Tips för att starta semestern lugnt

Har flera gånger läst att vi är som lyckligast just INNAN semestern. Forskning har visat att lyckonivån når sin topp precis före semestern. När vi väl har semester kan plötsligt tröttheten komma ikapp och allt är inte så rosenskimrande som man drömt om.

Det sista du vill är att ägna flera semesterdagar åt att varva ner, eller bli sjuk för att du kört så hårt att du kraschar när du väl drar ner på tempot. Här kommer några praktiska tips för att landa in i semestern lugnt – ta till dig det som talar till dig.

1. Vad är viktigt, viktigare och viktigast?

Vad måste vara klart och vad kan vänta? Prioritera de viktigaste arbetsuppgifterna och gör en lista över vad som behöver bli klart. Organisera och rensa upp.

2. Skriv en att-göra-lista över vad du ska göra när du kommer tillbaka efter semestern.

Då behöver du inte gå runt och fundera på det när du är ledig, utan du kan vara lugn med den planering och prioritering som redan finns i kalendern.

3. Stäng av flödet!

Bestäm dig i innan du går på semester om du ska checka in för att t ex läsa mail eller inte. En del vill hålla sig uppdaterade om vad som händer på jobbet och mår bra av det, medan andra vill stänga ner helt under sin semester. Du gör det som fungerar och känns rätt för dig. Om du ska kolla mejl mm. – bestäm hur ofta det ska ske och sedan ser du till att hålla det. Men i vilket fall, stäng av notiser i mobilen. Gärna även för Instagram/Facebook mm. Ge dig själv en chans att verkligen koppla av genom att minska användningen av telefoner, surfplattor och datorer. Det hjälper dig att fokusera och uppskatta livet häääär och nuuuu.

4. Simma i en sjö, krama ett träd … 

Natur har en lugnande effekt på sinnet och kroppen. Strosa barfota längs vattenbrynet, vandra i skogen, njuta av havsluften eller bara cykla en sväng för att insupa doften av blommor och nyklippta gräsmattor.

5. Rör på dig

Ladda kroppen med lyckoendofiner genom att röra på dig på det sätt du tycker om. Gå, spring, cykla, träna styrka, simma eller vad du gillar.

6. Planera in oplanerade dagar. 

Planera in dagar för ingenting. De första dagarna kan vara bra att låta vara tomma. Stanna upp och ta tid till att läsa en bok, ligga på soffan eller ta en lugn promenad. Dessa dagar ska vara helt fria från prestationer.

Stressforskarna pratar om att den bästa återhämtningen är att göra det motsatta mot vad du gör i vardagen. Så gör vad som är bäst för dig, om det nu är att chilla i hängmattan, klättra i berg eller snickra på sommarstugan.

7. Skratta

Omge dig med människor som får dig att må bra! Människor du kan skratta högt med. Läs, lyssna och se på saker som gör dig glad.

8. Utöva avslappningsmetoder!

Prova och välj det som passar dig. Fysisk yoga som vinyasa eller astanga där du får röra på kroppen eller lugnare former som yinyoga. Och testa gärna meditera. Vill du så kan du testa Mindfully gratis i 60 dagar, där finns massor av olika meditationer. För lugn, bättre sömn, närvaro eller varför inte göra deras meditationer för barn och ungdomar om du har barn. Klicka här för att testa Mindfully gratis 60 dagar!

Nå gillar du det här så gillar du nog också

#Levförfan mugg

Vill du köpa en #Levförfan mugg – mejla mig på sofie@lantto.se Strax kommer du kunna köpa dem i en rejäl webshop igen men just nu är det enda sättet att höra av sig direkt till mig.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *