Sök
Stäng denna sökruta.

Vad jag lärt mig de första 39 åren

120406_playitas034

Vad har jag lärt mig under mina första 39 år? Saker som att falla fritt är förbaskat härligt. Föda barn gör en smula ont men är bland det galnaste upplevelserna man kan vara med om. En av dom saker som retar “riktiga” löpare mest är när man säger att man springer mycket men inte kan svara på vad ens tid på milen är.

Glass är gott. Alltid. Förutom när man fryser under Norseman, då är varm buljong godare. Moln är mest bara vita när man faller igenom dom, fast kan kännas som en redig peeling om dom är mer åt de gråvita hållet. Att jag älskar gå omkring i shorts, flippisar och en Houdini (förutsatt att det är sommar)

Sedan jag var i 20-årsåldern så har år inte spelat någon roll. Jag har vänner som är pensionärer och jag har vänner som är tonåringar. Det som spelar roll är glädjen, värderingar och att det glittrar i ögonen. Men ska jag försöka skriva ner det som jag kommer att tänka på idag så går mina tankar så här …

För det första så vet fortfarande ingen vad som händer när vi dör. Många tror dom vet, men ingen levande vet. Punkt.
Eftersom ingen vet det och väldigt få vet när dom ska dö lever jag varje dag så jag kan dö lycklig imorgon, om en timme eller om en minut. Jag försöker suga ur livet allt jag kan, men inte lämna några stora spår efter mig. Vi har bara en jord och just nu förbrukar vi mer än det finns. Jag vill att mina barnbarnsbarnbarnsbarn ska få uppleva hur härlig vår värld är.

Inget jag gjort under mitt liv skulle blivit bättre av att jag ältat det mer. Alltså vridit och vänt och “tänk om…”. Har ingen eller väldigt liten förståelse för dom som sitter hemma ältar och analyserar vad någon sagt eller gjort. Ibland sitter dom och funderar i år.
Tänk om personen faktiskt menade exakt vad dom sa. Släpp det. Agera. Gå din väg. Gör det bästa du kan av alla situationer.

Ingen kan bestämma vad jag ska tänka eller känna. Hur mycket skit livet än utsätter mig för så är det jag som bestämmer vad jag ska tänka inne i mitt huvud. Jag har bestämt att mitt liv är underbart och bra. Punkt.

110709a

Människor är intressanta. Nästan alla. Om man skrapar på ytan så är dom allra flesta intressanta, framförallt dom som brinner för något. Det spelar inte så stor roll för vad, men bara dom brinner. Apati är farligt.

Det finns människor jag har svårt för, det är dom som inte förutsätter att varje människa dom möter är bra – fram till motsatsen är bevisad. Snåla, egoistiska människor och dom som pratar skit om andra. Dom behöver jag inte ha i mitt liv. Martyrer och rasister har jag också väldigt svårt för.

Jag skulle önska att alla tog en dag då och då och bara sa och tänkte positiva saker. Alltså bara bra saker om andra människor, prylar och om sig själva.

Är det svårt? Reflektera vad du tänker, säger och gör. Allt sätter spår.

Fortsätt lär. Man lever inte bara längre om man gör det, utan man råkar också på roliga människor och händelser. Stå aldrig still utan var nyfiken och rör dig framåt. En förebild är Ture som köpte nya nationalencyklopedin när han passerat 90 år – för det kommer ju så många nya ord. En föregångare på många sätt.

Med det sagt så lev i nuet. Stanna upp, smaka, lukta, lyssna, känn. Livet är alltid bäst nu. Och se till att få en stilla stund med dig själv då och då. Om det är när du springer i skogen, cyklar eller mediterar spelar ingen roll men det är bra att höra vad din hjärna tänker. Du. Inte någon annan. Samla ihop tankarna och rensa för att veta åt vilket håll du vill röra dig.

Familj_Orust_120727_014

Prata med barn som dom tänkande sköna människor dom är. Jag minns hur jag hatade när folk pratade barnspråk med mig när jag var liten. Som om jag var ointelligent. Barn är otroligt mycket smartare än många vuxna, dom kan inte allt men vem kan det? Intressera dig, lyssna och prata. Vanligt.

Da-da-gulli-gull-rösten kan du använda hemma för dig själv i spegeln. (Testa – hur bra känns det att bli tilltalad på det sättet själv? Allvarligt?)

Varför, frågar barn ofta.
Varför borde många vuxna fråga sig själva oftare än de gör. Varför är det så viktigt att jobba mycket? Varför är det så viktigt med en ny bil? Varför väljer du soffan framför löparspåret fast du vet vad som gör att du känner dig piggare imorgon? Varför? Varför? Varför? Fler vuxna borde hänga med barn, dom lever i nuet, dom springer med perfekt löpsteg och gör bättre benböj än alla vuxna jag känner. Testa ta några hoppsasteg till jobbet idag. Jag lovar, det känns roligare på vägen …

Frågade 5, 8 och 9-åringen vid lunchen igår vad dom tycker är viktigt i livet och dom sa: “att ha en familj, bra vänner, mat, att göra något roligt, någonstans att bo och om jag är bra på någon sport som simning så ska jag få hålla på med det …”

Var inte det en bra sammanfattning av vad som är viktigt i livet?

Lyssna på dom du bryr dig om och (faktiskt!) skit i alla andra. Människor tycker så mycket. Välj din sanning och gå mot det håll som gör dig lycklig. Livet är för kort för att gå omkring och vara olycklig.

120406_playitas043

Val. Om jag har svårt att välja mellan två saker så väljer jag enligt det här:

1. Finns det ett alternativ som leder mig närmare något annat? Ett större mål.

2. Ta den nya vägen – alltid lär jag mig något nytt.

3. Tror jag att det inte spelar någon roll, då ber jag någon välja åt mig.
När dom valt – om jag känner neeeej … Då är det bra och då har jag fått mitt svar – det spelar roll. Jag väljer det andra!

SÄG VAD DU VILL! Alltså vad vill du. Ingen kan läsa dina tankar. Vill du att din sambo är hemma med barnen ikväll, för att du vill springa – säg det! Vill du åka på träningsresa – säg det! Vill du ha andra arbetsuppgifter – säg det! Det mesta går att lösa bara man berättar vad man vill. Jag upplever att många går omkring och säger “jag skulle vilja det men det gååår inte …” vaddå går inte?

Varför? Gör upp en lista och beta av hindrena. 

If its important to you you will find a way if not you will find an excuse …

DSC_5700

Andras dröm är inte din. Jag sa nej till ett erbjudande som skulle få dom flesta att skrika av lycka häromdagen. Jag vred och vände på erbjudandet och kom fram till att nej, det här är inte min dröm. Och är det inte min dröm så är det inte värt min tid. Fundera på vad som får dig att gå igång, inte någon annan. Och dröm stort. När man drömmer behöver man inte vara realistisk, det kan man vara när man börjar gå mot målet. Stora drömmar tar nämligen bara lite längre tid och kan ibland behöva lite mer planering.

Skydive

Våga kasta dig in i nya situationer. Gå en tangokurs. Åk på en körresa. Lär dig crawla. Hoppa fallskärm. I värsta fall tycker du inte det är din grej, i bästa fall så lär du dig något eller träffar människor som gör att du tar en annan väg i livet.

NAT72153

Skratta. Det mesta blir bättre om man kan skratta åt det. Så fyll livet med skratt!

P1060122

Pengar och prylar. Ja, du kanske behöver pengar för att leva gott men att vara rik gör dig inte lycklig. Minns så otroligt väl när jag och familjen hamnade på ett av Thailands lyxigaste hotell. Vi var lätt lyckligast där. Rika människor kan vara så olyckliga. Och det är skönt att konstatera det, att vägen till lycka inte går genom pengar.

Och hur roliga prylar än kan vara så gör inte heller prylar dig lycklig. Du kan säkert precis som jag dra dig till minnes när du verkligen drömde om en pryl, tänkte på hur mycket bättre livet skulle bli bara du har en SÅN… men inte förändras livet för det. Lycka kommer inifrån. Så bli kompis med dig själv.

Och här tycker jag kärnan till lycka finns. Lär känna dig själv, inse att du är bra precis som du är. Självklart ska du ha drömmar och mål men innerst inne så måste du må bra. Var nyfiken på dig själv, vad gör dig glad? Vad får dig att må bra? Se till att få mer av det i ditt liv.

Jag tror såklart att en del sitter i att röra på sig och mata kroppen med bra, så naturliga matvaror som det bara går. Allt hör ihop. Balans. Mellan höger och vänster kroppshalva, höger och vänster hjärnhalva och så vidare. Mår kroppen bra så mår du också bra. Men du är inte bara din kropp.

130408

Det är häftigt att du bestämmer. Vem vill du vara? Var den personen! Alla som bara läser den här bloggen tror jag är så sportig så det är rent otroligt. Dom som känt mig hela livet vet att skolsköterskan ringde hem till mig på mellanstadiet för att säga åt mina föräldrar att jag var överviktig. Och att jag höll på att få en 2:a i gymnastik (det var när det var betyg 1-5 och 1 var sämst…) att jag aldrig sprungit längre än en mil för fyra år sedan och, och, och … Du bestämmer. Punkt.

Tacksamhet. Se vad du har. Samma här, självklart ska du ha drömmar och mål men landa och inse vad du har varje dag.

Run_Icebugg_101010_294

Säg saker du menar och säg det med kärlek. När du säger saker, mena det! Kommentarer, komplimanger eller feed-back. Ge dom med kärlek och hopp om förändring om det är förändring du vill ha.

Droger dödar och gör dig dum. Egentligen tycker jag man ska se upp med allt som du på riktigt inte kan sluta med från en dag till en annan. Alltså inte säga eller tro att du kan sluta, utan faktiskt KAN. Klassiska saker som droger, alkohol, cigaretter, socker och kaffe. Men också löpning och mat. När du börjar känna att du MÅSTE, MÅSTE, MÅSTE springa eller äta på ett visst sätt annars mår du fysiskt eller psykiskt dåligt ska varningsklockorna ringa lite.

Hjälp andra. Jobba hårt. Gör det lilla extra. Våga fråga. Lyssna mer än du pratar så lär du dig mer. Öppna ögonen, öronen och kasta dig ut i livet, det är bra jävla fantastiskt.

20110421e

Ge aldrig upp! Allt är inte lätt hela tiden, ibland får man bita ihop men ingenting, absolut ingenting blir bättre av att man oroar sig. Vad är alternativen? Prioritera, vad är viktigt? Beta av det punkt för punkt.

Precis som innan ett fallskärmshopp, eller en Ironman så gör jag med livet. Jag förbereder mig, jag går igenom risker och möjligheter. Jag utreder och tränar på hur jag ska agera men framförallt så ser jag det perfekta hoppet, Ironmantävlingen och livet framför mig. Och så tar jag ett steg i taget mot det.

Skärmavbild 2012-08-08 kl. 11.19.48

Nu tänker jag stega mig genom mitt år nummer 39 med glada men bestämda steg. Det kommer nog bli rätt många hoppsasteg mellan också. 

Vad har du lärt dig hittills i livet? Något viktigt som jag missade? Kommentera så mitt kommande år blir ännu bättre. Tack!

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Lantto går till sjöss. Del: 1

Jag bor några hundra meter från havet. Har simmat massor. Har paddlat en hel del. Men jag har aldrig kört båt. Jag har länge sagt att bo här utan båt är som att bo i Norrland utan skoter. Min mentor Göran har lovat lära mig allt jag behöver. Min plan är att lära mig älska havet lika mycket som fjällen. Bli lika säker i en båt som på en skoter. Kunna läsa sjökort lika bra som fjällkartor.

Läs mer »

45 reaktioner på ”Vad jag lärt mig de första 39 åren

 1. Du är klok, inspirerande och kul! Jag är glad att jag fick läsa just detta inlägg idag, då jag har det lite bökigt i livet just nu. Du satte ord på vad jag känner i mycket och kanske hjälper dessa ord mig på vägen.
  TACK!
  å en kram 🙂

 2. Sjukt bra. Tål att läsas om och om igen. När man är lite opepp kan man nog gå till denna bloggpost (eller blogg ö h t) så kommer man på rätsida igen.

 3. Härligt bra skrivet Sofie! Tack för alla kloka ord och inspirationen som du förmedlar, nu blir det en ännu bättre dag 🙂

 4. DU är helt fantastisk.
  Detta är det bästa på länge och jag vill skicka hit varenda människa.

  Tack Sofie för att du är så klok, grym och cool!

  Stor kram från fia

   1. Tack finaste Fia, tusen tusen tack. Du gjorde min dag genom ditt inlägg! Blev otroligt glad över att du gillar min blogg. Stora stora kramar!

 5. Tack för din fina inspiration Sofie! Du gör mig till en bättre människa! Tack! Fortsätt imponera och inspirera!

 6. Behöver inte säga så mycket utan lever, tycker och tänker på ditt exemplariskt beskrivna sätt. Men det jag verkligen vill säga är.., kort och gott: Word!!
  Tack för bra blogginlägg och fantastisk inspiration!

 7. Kikade in här hos dig tack vare länken hos PT-Fia. Sitter här med tårarna i ögonen och ett svagt leende på läpparna. Tack för typ, världens (på riktigt) bästa inlägg. Ska spara detta i mina favoriter och skriva ut och spara. Jag är mitt uppe i ett personligt kaos och håller på att jobba med många av de delarna du nämnt. Tack och tack igen.

 8. Sofie! Du är fantastiskt! Väldigt fantastisk och unik!
  Det är en sann glädje att få dela dina tankar! Du är så generös mot oss.

  Kram från Helena

 9. Du skriver helt fantastiskt.
  Jag läser en hel del bloggar men din är den absolut bästa.
  Bästa Sofie!
  Du inspirerar och berör mig så!

 10. Bra och tänkvärt skrivit. Jag skulle dock ville veta vad du säger till en av de ca 7500 hemlösa enbart i Stockholm. En större del av de har fått så många sparkar att de inte längre har kraft eller förmåga att resa sig. Hur applicera vi det du säger till de? Fick en riktig tankeställare när såg i vintras deras bilder på Fotografiska.

  1. Det finns dagar då allt känns för stort. Hur kan jag hjälpa dom hemlösa, dom som svälter, förhindra att Nordkorea startar ett nytt krig, få ungdomar att inse att dom är bra som dom är, få slut på mobbing och det faktum att vi håller på och förstör vår värld.
   Men jag har landat i att jag gör det jag kan, varje dag. Försöker och steg för steg så måste jag tro på att det blir bättre, om alla gör det dom kan varje dag.
   Och när det gäller dom hemlösa så går det inte att svara generellt, det är väldigt sällan det räcker med tak över huvudet och mat. Problemen är större än så, och olika från person till person och precis som du säger så har många fått så många sparkar att de inte längre har kraft att resa sig. Många har inte haft någon som trott på dom och som stöttat dom när det varit svårt. Livet är enkelt när man är frisk och lycklig. Men jag måste säga att jag ofta blir glad över att glittret i ögonen och glädjen till livet ändå finns hos dom som har det svårt. Ibland oftare än hos dom som “har allt”.

   Tänkte svara kort, men det går inte… Det handlar alltid om att BESTÄMMA sig vart man vill gå, och sedan ta ett steg, och ett till, hur små dom än må vara mot det. Mot det som är bättre vad det än är.

 11. Hei, Lantto
  Tja, hva var det jeg hadde tenkt å si? Jo, jeg kunne sagt at du er et fantastisk menneske, vakkert og strålende på alle mulige måter, at du er en suksess som mor og tja, alt? Eller at du er en rå motivator via denne bloggen, men det jeg helst vil si, akkurat nå, er at denne teksten rammet meg i midt innerste…

  1. Tusen tack Ken, vilken otroligt fin kommentar.
   Älskar orden “denne teksten rammet meg i midt innerste…” Dom tar jag med mig till gråa dagar. Då ska jag påminna mig om att “en gång så skrev jag ett inlägg som rammet Ken i hans innerste”. Tack för att du gav mig dom.

 12. Underbart skrivet! (Och jag menar det. 🙂 )
  Älskar de där orden “Var nyfiken på dig själv”.
  Vi ändras och förändras hela tiden. Jag blir så ledsen när jag hör någon säga; Nej det där kan inte jag för det är inte min grej för sån är inte jag.
  Hur kan man veta innan man testat?

  Och vet du vad det bästa är?
  Det blir bara bättre och bättre för varje (levnads)år som går om man bara öppnar hjärtat och följer sin inre röst. 🙂

 13. Så klokt och tänkvärt! Denna text berörde mig väldigt mycket. Dina ord är precis det jag behöver just nu. Jag kommer att spara och läsa detta om och om igen när jag behöver pepp, inre styrka och balans. Kram & tack 🙂

 14. Tack Sofie,
  Detta är ett fantastiskt inlägg som jag tror och hoppas alla kan relatera till.
  Väldigt kloka budskap och framförallt positiv energi du utstrålar.
  Lycka till med din inre resa mot nirvana 😉

 15. Otroligt insiktsfullt! Jag har läst massor av böcker om lycka m.m och din text är en förstklassig sammanfattning av dessa böcker. Tack!

 16. UNDERBART!
  En av mina första stora drömmar, jag var 8år, var att få stå på en flygplansvinge på ett “Airshowplan” och åka med.
  Den drömmen fick jag uppfylld ifjol vår. Jag är 59 år.
  Så jag vet att vi aldrig ska sluta jobba för att försöka få våra drömmar uppfyllda.
  Lycka till med allt du vill!

 17. Jag läste det här inatt när jag hade en av mina många hostattacker och inte kunde sova…och jag började gråta. Otroligt fint och tänkvärt skrivet – det bästa jag har läst på mycket länge. Tack fina Sofie, du är en sann inspiration!

 18. Livets vägar är förunderliga. Googlade löpning och hamnade här via en länk i ett forum… hittade jag vad jag sökte? Nej, men hittade istället precis vad jag behövde, vilket var alla dina kloka ord om livet och vilket innehåll vi fyller det med. Så klockrent! Tack från en bekant från det förflutna.

 19. Hittade hit via länk (till just detta, dig har jag följt det senaste året, men missat en del i arkivet). Behövde det här idag. Även om jag nog innerst inne vet det mesta av det. Så känns det ibland övermäktigt när allt kör ihop sig och man inte känner igen sig själv och fastnar i orosmolnen över sådant man egentligen inte kan påverka utfallet av. Påminner mig själv att oavsett vad, så kan jag faktiskt själv bestämma vad jag gör av situationen jag hamnat i. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *