Sök
Stäng denna sökruta.

MINA BÄSTA IRONMANTIPS!

0437_36663

På lördag simmar jag 3860 meter, cyklar 18 mil och springer ett marathon. Ironman Kalmar är min favorittävling! Det var där jag gjorde min första Ironman även om den då hette Järnmannen. Planen är att jag ska sätta mitt femte personbästa på raken nästa lördag. Och få min nionde Ironmanmedalj!

Vad har jag lärt mig? Vilka tips ger jag min bästa vän såhär fem dagar innan?

> Tävla som du tränat! Ta fram utrustningen, köp den energi du tänker använda under tävlingen. Testa en sista gång idag eller imorgon och börja inte vela och byta. Tävla med det du tränat! Men om det går så fixa gärna även allt annat din hjärna funderar på. Betala räkningarna, laga garagetaket, ring mamma eller vad du har på din att-göra-lista.

> Vila och gärna massage. Sista veckan är det bara lättare pass, gärna med lite fartökningar som gäller. Vad du än gör kör inga vansinnespass/testa-formen-pass så du skadar dig eller är trött till tävlingen. Nu är du så bra du kan, dom här sista passen är bara för att hålla igång kroppen. Och bara positiva tankar. Du ska redan ha tänkt på allt skit som kan hända och hur du skulle agera. Nu fokuserar vi på hur otroligt bra vi är.

> Sov! Sov! Sov! Att man sover dåligt eller ingenting natten innan tävling är mer regel än undantag. Det kommer du inte fundera på när du väl är igång men försök sova mycket dagarna innan.

0437_08644

> Väder. Det som blir blir. Det kan vara bra att slå en blick på vädret när du packar till tävlingen. Kallt? Varmt? Är det till och med så att du ska ha en regnjacka? Dischjul (sådant där helt hjul där man inte ser några ekrar…) högprofilhjul eller så lätta och vind-okänsliga du bara kan? Men sedan är det bara att ta det som det kommer. Det spelar ingen roll, du kommer att simma, cykla och springa i vilket fall. Fryser du så är det bara att öka.

> Sjuk? Att du känner dig sjuk hela sista veckan är helt normalt. Ät bra och sov mycket. Förstå mig rätt nu. Är du det minsta sjuk ska du inte starta, men det är fantastiskt vad man känner efter sista veckan. Det känns som alla som ska tävla “känner hur det kliar i halsen…”. Ät bara bra och sov mycket så ser vi vad som händer. Är du frisk så ställer du dig på startlinjen. Om inte så sörjer vi en smula, inser att det finns värre saker här i livet än en missad tävling och så kör vi en annan tävling. Som alltid – det som händer, händer. Förbered dig men oroa dig inte för saker som du inte kan påverka!

0437_26380

> Fila fötterna. Har lärt mig den hårda vägen att det är bättre att kosta på dig fotvård innan tävling. Efter är inte så noga. Innan gör att fötterna är fina efter …

> Morgonsimma dagen innan. 07:00. Roligt att träffa vänner och bra att kolla in hur solen är och hur du ska sikta på tävling. Mysig simning med några fartökningar för att väcka kroppen. Packa dina påsar till växlingsområdet (på Ironmantävlingar har man en påse för sina cykelgrejer, en för sina löpprylar och en för prylarna du vill ha efter tävling) och cykla en vända så du vet att cykeln är perfekt. Lämna in det och sedan är det bara att äta och njuta fram till starten dagen efter.

> Ät! Är det tungt? Ät! Är det trist? Ät. Känns allt bra? Ät. Du tar dig inte in i mål utan att få in dig energi. Kroppen vill sällan äta så gör upp en plan. Min första Ironman hade jag med mig snickers. Och gels. Och energikakor. Och en macka med jordnötssmör och sylt. Och energidryck. Och och och. Nu kör jag med en flaska med gel på cykeln (alltså 9 Enervit liquids i en flaska. Jag tar en klunk eller två var 20:e minut. Den ska vara halvfull vid 9 mil.) och sex Enervit tabletter fasttejpade på ramen. Sedan tar jag av energidrycken dom serverar efter banan. Under löpningen tar jag med mig tre enervittabletter och eventuellt någon gel. Så dricker jag och äter av det som finns på energistationerna. Cola och chips brukar vara gott på slutet …

> Det som händer händer. Ha en plan för dagen, men händer något så fortsätter vi framåt så länge vi är friska. Det gör ont i slutet av en Ironmantävling, men gör det ont just nu eller ont-ont så du kommer vara skadad resten av livet? Gör det ont-ont kliver vi av. Men inte innan vi testat att äta på nästa energistation. Det är många som tyckt livet är värdelöst och dom har vansinnigt ont men med lite energi i magen så är aaaallt underbart igen. Det enda vi vet är hur vi mår just här och nu. Är det bra så njut. Är det skit så in med energi, fortsätt framåt, runt nästa kurva är kanske allt helt perfekt igen.

> Njut av dagen! Det finns lika många orsaker till att göra en Ironmantävling som det finns tävlande. Och jag älskar det! Att man kan göra det för att vinna. För att vara snabbare än förra året. Snabbare än kompisen. För att det är härligt att sporta hela dagen och bli bjuden på fika. För att ha ett mål med träningen. Men det är din dag och du har med största sannolikhet tränat mycket och länge för den. Njut. Insup. Lev!

Jag skulle säga att köra en Ironman är som att komprimera alla känslor under en dag. Du är glad, trött, arg, ledsen, besviken, euforisk. Allt. Alla känslor upphöjt i tio. Men känslan när man går i mål är värt allt. Att kunna plocka fram sådana dagar ur minnesbanken en grå vanlig dag är värt allt. Lukta, lyssna, smaka och känn! Och funkar inte plan A så gå på plan B. En dag som avslutas med “YOU ARE AN IRONMAN!” är alltid en bra dag.

Läs mer om energi här. Ironman for dummies – inkl. hur jag packar mina bike-run och streetwear-påsar här. Och vill du läsa hur det var just i Kalmar 2010 läser du här. 2011. 2012. 2013. Hoppas vi ses nästa lördag!

Jag kan fortsätta tipsa resten av dagen, om små detaljer som att jag alltid har banden till mina simglasögon under simmössan för att minska risken för att någon ska dra av dom. Att jag 7 av 8 Ironman börjat löpningen med en flaska resorb i handen. Att jag alltid ställt mig på kanten vid simstarten för att jag vill kunna ta mig ut och få fritt vatten. Att jag alltid intervjuar människor under löpningen, det är intressant och jag får tänka på något annat. Att jag i Kalmar tänker att först springer jag ett varv och kollar in banan, sedan ökar jag och efter det är det bara en vända så får jag springa in i mål. Och tänker hela tiden i form av att jag ska springa till nästa energistation, cirka 2,5 km det orkar man alltid. Där får jag gå, men så fort jag passerat sista sopkorgen så springer jag till nästa station och sen nästa och nästa … Under löpningen varierar jag mellan att vara här och nu och använda alla sinnen OCH att bara andas och tänka på något helt annat. Som att tänka ingående på hur härligt det ska bli att springa målrakan och exakt vad jag ska göra och äta när jag väl är i mål. Eller att tänka på olika personer ett visst antal steg.

Men det som funkar för mig kanske inte alls passar just dig. Känn efter. Det är din dag.

Tipsa gärna mig och fråga på om du funderar över något.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

13 reaktioner på ”MINA BÄSTA IRONMANTIPS!

 1. Vilka fantastiska tips! Tack Sofie!! Otroligt värdefullt och lugnande för en debutant! Nu ska jag läsa om din första Järnman. Håller tummarna att du når årets mål.

 2. Vilket otroligt bra inlägg! Supervälskrivet, härlig ton och you can do it-feeling! Fryser du är det bara att öka – epic kommentar. Stort lycka till i helgen, jag tippar på ett nytt pers! Kram och sov gott!

 3. Härlig läsning, ska köra min första Ironman (och triathlon) nu i Kalmar och är så taggad! Kanske vi ses, annars stort lycka till 🙂

 4. jamen jag säger ju det. det är ju bara du som får mig sugen på en ajrånmän Sofie! Det är bara träningen jag inte är sugen på. 🙂 Lycka till på lördag nudå!

 5. Superbra tips! Jag får gåshud när jag läser dem.
  Själv gör jag min andra Ironman i Köpenhamn om två veckor.
  (första var ju förra året i Kalmar, när vi snackade lite kort i målfållan)

  Stort lycka till! Kör så det ryker!
  /Richard

 6. Hej Sofie!
  Jag har nyss läst dina tankar om årets ironman underbart att läsa. Jag är sugen på att göra en nästa år men har inte koll på om det är för sent att anmäla sig.
  Jag undrar om du har några bra tips om träning inför ett, jag bor i norrland och åker mycket skidor och springer en del .
  Lenita

  1. Det finns massor av bra triathlontävlingar, men den enda Ironman som går i Sverige är den i Kalmar och den fylldes upp på några dagar. Men det finns såklart flera utomlands om du vill ha just en Ironmantävling. Kolla in Ironman.com och se vilka som är fulltecknade. https://www.challenge-family.com är Ironmandistans (men får inte kalla sig Ironman eftersom det är ett varumärke)
   Träna – åker du skidor så får du den bästa träningen som finns att få så det är bara att fortsätta.
   Lägg in ett simpass, ett cykelpass och ett löppass på det. Hinner du fler så varierar du mellan intervaller, långpass, teknik och styrka. Men det är svårt att säga något när jag inte vet var du befinner dig nu, vad du satsar på, skador, tid du har att lägga på träning osv.

   Men kolla gärna in här för inspiration:
   https://lanttolife.se/2013/10/throwbackthursday/
   Eller:
   https://lanttolife.se/about/populara-inlagg/
   Och fråga vidare, svarar såklart om jag kan. Stort lycka till med livet, träningen och tävlingarna.

 7. Hej!
  Tack för ditt snabba svar , jag har gjort klassikern i år :skidor 5,47 Vättern 11,58 Vansbro 35 min bara 1500 pga för kallt vatten Lidingö 2,33
  Simmar bara bröstsim för tillfället förstår att jag bör lära mig crawla.
  Jag behöver kanske ett år på mig föra att få till allt men jag kan inte vänta för länge är nu 51 år och det blir nog inte lättare med åren. finns det någon stopp tid? hur länge man får hålla på? Har haft problem med hälsporrar men det är ok nu och har gått bra när jag tränat inför klassikern . Intervaller brukar jag aldrig köra, jag har hund så jag är ute med den rätt ofta både på skidor och i skogen.
  Bör jag träna både cykel och löpning som i en tävling dvs i direkt följd ? hur långt och hur många gånger inför en ironman? Jag förstår att träning är individuellt men ungefär hur många timmar / år tränar du?
  Ja du ser jag har hur många frågor som helst.
  Med vänlig hälsning
  Lenita

  1. Hej,
   det låter ju som du är i kanonbra form redan – bara att fortsätta så 🙂
   Du kan absolut genomföra en Ironman och simma bröstsim, men det sparar benen att lära sig crawl (och så är det kul!)
   Innan tävling så är det bra att vänja benen vid att springa direkt efter cykling med det kan man vänta med till våren/sommaren. Hur länge man får hålla på? Ofta är det totalt 16 timmar och så har tävlingarna lite olika bryttider (precis som på Vasaloppet)
   När det gäller ålder så finns det ingen gräns, det fanns dom som var över 80 som körde Ironman Hawaii. När jag gjorde Ironman Österrike i somras så träffade jag på Roger – en vän som sprang om mig innan mål. Han har passerat 70 år. Så det bestämmer du och din kropp tillsammans.
   https://lanttolife.se/2014/06/ironman-nummer-atta-check/

 8. Hej Sofie!
  Tack för dina svar jag har börjat med simträningen och då fortsätter jag som vanligt i vinter , men det blir nog ett triathlon i sala i år och Ironman i Kalmar nästa år.
  Ha de gott
  Lenita

 9. TACK TACK TACK för dessa ord! De fick mig att i tanken känna att det är fullt möjligt att göra en fulldistans 🙂 Det känns möjligt och till och med roligt, tack vare dina superfina tips och bra ord här. JÄTTEBRA! Och vilken källa till inspiration du är Sofie! I både ord och bild. MVH Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *