9 tips för att bli en stor & mäktig blogg

140815_kalmarim0317

När jag var med i Svettigpodden så fick jag en fråga om hur man blir en stor och mäktig blogg. Eller en bra blogg. Blev lite överrumplad och har funderat på det där sedan dess och här är mina nio tips.

1502_PATACH1175

1. Målgrupp. Välj ett ämne du brinner för! Och fundera över vem du skriver till. Se den personen framför dig. Tänk inte på en massa personer utan tänk att du berättar för EN vän. Många fastnar i ett stolpigt språk där det lyser igenom att hen är rädd för att en professor i ämnet ska läsa. Var inte så rädd. Se en vän som du tror är intresserad av det du skriver framför dig och skriv så den personen skulle tycka det var intressant att läsa. Var inte rädd för att ha fel. Tänk hur mycket du lär dig istället.

2. Vad är intressant att läsa? Om jag går på en föreläsning så funderar jag på vad jag skulle vilja berätta till min bästa vän efteråt. Vad tar jag med mig? Att bara läsa ATT jag varit på en föreläsning är lika intressant som att jag varit och bajsat. Fundera på vad som är intressant för din målgrupp, den där kompisen jag skrev om i punkt ett. Läs fler skrivtips här!

141026_lofoten0295X

3. Bilder. Jag älskar bilder. Fundera på hur du själv läser en tidning. Det vanliga är att du ser bilden. Blir intresserad. Läser rubriken. Ofta bildtexten innan du ens läser rubriken. Bilder är viktigt. Jag skulle säga att en gemensam nämnare för bloggar som växer är bra bilder. Så fundera över hur du kan bildsätta ditt inlägg så det blir intressant.

Hur tar du en bra bild? Fundera vad du vill säga med den. Känslan. Se den gärna framför dig innan du tar den. Och ta många. Många! Alltså MÅNGA. Och välj en. EN. Det kryper i hela min kropp av collage av flera bilder. Kan vara fint att ha flera bilder om dom säger olika saker. Men 10 på samma sak. Näe. Välj en. Har du svårt att välja fråga någon som råkar vara i din närhet. Sara skrev ett bra inlägg om hur man tar bättre bloggbilder. Läs här. 

4. Skriv bra rubriker. Försök skriva en rubrik så att man bara måste läsa vad som står. Gärna tydlig så att om man söker på det ämnet så kommer ditt inlägg att komma upp … Välj gärna också kategori på inläggen.

5. Regelbundenhet. Försök skriva om inte varje dag så hyfsat regelbundet så det händer något när dina läsare tittar in. Koppla gärna på så dina instagrambilder syns på något sätt (om du använder dig av det) eller twitter.

soffiostenis

6. Rök och knulla runt ibland. Alltså lite å-fan-känsla. Ingen är perfekt. Perfekt är tråkigt enligt mig. Även om det är noll och inget knulla runt på Lanttolife så ser jag att när jag skriver om familjen, cancer eller lev för fan så läser många. Mitt huvudfokus är träning och triathlon men lite å-fan-känsla är bra ibland.

7. Var finns dina läsare? Kommentera på många andra liknande bloggar där dina nya läsare kan hålla till. Använd dig av Instagram, Twitter och grupper på Facebook för att länka till dina inlägg. Det finns 1000 och en olika kanaler för att hitta nya läsare.

8. Bästabloggen.se. Lägg tid på att hitta det perfekta namnet som går att komma ihåg. Som Jävligtgott. Träningsglädje. Eller Sparkibaken eller Jogg eller … Ja, du fattar ett namn som på något sätt fastnar. (Är namnet Lanttolife så bra? Nja, det enda bra är att alla vet vad jag och syster heter i efternamn och jag kan skriva om allt. Livet liksom.)

9. Gör den snygg och lättläst. Lägg tid på att göra en snygg header (bilden högst upp) så att när man kommer in så får man en känsla för vem du är. Och lägg några minuter på en kontakt/om mig sida så att man lätt kan förstå vem du är och varför jag ska läsa den här bloggen.

141026_lofoten0054

Sedan finns det 1000 och en tips för hur du blir en blogg som tjänar pengar. Jag har hittills tackat nej till alla erbjudanden om att skriva om en sak mot pengar. Rätt ofta träffar jag människor som till exempel läst om vad jag haft på mig när jag körde Ö till Ö och köpt precis samma saker. Skulle inte kunna se personen i ögonen om jag inte kunde stå för varenda pryl jag skriver är bra är väldigt bra. Jag vill att du ska lita på vad jag skriver. Men jag inser också att det är lyx att kunna välja bort det. Men hittills har min trovärdighet varit viktigast. Jag hoppas och drömmer om att det ska belönas genom karma eller genom att något större i någon annan form kommer i min väg i framtiden.

Det var mina tips. Här finns också en massa bra bloggtips! Och vad är dina tips till mig?

This entry was posted in jobb and tagged . Bookmark the permalink.

11 Responses to 9 tips för att bli en stor & mäktig blogg

 1. Cecilia says:

  Oj detta var PRECIS vad jag behövde läsa, tack 😀 speciellt det där om att skriva som till en vän, det har jag inte tänkt på tidigare. Tack! 🙂

 2. bra tips!

  att blogga med passion och hjärta är mitt tips!

 3. ulrica says:

  Kanonbra tips! Jag önskar så mycket att jag fick igång min igen med lite regelbundenhet. Och kanske hitta ett bättre namn…funderar.
  Humor är mitt bästa tips , och mat 😉 Som träningsnörd får jag väldigt bra respons när jag kör mina #ilovemykitchen inlägg

 4. jessica says:

  Ibland blir jag extra kär i dig – typ när jag läser din punkt 6.

  Puss på dig.

 5. Två saker som gör att jag gillar din blogg, som skulle funka som tips:
  Du bjuder på dig själv, och använder humor. Sånt får mig att komma tillbaka till en blogg.
  Ja, och bilder på gäddor…det är nog det bästa tipset. 🙂

 6. Lise-Lott says:

  Så många bra och kloka punkter, jag är särskilt kär i 6:an.
  Underbart och levande!

 7. Tack för bra tips! Gillar också nr 6, den tar jag till mig lite extra!

 8. Pingback: Fem bra grejer - Träningsglädje

 9. Malin says:

  å, så bra tips! Känslan liksom! Bra sak att ta med sig!

 10. erika says:

  Bästa bloggtipsen jag läst! Att bjuda på sig själv är så himla viktigt för att jag ska fastna för en blogg, och humor som smyger sig in lite överallt utan att ta över helt.

 11. Pingback: Tips för att starta blogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *