Sök
Stäng denna sökruta.

Svettas vältränade mer?

Jag kan konstatera att jag svettas mer nu, än för låt oss säga ett år sedan. Nu har vi haft en diskussion hemma om det är så att man svettas mer, eller är det så att man faktiskt tar i och tar ut sig mer?

Jag har alltid tittat med förundran på de där som har en sjö under sin spinningcykel efter varje pass. Jag har inte förstått hur de kan producera så mycket vätska, var kommer det ifrån? Blod, svett och tårar, hur mycket kan det bli liksom?

Jag har inte hittat någon forskning om det här, men googlar man så verkar det allmänna tyckandet vara att man svettas mer om man är vältränad. Men framförallt så beror det på ens gener om man svettas mycket eller inte. Hästar svettas visst mer om de är i bra form.

Nu så upplever jag i alla fall att jag svettas mer än tidigare. Tar det som jag är på väg att bli extremt vältränad. Ser fram emot när jag skapar en pöl under min cykel. Eller inte.

Vad tror ni? Svettas ni mer, mindre, aldrig, alltid, mycket, lite, när, var, hur, varför?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

0 reaktioner på ”Svettas vältränade mer?

  1. Vilket du är. Äger man Lanttos funbeatlista månad efter månad så måste du vara den mest vältränade jag känner … Ser fram emot att cykla vid din sida någon gång i framtiden! Då ska jag jämföra pöl för att se hur långt jag har kvar till förstaplatsen 🙂

   1. I stedet for en Cooper-test, sjekker man antall liter etter et pass: – Jo, du Sofie, du har nog svettats 13,2 liter nu, och om jag jämför med schemat här, Träningsglädjetabellen, så måste du nog upp i 18 liter för att kallas vältränad.

    1. Ja – vi skapar ett nytt sätt att mäta om man blir bättre. Hur svårt kan det vara att slå ut Coopertest, maxpulstest och syreupptagningsförmåga?
     Träningsglädjetabellen!
     Tänk er produktserien. Vi kan sälja svett-tester, t-shirtar (med olika ringar under armarna/ryggen/magen så ser man vilken ring man blött ner under ett pass) osv. Vi är något stort på spåren. Nu kör vi.

 1. Man svettas definitivt mer om man är vältränad! Det räcker ju med ett par rediga knäböj för att aktivera dom stora muskelgrupperna så börjar svetten tillra.
  Det finns en fysiologisk förklaring och en del av den kan vara att man snabbare kommer över i den typen av cellandning som kräver syre, som genererar mer energi och också mer överskottsvärme. Sen finns det större muskler = fler celler som andas på detta sätt och samtidigt behöver kroppen fortsätta att hålla sin trivseltemperatur mellan 37-38 grader, så det är inte så konstigt att nedkylningsprocesserna går på fullt ös. En del i det hela torde också vara att den process som krävs för att producera de enzymer som behövs för den syrekrävande cellandningen tar en stund att sparka igång, och det kan vara en av anledningarna till att man även efter ett kortare träningsuppehåll (när man fortfarande är rätt vältränad i grunden) kan känna att man svettas mindre än när man är på topp.
  My five pennies :)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *