Sök
Stäng denna sökruta.

MOTIONMETRIX

150826_motionmetrix0261

Det här med att älska löpning har inte kommit enkelt till mig. Inte på något sätt.
Jag började med triathlon för att jag gick en “crawl-kurs-för-vuxna”, där fanns det några triathleter och min mage gick igång. Cykla gillade jag även om det just då betydde att jag trampade fem minuter till Ica för att handla mat … men löpningen i slutet av ett triathlon det var bara något jag var tvungen att genomlida.

Men sedan upptäckte jag att springa i skogen (helst utan klocka) det gillar jag. Faktiskt jättemycket. Men mitt löpsteg, det har jag aldrig fått beröm för.

Och springa på löpband, alltså det gör jag helst aldrig. Men idag har jag både sprungit på löpband och fått beröm för mitt löpsteg. Det känns som en seger!

150826_motionmetrix0124

Det började med att Lisa och jag sprang med Fredrik Zillén i maj. Grymt bra. Idag körde vi MotionMetrix med honom. Först sprang vi och blev filmade, sedan gick vi igenom resultaten och så guidade Fredrik oss till ett bättre och bättre och bättre steg.

Så jäkla kul! Det har hänt saker sedan i våras och nu har jag fått ännu mer att jobba på. Just nu vill jag dansa runt hemma och sedan ringa hela släkten och berätta. Fast jag nöjde mig med att dra ut på en skogsrunda med syster.

Vem är MotionMetrix för? Jag skulle säga alla. Dels riktiga löparnördar som vill ha ett kvitto och siffror på sin löpteknik och det är alltid bra att se film på hur man springer. Men jag skulle vilja skicka hit varenda löpare och framförallt nybörjare och dom som ofta är skadade.

Du får se exakt vad du gör, du får korrigering (och det är här Fredrik är så bra – utan honom är programmet helt värdelöst) du får siffror på hur du belastar höger och vänster ben, på ditt rörelsemönster och du kan jämföra dig med elitlöpare. Hur springer dom jämfört med dig?

SL_74_20150826T122142_11kph_

Jag är ingen siffermänniska men jag går ändå igång på programmet, och framförallt går jag igång på känslan jag hade när Fredrik hade guidat mig så rätt han kunde idag. DEN känslan och hans tips tar jag med mig och fortsätter springa.
Saker som du får reda på är blandannat:

* Exakt energiåtgång för ditt löpsteg
* Hur mycket du rör dig upp och ner och i sidled
* Markkontakttid
* Stegfrekvens
* Steglängd
* Kroppshållning
* Kroppslutning
* Fotplacering i förhållande till tyngdpunkten
* Bromskrafter
* Fotvinkel vid nedsättning        150826_motionmetrix0223

Fredrik är aldrig still. Han visar, berättar och ger sig ALDRIG innan han ser att du förstått. Sedan är det nästan läskigt hur han ser vad man tänker nästan innan man själv hunnit fatta vad som rör sig i ens huvud. Jag vet inte hur många gånger han plötsligt hojtar något i stil med “SLUTA TÄNK PÅ FÖTTERNA, TÄNK PÅ BERGODALBANAN*”. (*Bergodalbanan är en övning som fick mig att förstå hur min kropp ska luta när jag springer)

150826_motionmetrix0354

Jag säger bara tack Fredrik. Tack från hela mitt hjärta! Helt uppriktigt så känns det som jag lärt mig mer om mitt löpsteg under en timme med dig än jag förstått på 40 år.

150826_motionmetrix0350

Är du det minsta sugen så finns det inget att tveka på – boka en timme med Fredrik. (Tror du inte på mig så läs här) Nej, jag har ingen provision om du bokar, jag kör bara stora hyllningstalet för att jag önskar att någon hade skickat hit mig samma dag som jag tänkte tanken att jag ska börja springa mer. Jag skulle säga att framförallt DU som ska starta upp din löpträning ska boka en timme med Fredrik – du har så mycket att tjäna! Eller du som ofta drar på dig småskador. Over & out!

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

7 reaktioner på ”MOTIONMETRIX

  1. Vad fantastiskt det låter, det måste vara coolt att få reda på allt kring sitt löpsteg? Hur längesen var det du gick crawlkursen som resulterade i att du började träna triathlon?

    1. Gick kurs våren 2009, körde en sprinttriathlon sommaren 2009 och sedan Ironman 2010.
      Känns längesedan fast ändå nyss… 

  2. Bästa Fredrik. Fantastiskt bra skrivet. Själv har jag tränat löpteknik med honom i över ett halvår nu och drog av 50 minuter på min mara nu i Kalmar av bara farten utan att ha tränat mer löpning (snarare mindre pga andra skador).

  3. Oj, nu blev man bra sugen på testa detta. Undrar om det finns i Örebro eller om man ska pallra sig upp till storstan 🙂
    Tack för en jätteinspirerande sida!! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *