Sök
Stäng denna sökruta.

Träna din hjärna

IMG_0959

Min sambo kom hem och sa att han lyssnat på den bästa föreläsningen NÅGONSIN. Alla borde lyssna på den sa han. Så det gjorde jag. Det var Anders Hansens föreläsning Träna din hjärna. (Klicka här!) Den var så intressant att jag laddade ner och lyssnade på boken “Hälsa på recept” av Anders Hansen och Carl Johan Sundberg under morgonens långpass. Sjukt intressant även den!

Just i detta nu så känner jag mig frustrerad. VARFÖR. VARFÖR. VARFÖR. Varför har inte våra skolbarn gymnastik varje dag när all forskning visar på hur bra det är. Alltså bra i att barnen mår bättre men OCKSÅ har bättre betyg. Studie efter studie som dom berättar om i boken visar på hur bra det är att röra på sig – inte bara kroppsligt utan även för huvudet.

Dom pratar om så många olika forskningsrapporter så det är svårt att hänga med, men en som fastnade var en svensk studie där en klass haft gymnastik varje dag och den andra klassen det normala med två gånger i veckan. I övrigt var klasserna lika, samma skola,  föräldrarna hade jämförbar utbildning, inkomst och intresse för fysisk aktivitet. Klassen som hade gymnastik varje dag hade samtliga bättre betyg i matte och svenska. Inte bara under långstadiet utan ÄVEN när dom gick ut 9:an.

Jag veeeeeet och kan själv bli tokig på att det kommer forskningsrapport efter rapport om att än det ena är rätt eller fel men jag gick ändå igång på att det ändå verkar entydigt är att det är bra att röra på sig. Att hjärnan fungerar bättre om du rör dig varje dag. Att du har bättre inlärning om du rört på dig 45 minuter innan. Att du är mer kreativ om du rört på dig. Att om du rör på dig så kan det till och med bildas hjärnceller efter du fyllt 25 istället för att bli färre.

Och det behöver inte vara hårt och mycket – utan för hälsans skull räcker 30 minuter varje dag. Det kan vara 3 gånger 10 minuter av promenad, det kan vara 30 minuter simning, 30 minuter dans, 30 minuter boxning, 30 minuter cykling… det spelar ingen större roll …

Genom att göra det så får du mer energi, bättre sömn, lättare att hålla koncentrationen samt bättre immunförsvar och minne. Och du blir starkare och din kondition förbättras. Men precis som TV-shop säger så … du får inte bara det utan du får även med det här på köpet: du förebygger diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, depression, lever med stor sannolikhet längre och och och och och …

Slut på hallelujainlägget. Ville bara skriva av mig lite frustration efter att ha lyssnat på boken. Nu ska jag lugna ner mig och äta lunch. Kaffe och bulle på det. För dom sa också att för hälsans skull är det bättre att vara tjock och vältränad än smal och otränad …

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

En reaktion på ”Träna din hjärna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *