Sök
Stäng denna sökruta.

Swimrun – prylarna

130727_AM123

Under Amfibiemannen testade vi prylarna vi funderar på att använda under Ö till Ö. Så för intresserade, och endast för intresserade kommer här en nördig rapport hur Lanttosisters tänkt. 

130726_AMprylar

1. Underst kör vi triathlonkläder. Ett linne och ett par tribyxor. Tribyxor bara för att slippa eventuellt skav av trosor. På det ett par kompressions tajts (sist hade jag ett par calfs, funkar bra det med) Tunna ullstrumpor Smartwool.

2. Våtdräkt från 2XU som vi sytt i en extra dragkedja fram för att lätt kunna få lite luft och svalka när vi springer. Vi har valt att klippa av benen just ovanför knäna för att kunna springa lättare. Många klipper av ärmarna också men jag var så otroligt frusen under andra delen av Ö till Ö sist så jag vill ha dom långa …

3. Badmössa fick man, öronproppar från apoteket (jag blir yr om jag simmar i kallt vatten länge… men inte om jag har öronproppar) och favoritgogglarna från 2XU.

4. Skor Inov-8 x-talon 190.

5. Klocka Garmin 310XT

6. I en midjeväska från Nathan hade vi första förband i vattentät förpackning, karta, en flaska vatten, och som energi kör Sofie Hammer och Lisa Enervit. I dragkedjan till dräkten hänger det en visselpipa (obligatorisk både igår och under Ö till Ö) Visselpiporna tog vi från varsin ryggsäck hemma. Ofta sitter det på en liten som man kan ta loss. Annars finns det på båtaffärer.

7. Dolme som vi har mellan benen för extra flytkraft när vi simmar. Lina med två karbinkrokar (dom lättaste vi hittade på Naturkompaniet) den krokar vi i midjeväskan och hjälps åt att dra varandra under framförallt simningen men också löpningen.

Allt fungerade bra och jag kom i mål utan ett enda skavsår. Dom kommer garanterat att komma när man dubblar/tripplar distansen under Ö till Ö men det är skönt att det inte kom redan nu. Älskar känslan av att inte ha massa saker att fippla med när man ska byta mellan löpning och simning och tänker tillbaka på dom två kortare sträckorna under Amfibiemannen – där upplevde jag frihet, lycka och perfektion. Vi tog inte av någonting,  sprang över en liten ö, simmade till nästa, sprang över den och hoppade i vattnet igen. DEN känslan vill jag ha hela tiden!

Funderar på att lägga in allt i våtdräkten och skippa midjeväskan, men då kommer problemet med hur jag ska fästa dolme/linan mellan oss. Tur att vi har några veckor kvar innan vi står på startlinjen med den optimala utrustningen …

Min dröm vore att ha ett inbyggt vätskesystem i våtdräkten och sedan två små fack på våtdräktens framsida (som man enkelt kommer åt när man drar upp framsidans dragkedja) Men det får bli ett annat år.

Tankar? Tips? Berätta!

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

11 reaktioner på ”Swimrun – prylarna

 1. Jag körde inte riktigt med samma prylar som Sofie så jag kompletterar lite.

  Jag moddade min midjeväska och bytte ut spännet mot ett annat med en visselpipa från en Haglöfsväska, det finns liknande spännen med visselpipa för Fjällrävenväskor som man kan köpa separat så behöver man inte modda om alla väskor man har hemma. Jag fäste även en Kompass från Silva, den behövs inte under Amfibiemannen men för att testa alla prylar inför ö till ö.

  Tunn t-shirt och strumpor från Icebreaker, båda i ull. Jag springer nästan uteslutande i skor från Asics, lycklig över att dom även hade terrängskor som funkade bra att springa och simma i.

  Vi körde med varsin dolme från Head med gummiband igenom och karbinhakar för att kunna växla mellan att ha den runt midjan eller mellan benen under simningen.

  Jag gillade också platsfickan man fick i tävlingskittet inför Amfibiemannen, den var liten och smidig så den följer nog med under ö till ö också.

  Tidtagningschipet som bara en per lag behöver ha fäste jag i skorsnöret (den som ser ut som en orange plupp på min högra sko) för att slippa skav från kardborrebandet, funkade bra.

 2. Är det inte jobbigare att simma med dolme? (självklart inte iom att ni gör det) Ser skitjobbigt ut att hålla den mellan benen och samtidigt skapa extra motstånd (aldrig prövat själv).

  1. Skorna och att vi klippt av benen på våtdräkten gör att benen sjunker lite mer än de vanligtvis gör. Dolmen gör att benen kommer högre upp och man får ett bättre vattenläge, vi körde med gummiband för att inte behöva tänka på att hålla fast den. Alla kör inte med dolme, det är en smaksak och det är så klart ett extra moment men för mig har det funkat bra så den fick hänga med under Amfibiemannen.

   I bassäng blir jag mycket snabbare med dolme, det gör rätt stor skillnad. Låna en nästa gång du simmar och testa att klocka en hundring med och utan. It’s magic. 🙂

 3. När jag körde Amfibiemannen förra året använde jag och min kompis paddlar för att spara lite på benen inför löpningen. Vi hade bara underkläder under våtdräkten, dock hade vi långa dräkter (jag klippte av ärmarna ovanför armbågarna). Vi körde också med elastisk lina mellan oss. Min kompis som är lite starkare än mig fäste linan i sin camelback genom att vi slog en ögla runt själva ryggen/blåsan. Jag fäste linan runt midjan genom att knyta en ögla och sedan fästa karbinkroken i den. Om man bara slår linan ett varv runt midjan och hakar karbinkroken runt linan dras den åt ifall linan spänns så det kniper om magen och blir tungt att andas.

  1. Jag kan mäta den imorgon, men vi provade. Provade. Provade.
   Vi gjorde den precis så lång så att du inte tar personen framför på fötterna när du simmar, men precis så lång så du kunde det om du sträckte dig ditt allra längsta 🙂
   Har sett personer (på tävling) simma med flera meter lång lina men då försvinner stor del av hjälpen du får av den framför.
   I dagsläget skulle jag aldrig välja att inte ha lina, det sparar så ofantligt mycket tid att aldrig behöva fundera var den andra personen är, du vet. Och du kan hjälpas åt att sikta och dra. Det är energibesparande att vara personen bakom. Och dom gånger vi hade den när vi sprang hjälpte den.
   Så hur trist det än låter så köp en för lång lina. Testsimma och spring den. Knyt om. Simma och spring lite till. Knyt om. Testa. Testa. Och testa lite till innan ni klipper av den … 

 4. Intressant. Tack för alla tips. Vattenflaskan som dyker upp bakom länken är visst bara 2,4 dl och midjebältet ser litet ut. Är det någon sorts nödflaska? Hur tänker du med mängden vätska? En del har camelbak. Vad tror du om att ha de avklippta våtdräktsbenen nedanför knäna när det är kallt? Betr din tanke om att ha en vätskeblåsa i dräkten: Jag har en tunn tygväst från Camelbak med en 2 l vätskepåse i ryggen. Vågar inte testa i min bef tighta trivåtdräkt. Men, när jag köper en ny för swimrun…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *