Sök
Stäng denna sökruta.

Ironmaninspiratör: Helena Lindahl

IMG_1218

4 dagar kvar till Ironman Kalmar och en ny inspiratör på Lanttolife. Idag får du träffa Helena Lindahl.

Det är hon som ger mig hopp om att jag också kommer åka till Ironman Hawaii en dag. Vi stod på startlinjen vår första Ironman tillsammans. Jag minns att hon sa “du kommer  simma snabbare än mig, men jag kommer ikapp dig på cykeln”

Då får du allt plinga sa jag. (Helena hade en ringklocka på cykeln sedan hon kört Vätternrundan några veckor tidigare) Med några mil kvar till löpningen så kom hon cyklande. Men först plingade hon inte, så jag fick hojta på henne. Jag fick ett pling. Vi sprang. Vi hejade. Vi tog oss in i mål. Året efter sa det swooooch. Helena tränade, slet, skrattade, blev ubersnabb och knep en av platserna till Ironman Hawaii.

Sedan den där första Järnmannen i Kalmar har jag många träning och tävlingsminnen med Helena. I sommar har vi bland annat pratat oss igenom tre mil terräng och skrattat under Amfibiemannen. Hon är pure träningsinspiration och jag håller fullständigt med henne om vad som är den stora behållningen av tävlingarna. Läs sista stycket. Fast börja från början…  Säg hej till Helena!

Vem är Helena?

Jag heter Helena Lindahl och det står 42 år i passet. Jag började med triathlon 2006 efter ha gjort några klassiker så anmälde jag mig till en nybörjarkurs i triathlon. Det är en kanonidrott eftersom man kan träna mycket och litet olika saker och aldrig liksom slita ut ett och samma ställe. Blir det långtråkigt att simma kan man ta fram cykeln eller sticka ut å springa.

Jag har gjort 3 Ironman. När jag var 39 så körde jag Kalmar första gången. Jag var så grymt nöjd att jag kom i mål, i och för sig som en begagnad disktrasa. Samtidigt konstaterade jag att “så här överjävligt kan det väl inte vara”. Så antingen skulle jag lägga av där och då. Eller “gör om gör rätt”. Jag “gjorde om och gjorde rätt”.
Jag gjorde om och herregud vad rätt jag gjorde.
Vid 40 års ålder inledde jag något av en kometkarriär som monstermotionär. Lite drygt ett år efter min disktrase-målgång i Kalmar så satt jag på ett plan på väg till Hawaii för att göra Ironman World Championship Hawaii. Jag kvalade på egna meriter i Frankfurt några månader innan och fick en roll-down. När de ropade mitt namn på slot allokeringen så ställde jag mig upp med båda händerna i luften å bara skrek “jaaaaa”! Jag brukar säga till dem som vill kvala till Hawaii…att ett kval dit är ingen matematiklektion. Man kan inte räkna sig fram till en tid man vill göra och sen göra den. Jag tror att man måste få till ett race med en absolut plankträff. En dag när allt stämmer. En sån dag hade jag i Frankfurt i juli 2011.

Det är mig ett sådant kärt minne att jag fick möjlighet att vara med på Hawaii. Bara att få vara med och stå där på startlinjen bland de 1500 främsta långdistanstriathleterna i världen var stort nog för mig. Minnet av det är så kärt.
Nu har jag vilat från Ironmandistansen i nästan två år. Nästa vår är det dags igen. Jag kommer att köra Ironman Nya Zealand i mars nästa år. Jag ser så mycket fram emot resan.

2. Om du får ge ett tips till den som ska köra sin första Ironman, vad skulle det vara?

Mitt bästa tips är att gå ut å ha kul! Man har gjort den träning man kan. Formen är vad den är. Gå ut å ha kul! Alla säger att man ska göra en race plan. Det brukar jag också göra. I Kalmar så tänkte jag “bara jag springer en halvmara så är det lugnt”. I Frankfurt tänkte jag…“full gas till 39km…sen är det lugnt”.

Big Mistake.

Gör en raceplan som sträcker sig över hela loppet! Som Chrissie Wellington sa i sitt segertal när jag var på Hawaii sa hon “An Ironman is 50% skill and 50% will”. Föga överaskande har det varit exakt så långt jag “tänkt” loppet exakt den punkt där jag har tagit tvärslut. De 3 sista kilometrarna i Frankfurt tog mig lite drygt 35 minuter. Tänk hela loppet!
Ett annat tips är att vara beredd på tankarnas kraft. Under en heldags arbete “in motion” så hinner man uppleva hela skalan av tankar och känslor som finns. Från total eurofori till “jag dör” känslan. Var beredd på det. Min knopp blir alltid trött exakt vid första bojen. Min kropp däremot kan hålla på i 15 timmar till. Pannbenet är allt!

RT0042_17287-3

3. Har du något knep när det blir tungt eller trist under en Ironman?

Jag brukar tänka att jag är så otroligt lyckligt lottad som faktiskt kan! Jag är fullt kapabel att göra fysiskt ansträngande saker. Som att göra en ironman. Då känns det inte så jobbigt längre. Om inte det hjälper brukar jag sjunga (fast bara tyst inne i huvudet). Min bästa Team Mate Linda Sernfalk som jag kör Ö till Ö och andra swimrun tävlingar med brukar sjunga för oss när det går tungt. Det hjälper! Sen räknar jag också. Tycker om siffror och brukar räkna splittar och km tider och andra saker.

4. Om du måste välja ETT enda pass en vecka, vilket blir det då? 

Då väljer jag att göra ett skogsmullepass. En långspring i Hellasskogen, med en tur upp och ner för hammarbybacken kombinerat med lite simning i Källtorpssjön och en sväng förbi Lisas Café och äta en bulle på hemvägen. Det är liksom fint att kunna kombinera storstaden med kottar och granar och möjligheten att röra på sig.

Till sist vill jag avslöja vad jag upptäckte efter Ironman Hawaii. Det är inte “den” eller “den” tävlingen som är målet. Det är vägen dit som är målet. Kan låta som en klyscha, men för mig är de 1500-2000 timmarna av träning jag lagt ner under de tre fyra senaste åren det som är själva behållningen. Alla fina människor jag mött. Alla roliga grejer jag har gjort. Och att ständigt vara i toppform. Det är det som är min “icing on the cake”.

Jag önskar er alla stort lycka till i Kalmar! NI kommer att älska det!

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *