Sök
Stäng denna sökruta.

SPRING SNABBARE!

150504_springsnabbare0002

Jag vet att jag kan springa långt och länge men trots många mil i benen så springer jag fortfarande tungt. Jag och Lisa har bestämt oss för att ta hjälp att en av Sveriges löpargurus, Fredrik Zillén. Planen är att han ska hjälpa oss mot vårt snabbaste jag inför Rockman och Ö till Ö.

Jag har aldrig hört ett ont ord om honom, alla som tränat med honom hyllar honom, och så tänkte vi att duger han som löptränare åt David Näsvik, Antti Antonov, Emma Graaf och Pontus Lindberg så borde han väl vara bra även för Lanttosisters?

150504_springsnabbare0072

Jag och Lisa brukar kalla oss lägertanter, har testat igenom dom flesta triathlon/löpcoacher som finns i Sverige och det är en underdrift att säga att vi är kräsna. Så stackars Fredrik hade en del att leva upp till när vi träffades. Speciellt skeptisk är jag när coacher har hittat på något själv, är lite bränd av alla mirkelmetoder som jag får pressmeddelanden om på jobbet. Det är rätt sällan det nya är bättre än det gamla …

Så var det något nytt? Nja. Var det värt det? Ja. Blev jag snabbare, snyggare och mer effektiv? Ja. Vad gjorde han då annorlunda jämfört med dom andra 100 coacherna som passerat genom mitt liv? För det första handlade det hela tiden om oss två, som han sa så ser jag och Lisa rätt lika ut men vi springer inte lika så vi fick helt olika tips.

Vi började med att filma hur vi springer just nu, och jag är på riktigt nöjd med att jag lyckades tänka bort Fredrik och springa någotsånär som jag springer efter en mil. Jag kan ju låtsas springa lätt och snyggt ett tag men såhär ser det ta mig tusan ut när jag blir trött

150504_springsnabbare0097

Hur många gånger har du inte hört “Fram med höften!” “Slappna av i axlarna!”? Jag har hört det 10000-tals gånger. Nu var det 100% fokus på varför. Lisa fick för första gången höra att hon ska flytta BAK höften och jag fick aha-upplevelser genom att flytta NER hakan. Plötsligt så sprang jag lättare. På riktigt, genom några små justeringar så sprang jag lättare och snabbare. När jag tittar på filmerna så tycker jag det ser ut som jag väger 20 kilo mer på den första filmen än på den andra.

150504_springsnabbare0051

Jag nämnde att jag är lite extra skeptisk när coacher kommer med sin nya, unika, fantastiska metod. Fredrik har utvecklat KALAS-metoden. Jag skulle säga att det är på inget sätt något nytt, han har bara satt ihop allt alla jämt säger till ett ord som gör att man kommer ihåg vad han lär ut. KALAS har fått sitt namn efter första bokstaven i de fem viktigaste punkterna för en effektiv löpteknik – Knän, Armar, Lodlinje, Avslappning och Svanskotan.

Jag kan beskriva det, du kan läsa det 100 gånger men det magiska med att träffa Fredrik är att han på några minuter kommer se exakt vad just DU borde tänka på för att hitta det där flytet och lättheten i steget. Jag är så sjukt taggad för att ge mig ut och springa nu. Och jag ser fram emot mer, mer, mer teknik med Fredrik. Nästa gång har han lovat att vi ska ut i skogen och prata mer om terränglöpning uppför och nerför. Och det är visst det som vi behöver både för Rockman och ÖtillÖ.

150504_springsnabbare0034

Efter två timmar sa Fredrik såhär: “Betydligt mycket bättre flyt och driv i steget. Du ser också mycket lättare ut i kroppen. Höften skulle möjligen lite snett upp/fram (där av mitt “fram med naveln”) men du är något riktigt bra på spåren här. Nu behöver du bara öva vidare lite till så hittar du den här lättare känslan vid fler och fler tillfällen och under längre och längre perioder …”

Som sagt var vill jag nu bara ut och öva, öva, öva och sedan springa längre, snabbare!

Ps. Visst är det fint att jag lägger ut filmer på hur jag springer, det betyder att just du som har världens bästa tips till mig kan ge det till mig genom att kommentera här:

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

2 reaktioner på ”SPRING SNABBARE!

  1. Åh, vad kul att läsa- Fredrik är grym (och rolig!), har varit på kurs med honom förut, och nu på lördag ska jag och Matilda bli drillade av honom. Hoppas hitta en lite mer lättfotad känsla, jag med! =)

  2. Vad spännande att få jobba med en sådan löpcoach! Själv är jag inne i någon sorts självanalysfas just nu. Utvecklas en del, men ska nog ta och leta upp någon bra löpcoach. I alla fall till nästa säsong.
    Video är ett grymt bra verktyg. Ja, och så försöker jag glo på min egen spegelbild i t.ex. fönster så fort jag kan. Ofta tänker jag “men, hur fan springer jag?” 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *