillbaka.
  Det gjorde jag inte.
  Efter 1½ år av tidningar som kommit och som jag bara snabbt skummade igenom så sa jag upp tidningen. Jag orkade helt enkelt inte med alla tunga artiklar. Den blev i mina ögon precis lika tråkig som jag tyckte löpning var.
  Den ersattes av Fitness Magazine. En färgklick om man jämför!

  Mitt nya mål – Bodyfitness- gjorde att jag påbörjade en prenumeration av Body istället. Den gick i graven redan efter ett par nummer. Vansinnigt enkelspårig och otroligt tråkig om man är nybörjare inom området.

  Nej – jag håller fast vid Fitness magazine men kanske kan man få önska sig liiite Bodyfitnes tips&trixs, mattips som håller även för en kultur som kroppsskulpturering 🙂 ?

 9. Kan bara instämma. Särskilt med krönikörerna. Hallå! Och ÖtillÖ-artikeln. Hur fanken ska man kunna få upp statusen på damklasserna om de knappt ens behandlas som en bisats?

 10. Jag längtar alltid tills tidningen ska dimpa ner i postlådan, helt ärligt så bryr jag mig inte så mycket om det är tjejer eller killar på bilderna, bara texterna är intressanta. Men i detta nr reagerade jag faktiskt på att det inte stod knappt något om Charlottes lopp, stod ens segrar tiden? Så har vi krönikörerna, gubbarna, Klingberg, Gysing och Pasi är de enda som är intressanta att läsa faktiskt medan Haag och Kampen mot kulan är mindre intressanta ur ett träningsperskeptiv.

 11. Håller helt med och har just därför slutat att köpa RW-tidningen sedan ett tag tillbaka.
  Är det värt att köpa detta nummer pga löparknä-artikeln? Har återkommande problem med ett löparknä.
  Tack för inspirerande blogg!

  1. Artikeln var bra, men kort. En sida text, och sedan en sida på ett annat ställe med några övningar. Om du haft problem så har du säkert redan hört allt så mitt förslag är att gå till Pressbyrån, bläddra snabbt och kika om det är något nytt och se om du vill ta hem den innan du köper den. Men jag har rivit ut sidan och gör övningarna varje kväll, tänker att det kan inte skada i vilket fall. Gör övningarna att jag inte har ont när jag springer så var den värd att köpa, jag ber att få återkomma 🙂

 12. Inte ens jag som är totalt löparfrälst har läst Runners World på ett halvår… Har för länge sedan tröttnat och då är jag trots allt galen i löpning. Bra inlägg !!

 13. Läste tidningen och tänkte detsamma, var är artikeln med Charlotte? Trist att det fortfarande är en mansdominerad sportvärld! Bra summering Sofie!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *