TIPS NÄR DU SKA LIVESÄNDA PÅ INSTAGRAM

Under Utemagasinets event brukar vi ha en “Utelive”. Det som började med livesändningar varje torsdag då vi besteg en topp live har nu utvecklats till att vi sänder live en eller flera dagar på våra events. Varje gång så plockar jag upp min kom-ihåg-lista innan.

PRYLAR

Det går att göra livesändningar hur avancerade som helst – men det går också hur bra som helst att sända bara med en mobil. Jag prioriterar bra ljud och eftersom vi oftast är ute så har jag mikrofoner som jag kopplar till mobilen. Har kört trådlöst men är tillbaka med sladd just nu. Enbart för enkelhetens skull.

  • Telefon. 
  • Stativ
  • Mikrofoner
  • Powerbank

INNAN

 • Schemalägg livesändningen genom att gå in på Instagram och tryck på “live” och välj schemalägg.
 • Förberedd med frågor och en plan för vad följarna ska få ut av den här livesändningen.(Använd en frågedekal för att ställa frågor till följarna innan du sänder live, så att du kan besvara dem under sändningen.)
 • Laddad telefon. (Powerbank)
 • WIFI / Sätt på stör ej! Testa ljud och bild innan ni kör igång.
 • Alltid Ute mugg! (Dryck) 
 • Ta en bild innan ni börjar så du kan välja den som omslag när du publicerar den efteråt. Kolla av så det inte är saker som stör utan försök ha en så ren bakgrund som möjligt och inte ha sladdar eller skräp som syns i bild.
 • Förbered text i anteckningar (kopiera) Glöm inte att kolla om det ska taggas några partners!

UNDER

  • Kom ihåg att människor går in och ut i livesändningen. Upprepa! Påminn med jämna mellanrum tittaren om varför de tittar. Nya tittare förstår då också om vad det är som händer.
  • Håll koll på ljudet samt om det kommer in några frågor.
  • Dela foton och videor under livesändningen: Om du använder en iPhone kan du trycka på ikonen för kamerarullen nere till höger och dela foton och videor från biblioteket till din livevideo. När du lägger till ett foto eller en video från kamerarullen flyttas din videolivestream till det övre högra hörnet av skärmen.

EFTER

 • Avbryt sändning.
 • Ladda ner.
 • Publicera med bilden du tog innan som omslag och texten du har i anteckningar. (Välj gärna en bild med det intressanta i mitten eftersom Instagram gör bilden fyrkantig i din profil)
 • Lägg upp på stories efter ett tag – gärna med tider för höjdpunkter när vi pratat om något extra intressant.

När vi sänder live för Utemagasinet börjar vi direkt med att hälsa välkomna och berätta vad som kommer hända närmaste timmen. Vi väntar aldrig in att fler ska se livesändningen – för att vi publicerar den direkt efter sändning och har flest tittare efteråt och finns det något tråkigare än att börja titta på en video där inget händer de första fem-tio minuterna? Visst kan man ladda ner och klippa i efterhand men det skulle innebära mer jobb utan att det nödvändigtvis innebär bättre sändning.

Här hittar du Uteliv(e) från Vålådalen. Här är vi i Storhogna under Skida med Ute. Och förra fredagens Utehelg finns här!

Nå gillar du det här så gillar du nog också

31 dagar #Levförfan

Jag kallar det #Levförfan, du kan kalla det självledarskap eller vad du vill. Det är egentligen inga konstigheter, jag hjälper dig att skapa struktur i vardagen och bra vanor. Min vision är att jag genom ett mejl varje morgon är en hand att hålla i, lite jävlarannamma de dagar som behövs och en varm kram de dagar du behöver det.

Rent praktiskt går det till så att du varje dag, med start 1 januari, får ett mejl med instruktioner från mig och varje söndag får du tre träningspass. Du väljer själv vilka dagar i veckan du kör de olika passen. Kombinera med annan träning eller kör detta som ditt enda upplägg. ⁠

Läs mer »

Hej då räven

Fast jag visste att det var dags så är saknaden stor. Så stor. Så enormt stor. 

Jag kommer aldrig mer klappa den vackraste, mjukaste pälsen. De där vackra ögonen med perfekt eyeliner kommer aldrig mer möta mina för att kolla vilket håll vi ska gå. Ingen kommer prata sådär som bara han kan med mig till morgonkaffet. Han kommer aldrig mer att buffa på min arm när jag sitter framför datorn och han tycker det är dags för promenad.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *