Search
Close this search box.

LAPPLAND I LOVE YOU

150721_lappland0249

En vecka av fiske, mygg, släkt och begravning. Brukar inte åka hem i juli men min mormor dog för några veckor sedan och släkten samlades till begravningen.

Som min kusin Helena skrev. “Vår farmor/mormor/urmoder/starka kvinna/mamma/har efter ett långt liv lämnat oss. Hon var likt en kapten på en stor båt som sist av allt, värdigt lämnade oss.” Precis så känns det. Urmodern har lämnat oss.

Speciellt när vi satt i kyrkan. Över 100 personer. Bara släkten var över 60 personer. Längst fram dom sju syskonen. Så lika. Och så barnbarnen. Och barnbarnsbarnen.

Sorgligt men mitt i det sorgliga också glädje. Släkten samlas inte ofta men när jag väl träffar dom så blir jag glad. Så många som jag tycker om på samma plats. Så många som känt en sedan man var nyfödd. Så många skratt, lekar och härliga minnen. Och mormor citat som “Slå aldrig först, men låt heller ingen sätta sig på din näsa” fick mig att le om och om igen.

När mormor föddes för 96 år sedan var det till en annan värld än den vi lever i idag. Ett Sverige som det känns som många glömt men vi alla borde komma ihåg.

150721_lappland0075

Mormors begravning gjorde att familjen åkte upp till norr en tid vi sällan är där. Sommar betyder midnattssol och mygg. Mycket mygg.
Glada över det fina vädret så tog vi båten till svärfars stuga som ligger på en ö i Torneälven. Sov över. Älskar det. Det enkla. Det behövs inte mycket för att livet ska vara bra. Eld, mat, gott vatten och kramar klarar jag mig länge på. En kopp kaffe på det så känns livet lyxigt och perfekt.

150721_lappland0124150721_lappland0104

Tänker ofta på den här historien om fiskaren … 

150721_lappland0045    150721_lappland0294150721_lappland0260

150721_lappland0270

150721_lappland0554 Tillbaka i byn följde vi med på rengärde. Svärfar har renar. Midnattssol. Kalvmärkning. Eld. En kopp kaffe. Ankis kanelbullar. Återigen. Livet är bra.

150721_lappland0371

150721_lappland0625150721_lappland0570 150721_lappland0595 150721_lappland0601

För mig är det märkligt att mina barn växer upp i Stockholm när det här är mer hemma för mig. Inte just rengärde men midnattssol och det rena, raka och enkla. Jag tycker det är viktigt att kunna göra upp eld, att kunna ta hand om sig själv och veta vad som är viktigt på riktigt. Mycket av det kommer för mig av att vara i naturen i norr. Att vara i en stuga (eller tält) där det enda man hör är naturen. Och du skulle kunna vara där i veckor innan du ser en annan människa. Att vara nöjd med det enkla. Att höra sina egna tankar och tycka om vad du hör. Lite så.

Men så tänker jag att det finns bra folk i södern också, det handlar inte om Lappland det handlar om att vara trygg i sig själv. Och att inte slå först, men inte heller låta någon sätta sig på din näsa.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

3 toppturer jag rekommenderar

Toppturer kan vara snälla och mjuka, eller tuffa och äventyrliga – beroende på terräng, distans, lutning, väder och lavinrisk. Här hittar du tre av mina favoriter i Lappland.

Läs mer »

MITT FÖRSTA ÄLGPASS

För första gången i mitt liv så drar jag en lott ur jaktledarens keps för att få ett eget pass. “Tornet i

Läs mer »

6 reaktioner på ”LAPPLAND I LOVE YOU

  1. Halleluja, vilka foton! Tänk att få en minnesskrift över sig inramad med dem, vilket privilegium. Skönt att ha en plats som verkligen är kärn-hem också, även om man kan vara hemma på så många ställen i ett liv. Kram på dig.

  2. Många kramar! Så vackert! Och Ja, precis så! Älska simplifying!
    Har precis traskat över den fina barrtaigan, lite söder om ditt hemma, och suttit ensam på björnpass i två dygn. Bara jag, mina tankar och tystnaden så när som korpar och nötskrikor som jag delade myr med. Lite väl optimistiskt att försöka fota så här sent, när det är så mörkt. Ingen sömn att tala om så nu känner jag mig lite groggy, men det var det klart värt. Magiskt. Skönt att vara hemma med all lyx men saknar redan den krispiga luften. Vi ses snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *