Sök
Stäng denna sökruta.

UPPKNULLAD

141130_pontus0000

“Normen har knullat upp det här samhället. Vi känner skam och skuld över att prata inför folk.”

Plötsligt kom föreläsningscoachen Pontus Ströbaeks namn från flera håll. Och en kurs.
Jag vet att jag kan leverera en bra föreläsning men jag älskar att bli bättre. Jag vill inte vara ok, jag tänker bli sinnessjukt bra.

Alltså utsatte jag mig för Pontus. Känd för att såga föreläsare. Först fick vi verktygen och sedan skulle vi använda dom. Pontus är ingen vanlig föreläsningscoach som pratar om hur man gör en fin powerpoint och sedan säger åt dig att sluta klicka med pennan när du pratar. Han tar visserligen upp det vanligaste felet som nybörjare gör. Det vill säga att flika in EHHHH varje gång orden inte kommer direkt. Men sedan var det som en enmansshow i hur man lägger upp en riktigt jävla bra föreläsning.

Vad jag tar med mig är mycket, men framförallt så var det bra att få nycklar till hur jag bygger en bra föreläsning. Och hur viktigt det är att skriva manus.

Att först TÄNKA. Vad vill du säga?
SKRIVA. Ord för ord skriva ett manus. Alltså inte bara stödord (som jag gjort innan) utan ord för ord exakt vad du ska säga.
FÖRDJUPA. Lyssna, googla ta in olika aspekter och fundera på om du ska ta med det eller inte.
SKRIV KLART. Skriv i talform, alltså hur du kommer att säga det. Och gå igenom och kolla så du använder JAG och DU. (Inte man och vi …)
KÄNSLOR. Lägg in känslor. Arg. Sorg. Roligt. Eufori mm. Du behöver såklart inte ha alla känslor med men gå igenom och testa så du hittar stycken där du använder dig av känslor. Utan känslor så blir manuset platt och oftast rätt ointressant.
LÄR DIG MANUSET. Läs gärna in det och gå ut och gå och lär dig det.
UTFÖR. (Självklart utan något manus i närheten)

Jag säger bra helg! Nu sitter jag och skriver ner, skriver om och lägger in sinnessjukt mycket känslor i mina befintliga föreläsningar. 

Här är en trailer till Talaren. Det är Pontus som är den dryga mannen som inleder. Jag har inte sett den men det var flera som under helgen pratade om Pontus totalsågning av en som många tycker är Sveriges bästa talare.

Ps. För dig som inte förstår att jag leker med ord så ska jag förtydliga. Jag har inte blivit uppknullad. Faktiskt inte minsta lilla knull på hela helgen. Trist jag vet. Men sant. Ds.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

UTEHELG

Förra helgen var det äääääntligen dags för Utehelg med Utemagasinet. Paddling, Mountainbike, föreläsningar, yoga, traillöpning, SUP, Utemat, Bushcraft, kajakfiske och och och

Läs mer »

2 reaktioner på ”UPPKNULLAD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *