Sök
Stäng denna sökruta.

49 saker livet lärt mig

Att fylla år slår alltid alternativet – att dö. Sedan jag var i 20-årsåldern så har inte ålder spelat någon roll. Jag har vänner som är pensionärer och jag har vänner som är tonåringar. Det som spelar roll är glädjen, värderingar och att det glittrar i ögonen. För tio år sedan skrev jag “Vad jag lärt mig de första 39 åren” idag fyller jag 49 och fyller på listan. 

1. Ta hand om tallarna

För det första så vet fortfarande ingen vad som händer när vi dör. Många tror dom vet, men ingen levande vet. Punkt. Eftersom ingen vet det och väldigt få vet när dom ska dö lever jag varje dag så jag kan dö lycklig imorgon, om en timme eller om en minut. Jag försöker suga ur livet allt jag kan, men inte lämna alltför stora spår efter mig. Vi har bara en jord och just nu förbrukar vi mer än det finns. Jag är inget föredöme – men jag vill att mina barnbarnsbarnbarnsbarn ska få uppleva hur härlig vår värld är.

2. Nå älta inte

Inget jag gjort under mitt liv skulle blivit bättre av att jag ältat det mer. Alltså vridit och vänt och “tänk om…”. Har ingen eller väldigt liten förståelse för dom som sitter hemma ältar och analyserar vad någon sagt eller gjort. Ibland sitter dom och funderar i år. Det finns det som ägnar hela sitt liv åt tänk om. Släpp det. Agera. Gå din väg. Gör det bästa du kan av alla situationer. Gnäll inte över små saker. Slut fred med ditt förflutna så att det inte förstör din framtid.

3. Mitt liv är jäfligt bra. Punkt.

Ingen kan bestämma vad jag ska tänka eller känna. Hur mycket skit livet än utsätter mig för så är det jag som bestämmer vad jag ska tänka inne i mitt huvud. Jag har bestämt att mitt liv är jäfligt bra. Punkt. Vad andra tänker om mig har jag inget med att göra.

4. Var trevlig men ta ingen skit!

Om man skrapar på ytan så är de allra flesta människor intressanta, framförallt de som brinner för något. Det spelar inte så stor roll för vad, men bara de brinner. Apati är farligt. Det finns människor jag har svårt för, det är de som inte förutsätter att varje människa de möter är bra – fram till motsatsen är bevisad. Och de som behandlar mig annorlunda för att jag har en viss sorts kläder på mig, eller tror att de inte har något att vinna på att vara trevlig mot mig. Snåla, egoistiska människor och de som pratar skit om andra behöver jag inte ha i mitt liv. Martyrer och rasister har jag också väldigt svårt för. 

Men i grunden, lägg inte energi på att irritera dig på andra, ta diskussionen när du kan och har energi och kom ihåg att du kan ha fel och ibland finns det inget rätt och fel. Det finns oftast en orsak till att människor är som de är och i vilket fall så kan du inte leva deras liv. Förutsätt att du kommer träffa personen igen, vilken känsla vill du att hen kommer ihåg dig med? DET ÄR INTE SÅ JÄVLA SVÅRT – TA INGEN SKIT MEN VAR TREVLIG!

Lyssna på de du bryr dig om och (faktiskt!) skit i alla andra. Människor tycker så mycket.

5. Fortsätt lär

Man lever inte bara längre om man gör det, utan man råkar också på roliga människor och händelser. Kasta dig in i nya situationer. Gå en tangokurs. Åk på en körresa. Lär dig crawla. Hoppa fallskärm. I värsta fall tycker du inte det är din grej, i bästa fall så lär du dig något eller träffar människor som gör att du tar en annan väg i livet. Njut av att vara nybörjare. Njut av att lära dig. Flådiga marknadsmänniskor kallar det growth mindset. En förebild är Ture som köpte nya nationalencyklopedin när han passerat 90 år – för det kommer ju så många nya ord. En föregångare på många sätt. 

6. En stor kuk är en klen tröst i ett fattigt hem

Lär känna dig själv, sätt dina egna gränser och gå inte med på något du inte vill. (Och självklart inte tvinga någon annan till något de inte vill)

7. Skratta varje dag

Det mesta blir bättre om man kan skratta åt det. Så fyll livet med glädje! Skratta även när det är som hemskast, det kan vara då du behöver det som mest. UNDERSÖK VAD SOM FÅR DIG ATT SKRATTA MED MAGEN och se till att få mer av det och de människorna i ditt liv. 

8. Barn är det bästa

Föda barn gör en smula ont men är bland det galnaste upplevelserna du kan vara med om. Har du inte barn men har den minsta lust och kan så är min rekommendation: knulla, älska, inseminera, adoptera – du kommer med största sannolikhet inte ångra dig! Den perfekta tiden kommer aldrig infinna sig så bara gör det. Sluta vela och oja dig! Mina barn är det bästa som hänt mig. Fallskärmshopp, PatagonienSarekBhutanHimalayavandringar, New York besök, flådiga jobb och Ironmantävlingar har aldrig ens varit i närheten av att mäta sig med att få vara förälder.

9. Springer du så är du en löpare

En av dom saker som retar “riktiga” löpare mest är när man säger att man springer mycket men inte kan svara på vad ens tid på milen är. En av de absolut mest ointressanta sakerna du kan berätta för mig är vad du sprang milen på NÄR DU GJORDE LUMPEN. 

10. Glass är gott

Glass är gott. Förutom när man fryser under Norseman då är varm buljong godare. 

11. Att falla fritt är förbaskat härligt

Moln är mest bara vita när man faller igenom dom, fast kan kännas som en redig peeling om dom är mer åt de gråvita hållet.

12. Lyssna mer än du pratar så lär du dig mer

Men våga fråga! Det är bara de dumma som låtsas kunna mer än de kan och dum vill jag inte vara så hellre en fråga för mycket än för lite. Öppna öronen och kasta dig ut i livet, det är bra jävla fantastiskt vad du kan lära dig. 

13. Ge fan inte upp!

Allt är inte lätt hela tiden, ibland får man bita ihop men ingenting, absolut ingenting blir bättre av att man oroar sig. Vad är alternativen? Prioritera, vad är viktigt? Beta av det punkt för punkt.

Precis som innan ett fallskärmshopp, eller en Ironman så gör jag med livet. Jag förbereder mig, jag går igenom risker och möjligheter. Jag utreder och tränar på hur jag ska agera men framförallt så ser jag det perfekta hoppet, Ironmantävlingen och livet framför mig. Och så tar jag ett steg i taget mot det.

14. Hjälp andra. Jobba hårt. Gör det lilla extra

Men bli inte utnyttjad – företag som har pengar ska betala för det jobb du gör! Ge blod. Ge till BRIS. Ge om du kan. 

15. Säg saker du menar och säg det med kärlek 

Kommentarer, komplimanger och feed-back. Ös kärlek och respekt till de som gör något bra. Varje dag!
Ge feedback med kärlek och hopp om förändring om det är förändring du vill ha.

16. Droger dödar och gör dig dum 

Egentligen tycker jag man ska se upp med allt som du på riktigt inte kan sluta med från en dag till en annan. Alltså inte säga eller tro att du kan sluta, utan faktiskt KAN. Klassiska saker som droger, alkohol, cigaretter, socker och kaffe. Men också löpning och mat. När du börjar känna att du MÅSTE, MÅSTE, MÅSTE springa eller äta på ett visst sätt annars mår du fysiskt eller psykiskt dåligt ska varningsklockorna ringa.

17. Du bestämmer vem du är

Vem vill du vara? Var den personen! Många som läser den här bloggen eller följer mig tror jag är så sportig så det är rent otroligt. De som känt mig hela livet vet att skolsköterskan ringde hem till mig på mellanstadiet för att säga åt mina föräldrar att jag var överviktig. Och att jag höll på att få en 2:a i gymnastik (det var när det var betyg 1-5 och 1 var sämst…) att jag aldrig sprungit längre än en mil innan jag fick för mig att göra en Ironman. Eller 22. 

18. Nå tack

Tacksamhet. Se vad du har. Självklart ska du ha drömmar och mål men landa och inse vad du har varje dag.

19. Prata med barn som dom tänkande sköna människor de är

Jag hatade när folk pratade barnspråk med mig när jag var liten. Som om jag var ointelligent. Barn är otroligt mycket smartare än många vuxna, dom kan inte allt men vem kan det? Intressera dig, lyssna och prata. Vanligt.

Varför, frågar barn ofta. Varför borde många vuxna fråga sig själva oftare än de gör. Varför är det så viktigt att jobba mycket? Varför är det så viktigt med en ny bil? Varför väljer du soffan framför löparspåret fast du vet vad som gör att du känner dig piggare imorgon? Varför? Varför? Varför? Fler vuxna borde hänga med barn, dom lever i nuet, dom springer med bättre löpsteg och gör bättre benböj än de flesta vuxna jag känner.

20. Livet för kort för dåliga pennor

Släng den dåliga pennan. Nu.

21. Så här väljer jag

1. Finns det ett alternativ som leder mig närmare något annat? Ett större mål?

2. Ta den nya vägen – alltid lär jag mig något nytt.

3. Tror jag att det inte spelar någon roll, då ber jag någon välja åt mig. När dom valt – om jag känner neeeej … Då är det bra och då har jag fått mitt svar – det spelar roll. Jag väljer det andra!

22. Säg vad du VILL

Ingen kan läsa dina tankar. Vill du att din sambo är hemma med barnen ikväll, för att du vill springa – säg det! Vill du åka på träningsresa – säg det! Vill du ha andra arbetsuppgifter – säg det! Det mesta går att lösa bara man berättar vad man vill. Jag upplever att många går omkring och säger “jag skulle vilja det men det gååår inte …” Byt ut ”går inte/har inte tid” till jag vill inte/prioriterar inte!

Vad behöver du göra för att det du VILL ska hända? Gör upp en lista och beta av hindrena. 

If its important to you you will find a way if not you will find an excuse … 

Men kom ihåg att andras dröm är inte din. Jag har tackat nej till erbjudanden som skulle få många att skrika av lycka. Men är det inte min dröm så är det inte värt min tid. Fundera på vad som får dig att gå igång, inte någon annan. Och dröm stort. När man drömmer behöver man inte vara realistisk, det kan man vara när man börjar gå mot målet. Stora drömmar tar ofta lite längre tid och kan ibland behöva lite mer planering. Men det är klart det går. 

23. Nå nu

Stanna upp, smaka, lukta, lyssna, känn. Livet är alltid bäst nu. Och se till att få en stilla stund med dig själv då och då. Om det är när du springer i skogen, cyklar eller mediterar spelar ingen roll men det är bra att höra vad din hjärna tänker. Du. Inte någon annan. Samla ihop tankarna och rensa för att veta åt vilket håll du vill röra dig.

24. Rör på dig varje dag

Träna styrka så du är stark. Träna kondition så kroppen och huvudet mår bra. Lägg till en smula rörlighet så du inte åker på skitskador för att du är stel på något ställe. Balans mellan höger och vänster kroppshalva, höger och vänster hjärnhalva och så vidare. Mår kroppen bra så mår ofta du också bra. Men du är inte bara din kropp så hela ditt liv hänger inte på din fysiska form. 

25. Ät och ät gott!

Mata kroppen med bra och så naturliga matvaror som det bara går. Vad märker du att du får bra energi av? Jag äter i princip allt. Jag vet att min kropp inte mår bra av för mycket alkohol och godis men ibland tycker jag det är värt det för att det är gott så då njuter jag fullt ut. Något jag tycker är helt värdelöst är att äta en bulle och ha ångest över det – skit i den ELLER njut fullt ut. Jag går på känsla och tänker att jag kan äta allt men jag äter inte allt varje dag. 

26. Pengar och prylar

Ja, du behöver pengar för att leva gott men att vara rik gör dig inte lycklig. Kommer aldrig att glömma när familjen hamnade på ett av Thailands lyxigaste hotell. Vi var lätt lyckligast där. Rika människor kan vara så olyckliga. Och det är skönt att konstatera det, att vägen till lycka inte går genom pengar. 

Hur roliga prylar än kan vara så gör inte heller prylar dig lycklig. Du kan säkert precis som jag dra dig till minnes när du verkligen drömde om en pryl, tänkte på hur mycket bättre livet skulle bli bara du har en SÅN… men inte förändras livet för det. Lycka kommer inifrån. Så bli kompis med dig själv. Och här tycker jag kärnan till lycka finns. Lär känna dig själv, inse att du är bra precis som du är. Självklart ska du ha drömmar och mål men innerst inne så måste du må bra. Var nyfiken på dig själv, vad gör dig glad? Vad får dig att må bra? Se till att få mer av det i ditt liv.

Ett bra tips är att om du vill köpa något. Vänta 72 timmar och känns det fortfarande viktigt då så köper du det. 

27. Var din egen bästa vän

Hur klyschigt det än låter så landa det – ditt huvud kommer vara med dig vars du än flyttar. Vad du än gör så om du inte redan är det – bli din egen bästa vän. När du hör ditt eget huvud säga taskiga saker om dig själv reflektera om det var en vän som sa det jag säger till mig själv just nu – skulle jag fortfarande vilja ha den personen som vän då? Vänta inte på att andra ska göra dig lycklig, skapa och äg ditt liv. 

28. Små små yttepyttesteg

Säg att du vill skriva en bok och skriver en sida om dagen, då har du en bok på ett år. Säg att du lägger fem ynka timmar i veckan på gymmet istället för framför TV:n. Då är du vältränad om några månader. Säg att du lägger en timme i veckan på att göra en handlingsplan för vad du vill göra i ditt liv och utvärderar resultatet veckan efter – då är du snart där du vill vara. När du tvivlar, ta bara nästa lilla steg.

29. Du kan bara ta ansvar för DITT liv

Inte andra. Du kan inte förändra andra det kan bara den personen. Det här gäller även för dina barn, din sambo, din vän … Du kan finnas där. Du kan vägleda. Hjälpa. Men du kan bara leva ditt liv.

30. Ta sängvägen till framgång

Det vill säga se till att sova tillräckligt. Unna dig sömn. Sover du bra så får du fler bra dagar och kan hantera det mesta, så gör vad du behöver för att få din sömn. Bara gör det. Prioritera det! Det kommer löna sig i längden. Jag lovar! 

31. Vem kommer ihåg dig efter din död?

Prioritera dem. Ditt jobb kommer inte att ta hand om dig när du är sjuk. Dina vänner och din familj kommer att göra det. Du är inte ditt jobb.

32. Pengar gör dig inte lycklig men skulder kan göra dig olycklig

Betala av dina kreditkortsskulder varje månad. Investera i fonder och aktier. Är du lat och ointresserad så sätt överföringen på autogiro till Lysa eller liknande och glöm sedan bort att pengarna dras varje månad. Spara ihop ett fuck off-kapital så att du aldrig behöver vara beroende av någon annan ekonomiskt. Känslan av att vara oberoende är en fantastisk känsla. 

33. Jag kan ha fel

Jag behöver inte vinna varje argumentation. Ibland har jag fel och lär mig någonting. Ibland finns det inget rätt och fel. 

34. Skicka aldrig sms/mejl när du är arg

Du kommer aldrig att ångra att du sov på saken.

35. Andas

Släpp ut all luft. Ta ett djupt andetag. Lätt den bästa quickfixen till lugn, här och nu och en skönare känsla i kroppen. Lär dig använda andningen så har du en quickfix till lugn, avslappning och smärtlindring. 

36. Funderar du på att plantera ett träd, gör det!

Väntar du ett år så får du vänta ett år till på frukten. 

37. #Levförfan

Drick champagnen, bär dina finaste kläder och använd den fina pennan. Spara dem inte till ett speciellt tillfälle. Varje dag är speciell. Sätt guldkant på vardagen och fira små saker. 

38. “Spelar det någon roll om tio år?”

Befinner du dig mitt i något som känns som en kris eller drama – ställ dig frågan och svara ärligt. Andas. Gör vad du kan för att ta dig vidare. “This Too Shall Pass” som Björn Natthiko Lindeblad sa.

39. Stäng av sociala medier

Åtminstone då och då. Det verkliga livet är det viktiga. 

40. Ta dig ut. Varje dag.

41. Avundsjuka är slöseri med tid. 

42. Lek!

43. Vässa dina knivar (eller se till att ha en sambo som gör det)

Känslan av en vass kniv när du ska skära tomater är obetalbar. 

44. Ta körkort

Gör det bara. Känslan av frihet och att DU styr dit du vill när DU vill är svårslagen.  

45. Använd solskydd

Bränn dig inte – du kan få cancer och din hud blir gammal och rynkig tidigare. 

46. Sov ute

Och lär dig göra upp eld. Känslan av att klara av att överleva i skogen kan du ta med dig in i vilket styrelserum du vill. 

47. Köp ett bra underställ

I merinoull, det kommer hålla dig varm resten av livet. 

48. Samla på ögonblick

Spring barfota i gräset. Dansa i regnet. Njut av naturen. 

49. Det bästa i livet har inte hänt än

Bestäm dig för det och lev efter det. Tacksam för det som varit men en kittlande känsla av vad som kommer.

Jag har ingen aning om vad som kommer hända imorgon. Inte du heller. Så nu tänker jag stega mig genom mitt år nummer 49 med glada men bestämda steg. Det kommer nog bli rätt många hoppsasteg också. 

Vad har du lärt dig hittills i livet? Något viktigt som jag missade? Kommentera så mitt kommande år blir ännu bättre. Tack!

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Lantto går till sjöss. Del: 1

Jag bor några hundra meter från havet. Har simmat massor. Har paddlat en hel del. Men jag har aldrig kört båt. Jag har länge sagt att bo här utan båt är som att bo i Norrland utan skoter. Min mentor Göran har lovat lära mig allt jag behöver. Min plan är att lära mig älska havet lika mycket som fjällen. Bli lika säker i en båt som på en skoter. Kunna läsa sjökort lika bra som fjällkartor.

Läs mer »

En reaktion på ”49 saker livet lärt mig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *