ÄLSKA DUNDRET!

140913_dundret0059Lappland. 120 mil norr om Stockholm. Där är jag uppväxt. Det är alltid hemma. Dom absolut bästa månaderna här är april och september. I min kalender så står det 1 september varje år “vad du än gör åk hem i september”. 

Har missat det några år för att det varit mycket jobb eller andra saker på gång. Men det blir inte bra. Jag behöver ladda med norrlandsluft för att få en bra höst och vinter. Så nu har jag gjort det. För att tala klarspråk SÅ JÄVLA HÄRLIGT! 140912_dundretlantto0000    Fem minuter från Gällivare ligger Dundret. På vintern är det bra skidåkning (tänk 1000 gånger bättre än Sälen. Tusen! Minst!) Och på sommaren kan man springa uppe på fjället. Finns leder, eller så springer man bara rakt ut i terrängen. 140912_dundretlantto0126 Träffade på ett gäng som jag misstänker är från skidgymnasiet. Dom kom springande med stavar. Det finns en orsak till att skidgymnasiet ligger här. Det finns en orsak till att Hellner väljer att bo här. Det finns en orsak till att skidlandslaget ofta startar upp sin säsong här. Snö! Dundret brukar vara en av dom anläggningar som öppnar tidigast i Sverige, och längdskidspåren runt berget – så bra!

Ska du åka Vasaloppet och vill ha bra träning innan? På riktigt – åk inte till någon snögegga i söder. Ta flyget (tar 1:30 från Stockholm) eller tåget (kliver på 17-ish i Stockholm och vaknar upp och är framme i Gällivare nästa morgon).

Nej, jag är inte betald av Gällivare turistbyrå för att skriva det här, jag bara tycker det är heeeelt sjukt att man väljer att åka någonannanstans än hit för att åka längdskidor…

140913_dundret0001

140913_dundret0151Idag tog vi bilen upp halvvägs och promenerade vi upp till en av topparna för en fika.   140913_dundret0027

140913_dundret0172140913_dundret0002 Till höger ser ni toppen där själva anläggningen ligger vid. Men det finns fyra toppar till man kan springa eller skida till. 140913_dundret0043Pappa Lantto. Tyckte också det var vackert och erkände att han inte är upp på berget varje vecka …

Nå gillar du det här så gillar du nog också

MITT FÖRSTA ÄLGPASS

För första gången i mitt liv så drar jag en lott ur jaktledarens keps för att få ett eget pass. “Tornet i

Läs mer »

Norrländska uttryck

Min släkt pratar finska, eller meänkieli som är den bästa av blandningar. Jag gick på finska som hemspråk i grundskolan (mest för

Läs mer »

2 reaktioner på ”ÄLSKA DUNDRET!

  1. Härligt med så positiva ord som jag, också uppvuxen i trakten, i högsta grad instämmer i. Har själv haft förmånen att sedan början av juli dagligen varit uppe på dundret och det enda jag har att invända är: Tyst nu, jag vill ha hela härligheten för mig själv, det räcker med dem som redan hittat detta paradis, jag vill inte dela berget med fler, det är ju den enda platsen jag kan andas på.

    1. Haha. Sant, skrattade åt mig själv häromdagen när jag efter en timme ensam stötte på två tyska vandrare och tänkte “näääää, jag som ville vara ensam…”
      Fortsätt njut, jag är tillbaka i södern och mycket avundsjuk på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *