Sök
Stäng denna sökruta.

Vinterlöpning

MarathonMia

MarathonMia är med i nästa nummer av Fitness (nummer 2), och efter att ha formgett/läst artikeln om henne är hon min idol!

Idag tog jag mig ut på en lugn löptur längst med älven i Gällivare, ville bara testa hur kroppen känns efter min sega julförkylning. Under ett av förra veckans missade pass fanns det med att jag skulle springa en kilometer baklänges mitt i löppasset, så jag gjorde det idag …

Får fråga ut coach Pasi ikväll om varför, men jag bara antar att det är för att han vill att jag ska springa mer på främre delen av foten. När man sprang baklänges så jobbar man där hela tiden, det går galet långsamt om man sätter ner hälarna.

Förra hösten var jag på ett träningspass och föreläsning med Markus Stålbom som utbildar löpare enligt Poserunningtekniken (läs mer om det här)

När jag kom hem efter min löptur idag så låg ett nyhetsbrev från honom i inkorgen, med lite datum om man vill springa mer med honom, men också de här tipsen:

Markus Stålboms tips runt löpning på halt underlag

Så här under vintersäsongen så springer vi ofta på ett relativt halt underlag. Många tycker att detta är lite läskigt och avstår löpningen, gör inte det. Det hala underlaget har många fördelar:

(1) Ett halt underlag har mindre friktion vilket gör att kroppen utsätts för mindre kraft

(2) Se det hala underlaget som din tränare, halkar du så gör du fel! :-P. Halkar du när foten är framför kroppen så springer du med för mycket broms. Halkar du med foten bakom kroppen så har du haft foten i marken för länge och ska börja föra fram den tidigare.

(3) Ett halt underlag brukar lura löparen att höja kadensen om denna är för låg (under 180 steg/min)

Jag brukar inte låta löpare ha någon slags brodd på skorna utan vill att de ska tycka att det är lite halt. Löpning på halt underlag går relativt långsammare än när bra fäste finns men det är inget att oroa sig för. Så, slutligen vill jag bara ge er en rekommendation, undvik att halka! Det kan göra ont men är också bevis på att du inte rör dig speciellt effektivt.

————————————–

Rätt bra tips enligt mig, fast jag gillar verkligen mina skor med dubbar när det är glashalt.

Här kan du läsa vad jag tyckte om Markus löp-clinic förra hösten.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

0 reaktioner på ”Vinterlöpning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *