Sök
Stäng denna sökruta.

IKIGAI

Jag tycker mycket om det japanska uttrycket ikigai. De närmaste översättningarna jag hittat är “meningen med livet” eller “anledningen till att gå upp på morgonen”. Under de senaste årens 31 dagar #Levförfan har jag haft med en vecka där vi utforskar vad som gör att vi vaknar glada och längtar efter att stiga upp.

Det jag tycker är fint med ikigai är att det kan handla om stora mål men det handlar framförallt om glädjen i det vardagliga livet. Känslan att vara på rätt väg. I ett viktigt sammanhang. Grundat i det vi är. Uppskatta ögonblicket. Här och nu. Men ändå med en strävan mot framtiden. Att känna att det jag gör idag har betydelse imorgon.

Det kan vara många små saker snarare än något stort. Men att vi hela tiden tar tillvara på vägen och vardagen så vi inte går miste om utsikten, skratten och vännerna vi går med.

Ikigai handlar egentligen inte alls om vad du kan få betalt för som plötsligt börjat komma in när vi västerlänningar pratar om ikigai. (Läs mer tillexempel här!) Ikigai behöver inte handla om det du är bra på. Det behöver faktiskt inte ens handla om det du älskar, det kan handla om något du tycker är viktigt.

Jag brukar ha med ”Vad jag kan få betalt för” men bara som en reflektion över vad du kan jobba med men också vad rikedom är för dig.

Häng på – varesig du gjort det tidigare eller inte så är det bra att reflektera över vad som gör att du vaknar glad och med en känsla av att det här kommer bli en bra dag.

Ladda ner en pdf här eller bara fyll i på närmsta tomma papper.

Det du älskar

Skriv ner minst tio saker du älskar.

Fastnar du så svara på de här frågorna:

Det här tyckte jag var roligt som barn:

Det här tycker jag är roligt som vuxen:

Det här ger mig energi:

Det här gör mig glad:

Det här är jag bra på

Skriv ner tio saker du är bra på.

Fastnar du så svara på de här frågorna:

Det här var jag bra på som barn

Vad får du ofta bra resultat på:

Vad brukar andra uppskatta dig för?

Vad kan du som du tycker är lätt och inte alls märkvärdigt. 

Det här behöver världen från mig

Skriv ner tio saker du gör för andra.

Fastnar du så svara på de här frågorna:
Vad gör du idag för andra och världen?

Vad gjorde du som barn för andra/världen?

Vad skulle du vilja göra för andra och världen?

Vilka goda gärningar gör du?

Det här kan jag ta betalt för

Som jag skrev tidigare så handlar ikigai egentligen inte alls om vad du kan få betalt för (Läs mer här!) Men vi har med det som en reflektion för att väva ihop det med över vad du kan jobba med men också vad rikedom är för dig. Skriv ner tio saker du gör, som du kan ta betalt för.

Fastnar du så svara på de här frågorna:

Hur tjänar du pengar idag?

Vad gör du idag som du kan ta betalt för?

Hur tjänade du dina första egna pengar?

Vad skulle du kunna göra som du kan ta betalt för?

Avsluta med att svara var rikedom för dig. Tre saker.

Vad gör att du känner dig rik? Gräv lite och fundera på varför du känner dig eller skulle känna dig rik med det du skriver upp?

Jag ska i ärlighetens namn säga att miljonerna inte rullar in för mig varje månad MEN jag skulle säga att jag är rik. Rik för mig är att inte oroa mig för om jag har pengar till räkningarna. Rik för mig är att min familj är frisk och glad, att jag har tid för dem och för att göra saker som gör mig glad. Rik för mig är att veta att jag kan köpa vad jag vill till middag. Rik för mig är att kunna cykla mitt på dagen om jag känner för det. Rik för mig är att styra över min tid.

Men det är jag, vad är rik för dig?

Jag älskar den här historien – många av er har säkert läst den innan men läs den en gång till.

En fiskare hade avslutat sitt arbete för dagen och satt intill sin båt på stranden. En rik affärsman passerade och upprördes över att se fiskaren lata sig på stranden och titta på solnedgången.

– Varför är inte du ute och fiskar? frågade affärsmannen.

– Därför att jag fångat tillräckligt med fisk för idag. Nu sitter jag här och tar det lugnt och njuter av eftermiddagssolen, svarade fiskaren.

– Varför fångar du inte mer fisk när du har tid över? sa affärsmannen.

– Vad skulle jag göra med den fisken? undrade fiskaren.

– Du kan sälja den och tjäna mer pengar, blev svaret. Med pengarna kan du köpa en motor till din båt. Sen kan du åka längre ut på havet och fiska på djupare vatten, fånga mer fisk och köpa nylonnät. Det kan ge dig ännu mer fisk och ännu mer pengar. Snart kommer du ha tillräckligt med pengar för att köpa en båt till. Sen kan du bygga upp en hel fiskeflotta, sälja den och tjäna massor med pengar.

– Vad ska jag göra sen? frågade fiskaren.

– Sen kan du varva ner, ta det lugnt och njuta av livet, sa affärsmannen.

– Det är ju precis vad jag gör.


Fundera över vad du tänker att du ska göra om du hade obegränsat med pengar – för i ärlighetens namn kan vi ofta göra mycket av det som vi drömmer om att vi ska göra “när vi har pengar”.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Lantto går till sjöss. Del: 3

Lägga till med båt mellan y-bommar. Att smeka gasreglaget – inte grovhångla. Försiktigt och fint för att hitta känslan för hur mycket man behöver svänga.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 2

Allt du behöver veta för att köra båt. Sjökort. Knopar. Lägga till i naturhamn. Vid vanlig jävla brygga. Och långskepps för att tanka. Möte på sjön. Hur man tar vågor. Öva på exakt hur lite du behöver styra när man vaggar fram i smala sund. Planingsfart. Skarpa svängar. Hur det känns att passera Viking Line. Vågorna. Virvlarna bakom.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 1

Jag bor några hundra meter från havet. Har simmat massor. Har paddlat en hel del. Men jag har aldrig kört båt. Jag har länge sagt att bo här utan båt är som att bo i Norrland utan skoter. Min mentor Göran har lovat lära mig allt jag behöver. Min plan är att lära mig älska havet lika mycket som fjällen. Bli lika säker i en båt som på en skoter. Kunna läsa sjökort lika bra som fjällkartor.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *