Sök
Stäng denna sökruta.

Lanttolucka 23 – bröstryggen

Stela axlar, stel bröstrygg kalla det vad du vill. Här är några av mina övningar för att få rörligare axlar (bra för att simma bättre för att inte tala om man sitter mycket framför datorn)

Ta dom för vad dom är. Ett gäng övningar du kan testa igenom och se om det är någon som tar där du vill att den ska ta. Då sätter du in den i ditt program. Det är inte tänkt att man ska köra igenom alla, utan det är en inspirationsboost för stela axlar.

Överst står jag brett med benen och när jag andas in så öppnar jag upp bröstet och för upp handen mot taket. Andas ut och tar ner den, byter hand i golvet. Andas in och för upp den andra handen mot taket.

Hitta en pinne, ett kvastskaft och mjuka upp axlarna med. Upp och över. Rulla åt sidorna och leta upp ställena där det känns som det tar.

Ställ dig höftbrett isär med fötterna, sätt händerna mot en vägg och sträck ut.

Klassiker. Hand mot vägg och sträck ut cirka en minut eller så. Flytta upp handen och gör samma sak. Gärna fler lägen om du har tid.

Koansikte. Sätt dig bekvämt, för över vänster ben över höger och sedan upp med motsatt armbåge mot taket. Ta tag bakom ryggen och försökt hitta en stretch. Når man inte sin hand bakom ryggen så ta ett skärp eller en handduk och håll i varsin hand och dra.

Lek med ryggen. Ställ dig på alla fyra och försök hitta kontakt mellan skulderbladen. Tänk dig att du har två strykjärn fästa i bröstvårtorna som drar dig neråt, släpp efter och sedan spänner du till och skjuter upp hela bröstryggen. Cirka tio gånger. Sedan lite katten–kon. Andas in och svanka igenom hela ryggen. Andas ut och skjut rygg som en katt.

Efter det här så älskar jag att andas in och föra upp handen mot taket, andas ut och trä igenom handen mellan handen och knäet. Lägg ner axeln och sträck ut. Andas in och för upp handen igen. (missade att plåta det här)

Trollböj. Jobba upp med handen mot taket. Ner, byt hand och andra upp mot taket. Tio per sida.

Lägg på lite styrka, framför allt för baksidan för att stabilisera upp axlarna.

Sidoplankan. Bra för att öppna upp bröstet och stärka upp både mage och axlar. Jobba på att ha en rak linje mellan hand-axel och andra handen …

Från raka armar ner i en smal armhävning. Tänk på att armbågarna ska smeka kroppen hela vägen ner och försök ha axlarna långt från öronen och fokusera på stark bål och att ha kontakt med ryggen.

Hitta en dragmaskin eller ta en lätt hantel i handen. Lås armbågen och jobba både utåt och inåt. Fokusera på att hitta kontakten bak i ryggen. Bra för att stärka upp baksidan av axlarna för att att skapa balans mellan den ofta starka framsidan …

En av Andreas övningar. Jobba upp och ner i ett utfall och låt armarna jobba åt olika håll varje gång du kommer ner. Se bilderna.

Ska jag rekommendera en enda sak så blir det att rulla. Köp en rulle (eller ta en hårt ihoprullad yogamatta eller en vattenfylld PET-flaska) och massera själv ut spänningarna. (Rekommenderar den här boken)

Här är en film från när jag gick CFE-kurs i våras. Spola fram till efter 7 minuter och se lite vad man kan göra för att lossa lite på spänningarna i din rygg:

Fler tips?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

0 reaktioner på ”Lanttolucka 23 – bröstryggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *