Ironmaninspiratör: Annika Åström

0381_41175

9 dagar kvar till Ironman Kalmar och en ny inspiratör på Lanttolife. Idag får du träffa Annika Åström. En galet grym trebarnsmamma som i år ska få uppleva många Ironmantävlandes dröm – Ironman Hawaii!

Vem är Annika?
Annika Åström heter jag och tror nog alltid jag hållit igång på ett eller annat sätt, tävlingsimmade som ung och sen var det mycket aerobics på gym innan alla barn. Jag har tre barn och jobbar uppe i luften som värdinna. Tror nog jag började sätta mål då vi var ett gäng som skulle genomföra en Svensk Klassiker -07, det var så kul så jag fortsatte sju år i rad. Sen övergick det till Triathlon och mer simning. Sala Silverman 2010 var debut och då vet jag att jag ångrade mig att jag körde motionsklassen för i tävlingsklassen hade jag kommit på pall. Målet att genomföra en Ironman, och då bara en gång, föddes då. Jag tränade vidare för fullt och Kalmar 2011 var en höjdare, kom i mål springandes och guld medalj i Age Group. Totalt på 13onde plats bland damerna.

Nästa mål föddes då som för så många andra som gillar långdistans Triathlon. Det här blir en underbar utmaning. Nu två år senare så är jag där, känns helt overkliget men fantastiskt! Hawaii- Kona here I come! 12 oktober 2013. Kvalade i Texas IM nu i maj som var huvudmålet i år.

 ÖtillÖ 2012 mål 2

Jag är också “dödligt” kär i Ö till Ö, i år blir det race nummer fem. Varje år lovar jag mig själv att aldrig mer utsätta mig för denna dag men det går bara inte att “tacka nej” Dom två första tävlingarna höll jag på att frysa ihjäl och då är jag helt allvarlig. De senare loppen har varit lite bättre temp i vattnet men då har det varit storm på havet i stället.. men har vant mig och känner mig numera som ett vattendjur av något slag…
Läs mer om Annika här, eller här!

Sto Tri Cykel 2

2. Om du får ge ett tips till den som ska köra sin första Ironman, vad
skulle det vara?
Jag har alltid jobbigt med, tanken att få punktering, så det är bra att öva på, att kunna byta slang fort *ler*
Det är viktigt att ha ordning på alla prylar, all utrustning på plats. Skriv en lista och gå igenom T1 och T2 så du vet vad som gäller i dina byten. Ät och drick mycket på cykeln så du inte ligger på minus vid löpstarten. Strunta i tider, den första Ironman tävlingen är såklart ett genomförande man vet aldrig hur kroppen klarar av det. Bränn inte allt på cykeln för då blir löpningen för tuff, Ta´t lugnt i början av löpningen och öka när ben, vrister och fötter förstår att det är löpning som gäller nu :-))

Ha roligt och försök att ta vara på dagen, heja på tävlande och publik och sug in känslan av vad du faktiskt håller på med. Helt fantastiskt roligt både innan och efter. Lycka till!

Annika  våtdräkt nr 2 

3. Har du något knep när det blir tungt eller trist under en Ironman?
Positiva tankar, det är otroligt lätt att tänka negativt då tröttheten kommer och då får man vända det på en gång! Allt sitter i huvudet och som jag brukar tänka, jag vet att jag är tränad för det här. Jag orkar! Sen är den mentala biten mer jobbig… Peppa dig själv att det tar slut och mållinjen är nära nu, då får jag min belöning och då mår jag som aldrig förr, drömmen, målet och utmaningen är nära.. den känslan kan ingen ta ifrån dig! Helt fantastiskt hur trött och illamående du än är!

Ibland kan jag lägga in mitt mantra: “jag kan, jag vill det går bra.. jag kan jag vill det går bra!! ett ben i taget framåt ett ben i taget framåt ….kom igen NU Annika!!”

Tänk när jag i Zurich IM blev på körd av cyklist och låg i asfalten, jag ska i mål.. var min första tanke! Kollade cykeln och växlarna först… sen var det plåster och ny hjälm på huvudet och 40 min senare var jag på väg.. Helt galet så mentalt “peppad jag var” fokus och inga hinder fanns.

4. Om du måste välja ETT enda pass en vecka, vilket blir det då?
Senaste året har jag blivit förälskad i löp intervall träning gärna på bana. Snabbt och intensivt och det ger så otroligt mycket. Sist körde jag 15 x 400m hårt men kontrollerat, vitsen är att hålla hela vägen och inte dö på den sista.  Gillar även 6 x 1000m.

Ett simpass är aldrig fel det heller. Nu på sommaren i en spegelblank sjö är det bara att köra på ….. gärna med paddlar och såklart våtdräkten.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *