Sök
Stäng denna sökruta.

Sista veckan innan Järnmannen 2011

Det här med Ironman är så roligt så jag kör en till i år. Om en vecka så ska jag befinna mig på min cykel i Kalmar! Och fort ska det gå.

Igår så cyklade jag 90 minuter. En riktigt skön kvällstur där jag trampade 50 minuter norrut efter gamla E4:an norr om Uppsala, först motvind och jag höll tappra 26 km/h i snitt. Vände och pendlade mellan 38–50 km/h. Gissa vilket som var roligast …

Sista veckans schema. De flesta jag känner drar ner på mängden träning de sista två veckorna innan en stor tävling, men väldigt få vilar helt. De flesta äter som vanligt, men menar på att eftersom man minskar träningen så samlar kroppen energi.

Förra året fick jag det här schemat av coach Pasi:
Måndag: VILA
Tisdag: Simning
Onsdag: Cykel 30 min (2) 20 min (3) 10 min (4)
Torsdag: Löpning 0.45 (2)
Fredag: Simning
Lördag: Kalmar Triathlon
Söndag: VILA

I år kör jag sista veckan efter Joe Friels bok “Your best triathlon”. Mest bara för att jag tycker om att skriva in vad som ska göras varje dag så jag har en plan för veckan, på så sätt blir träningen av! Alla dagar som innehåller cykling och löpning försöker jag köra direkt efter varandra. Gör i ordning ett litet växlingsområde och byter från cykel till löpning så fort jag kan och har samma prylar som jag tänker ha på tävlingsdagen.

Måndag: Vila.
Tisdag: Simning: 25 min (I mitten av passet: 3*100m intervaller i hastighet du tänkt starta ditt race med) Cykel: 40 min (3*90 sek intervaller i lite högre tävlingsfart, tänk svagt uppför efter Kalmarbanan. 3 minuter aktiv vila mellan) Löpning: 25 min (2*90 sek intervaller i tävlingsfart. 3 minuter aktiv vila mellan)
Onsdag: Simning: 20 min (2*100 m högre tävlingsfart) Cykel: 40 min (2*90 sek tävlingsfart) Löpning: 20 min (1*90 sek)
Torsdag: Eventuellt 30 minuter lugn cykel.
Fredag: Pre-race Simning: 0:15 (3-5 min uppvärmning med fokus på teknik, 4-5 st 10–20 sek accelererande upp till tävlingsfart. 3 min återhämtning mellan. 2-3 min avbad med fokus på teknik.) Pre-race cykel 30 min (10–15 min uppvärmning, fokus på kraft och kadens. 10–20 sek accelerationer upp till tävlingsfart. 2–3 min återhätning mellan) – växling till – löpning 15 min (10–20 sek accelerationer till tävlingsfart. 2–3 min återhämtning mellan) Avsluta med 2–3 min promenad.
Lördag: Kalmar triathlon. Järnmannen 2011!
Söndag: Vila. (Joe Friel rekommenderar eventuellt lugn cykling en timme.)

Nu ska jag börja ladda inför den enda veckan på året som jag lider av en släng av hypokondri. Har jag inte liiiite ont i halsen. Varför måste den där människan sätta sig bredvid mig, han låter som han har lunginflammation. Och så bor jag med två små sköna smitthärdar som är fyra och sju år…

Men det som händer, händer. Det är inte som att jag kan påverka det så mycket. Laddar med positiva tankar och massor med vitaminer och antioxidanter i form av färska frukter och bär.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

0 reaktioner på ”Sista veckan innan Järnmannen 2011

 1. Spännande sista vecka! Har du kört hela träningsupplägget i är efter Friel? Eller hur har du tänkt?

  Nu håller vi oss friska och glada och ses i Kalmar 🙂

  1. Jag har kört med månads-schema från Pasi hela våren, men efter Nice så skulle jag återhämta mig två veckor och sedan kände jag att jag lika gärna kan köra efter förra årets schema eller från Friels bok. Så nej, jag tog bara sista veckans träning från Friels bok.
   Det kändes vettigt när jag läste om varför han lagt upp det som han gjort. Och lite roligt med lite nya tankar. Och roligt är meningen med min träning 😉
   Ses i Kalmar om inte förr. Ska bli kul att bada, trampa och kuta med dig.

 2. Ja, det är alltid intressant, det här med träningsupplägg 🙂

  Jag ska simma med Micke ikväll, kanske ses vi då? Annars ses vi i Kalmar!

  Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *