Sök
Stäng denna sökruta.

Egenföretagare – frihet eller fängelse?

”Stackars, stackars dom som är anställda” sa vi och gled ut på den spegelblanka isen.

Så inledde jag texten till min film där vi åker skridskor mitt på dagen en vanlig grå januarimåndag. Några minuter senare fick jag kommentaren:

”Önskar livet som egenföretagare såg ut sådär, men det kan vara som ett fängelse också.”

Att vara egenföretagare är högt och lågt. Det betyder att du har chansen att bestämma över din tid och det kan betyda att det jobb du gör genererar pengar direkt till dig MEN det betyder också att du är ensam ansvarig för att få in tillräckligt med pengar för att få lön. Eller rättare sagt du ska dra in minst dubbelt så mycket för att kunna ta ut en lön för samtidigt som du driver ditt företag så driver du Sverige genom att betala skatt. Eller vänta nu. Du behöver dra in ännu lite till för du har omkostnader och tänk om du vill ha lite semester i åt också. Och pension i framtiden. Blir du sjuk så är det ganska stor chans att du behöver jobba ändå. Och driver du en fysisk butik så är det ofta så att du behöver lägga in fler timmar än 40 i veckan.

Med det sagt så älskar, älskar, älskar jag att vara egen men jag är väl medveten om att det inte är för alla. Och när människor säger saker som “önskar jag också kunde göra så” eller “enkelt för dig som är egen” så rätar jag på ryggen och tänker “ALLA SOM ÄR EGNA ÄR FUCKING SUPERHJÄLTAR”

Vi driver Sverige framåt. Vi drar in pengar till vår egen lön. Vi tar på oss hårdhandskarna och gör jobbet för ingen gör det åt oss.

I början av mitt företagande kunde jag känna det som jag smet från jobbet när jag cyklade mitt på dagen men det har jag slutat med för längesedan. Jag jobbar nå så jävulskt många fler timmar än de flesta anställda – men jag väljer själv när. Och med det sagt så är det noll och inget jag strävar efter – att jobba många timmar. Jag vill jobba få timmar och få bra betalt för mitt jobb. Orsaken till att jag jobbar många timmar är att jag fullkomligen älskar mitt jobb och lätt blir uppslukad. Så länge jag har tid för familjen, sover gott och vaknar både måndag och lördag med känslan av att jag ser fram emot dagen så tänker jag att jag är på rätt väg.

FRIHET:

  • Du är din egen chef! Vilket innebär att du kan styra din egen tid och gå ut i solen mitt på dagen om du känner för det.
  • Ingen kommer att ifrågasätta varför du har pyjamasbyxor eller är naken på jobbet. (Om du jobbar ensam hemma alltså…)
  • Pengarna du tjänar går in i ditt egna företag = till dig!

FÄNGELSE:

  • Oron över om du kommer ha nog med uppdrag för att betala skatt, sociala avgifter och kunna ta ut lön.

Är det frihet eller fängelse att vara egenföretagare? Det beror på vem och vilken dag du frågar.

Du som är egenföretagare vad skulle du skriva in under frihet och fängelse?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

När Áhkká bjuder in

Fjället Áhkká, Stora Sjöfallets mytomspunna drottning, är högst i Sverige från fot till topp – och en klar dag kan du se djupt in i Sarek och Padjelanta därifrån. Men först väntar blockstensmassor och ett minst sagt luftigt hak.

Läs mer »

Min första älg

Det luktar skog och skvattram. Vi går längst med myrkanten och dimman lättar sakta. Det här kommer bli en fin dag. Vår jämthund Effy går med nosen i vädret. Stolt hållning. Hon vet precis vad som ska hända. Det är årets bästa dag. Det är älgjakt i norraste norrland.

Läs mer »

Laponia 2023 race report

Laponia triathlon 2023. För sjunde gången i mitt liv drar jag på mig våtdräkten i midnattsol och går ner i vattnet för att simma 3860 meter innan jag ska cykla 18 mil och springa ett maraton på det. Har kört distansen 22 gånger innan, men kommer det att gå utan i princip ett enda långpass i kroppen?

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *