Search
Close this search box.

GUIDAD LÖPNING I PARIS

PRT2015-12-05_21_RunningInTheGardenOfTheTuileries

Mitt absoluta favoritsätt att lära känna en stad är genom att springa med guide första morgonen på plats. Lilla lilla lilla lillebror fyllde 30 år i lördags och hans flickvän bjöd honom på överraskningsresa till Paris. Hon mejlade och sa att familjen gärna fick hänga på. Så det gjorde vi …

151205_runparis0045

Första morgonen mötte en löpguide upp oss i receptionen. Jean-Charles som brinner för Paris historia tog med oss på en tur. Började med att springa förbi Eiffeltornet, som byggdes (av svenskt järn och nitar från Borgviks bruk i Värmland) till världsutställningen Exposition Universelle 1889. Egentligen skulle det rivas efter 20 år för att alla tyckte det var så fult, som tur är bestämde man sig för att behålla det.

Om man tittar åt ena hållet så ser man militärskolan, där bland annat Napoleon utbildades. Det är också en park där man kan springa två kilometer utan att behöva stoppa för korsande vägar.

PRT2015-12-05_01_ChampDeMars

Det första guiden stannade till vid var en parkskylt, men det vi skulle titta efter var båten högst upp, för det är tecknet för Paris. Tuppen som du ofta ser är symbolen för Frankrike. Sprang vidare efter Seine. Det är fortfarande mörkt.  Jean-Charles berättar att det bara är några år sedan trafiken stängdes av här och nu är det bara gångtrafikanter tillåtna. Många bilister var upprörda, men nu fungerar det bra, Paris vill begränsa biltrafiken och det var en del i den planen.

PRT2015-12-05_02_WhaleOnTheRiverSeine

Plötsligt ser vi en stor val. “Den dök upp för några dagar sedan, till den stora Klimatkonferensen pågår i stan.”

Just innan vi springer över en bro så pekar han på ett stort hus och berättar att det är Les Invalides, det var där dom sårade soldaterna togs omhand. Nu är det ett stort krigsmuseum och om jag inte minns fel så sa han att Napoleon Bonaparte är begravd här.

151205_runparis0110

Vi springer över en bro och mot Petit Palais (lilla palatset) och Grand Palais (stora slottet).

151205_runparis0113

Det här är ingången till Petit Palais. Känns inte så litet men kikar du uppifrån på en karta så förstår du varför.

151205_runparis0123

Vi stannar till vid ett övergångställe. Av. des Champs Elysées. Solen börjar komma upp och tittar vi åt höger så ser vi en stor karusell och åt vänster Triumfbågen. Den där som vi satt och kollade på när dom körde runt under Tour de France.

151205_runparis0083

Vi ser båtar överallt. Skyltar, parkbänkar och Jonna frågar om det finns något drinkinggame där man går ut i stan och dricker när man ser en båt.

151205_runparis0130

Korsar en stor väg och stannar till vid ett solur och Luxorobelisken där finns en linje i marken.

151205_runparis0157

Följer du den åt det hållet kommer du till Thebes där den andra obelisken finns. Vi är på Place de la Concorde.

151205_runparis0197

Springer genom en fin park, ser ingången till Louvren, vår guide tipsar om att ifall det är väldigt lång kö till huvudingången så kan det löna sig att gå in genom den andra ingången i en av sidohusen. Här inne finns bland annat Mona Lisa, Venus från Milo, Nike och hundratals andra verk jag läst om när jag läste konsthistoria.

151205_runparis0212

Tittar in genom några fönster och han visar originalen till flera av statyerna vi sprungit förbi. Han visar punkten där Jeanne d’Arc slogs för att komma in genom muren till Paris. 151205_runparis0218

Colonnes de Buren.

151205_runparis0180

151205_runparis0191

151205_runparis0192

Vi tar oss över en bro som är belamrad med hånglås men J- C säger att det är inte orginalbron “Pont des Arts” med hänglås, den har man varit tvungen att bygga om för att räckena började rasa för det var så många hänglås. Syster Lisa undrar om alla förhållanden då gick i kras…

151205_runparis0226

Kommer över till en ö, kikar på Paris första klocka.

151205_runparis0233

Stannar till vid Notre Dame och guiden berättar om symboliken i alla utsmyckningar. Under den franska revolutionen förstördes alla statyer utom en som kallas jungfrun. Bland annat halshöggs 28 statyer av judakonungar, vilka misstogs för statyer av Frankrikes kungar.

parisrunmap

Tillbaka på hotellet väntar frukostbuffen, och det är aldrig så gott som när man sprungit innan. Känns som vi under två timmar avverkade dom stora sevärdheterna, vi fick koll på  Paris stadsdelar och vilka ställen vi bara måste besöka nu.

PRT2015-12-05_03_PontAlexandreIII

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Portugal

Några ord om en fantastisk vecka i Portugal. Jag har hållt yoga, crossfit, spinning och en föreläsning. Men framförallt haft härliga samtal med sköna människor.

Läs mer »

HÄNG MED PÅ TRÄNINGSRESA TILL PORTUGAL

16–23 Mars – vad gör du då? Hänger med mig och ett gäng favoritinstruktörer på träningsresa förstås! Tänk att få möta solen varje morgon genom att gå eller springa efter den milslånga stranden. Eller så rullar du ur sägen ner till morgonyogan (eller både och – min favoritkombo!) Tokträna eller totalvila – vilket du än behöver i mars.

Läs mer »

2 reaktioner på ”GUIDAD LÖPNING I PARIS

  1. Alltså det här med guidad löprunda i städer som man sällan/aldrig är i är ju bästa uppfinningen. Man får ju uppleva och se så mycket om man har begränsad tid i staden. Så effektivt! Otroligt härligt att få “följa med” på er löprunda genom en vacker stad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *