Kay Pollaks 12 påminnelser

Just nu lyssnar jag på Kay Pollaks nya bok “Ett bättre liv. Att förändras en tanke i taget”. En bok som känns självklar eller vansinnigt provocerande beroende på när man läser den. Rekommenderas! Häromdagen fick jag hans nyhetsbrev som bland annat innehöll de här 12 punkterna som är tänkta att fungera som påminnelser i vardagen.

 1. Det som påverkar dig allra mest i livet är dina egna tankar. Påminn dig om det varje gång du blir störd, irriterad och olycklig för något. Säg till dig själv: Jag är endast påverkad av mina egna tankar. Det är mirakulöst befriande.
 2. Du är ytterst sällan störd och irriterad av de skäl du tror. Det som stör dig och irriterar dig är inte det en viss person gör eller säger. Det som stör och irriterar dig är dina egna kritiska och dömande tankar om personen. Du stör och irriterar alltså dig själv genom hur du väljer att tänka om personen.
 3. Träna dig att lämna alla tankar om att det du känner beror på ”de andra” eller på omständigheterna. Ingen kan bli lycklig genom att skylla sina känslor på andra. Dina känslor beror på hur du väljer att tolka det som händer dig. Bakom varje känsla finns en tolkning som du själv har valt.
 4. Börja vänja dig vid att leva med tanken: Jag har valt känslan jag har just nu. Ett nytt liv börjar när du vet att du väljer de känslor du upplever.
 5. Ingen kan ändra på det förflutna. Sluta alltså gräma dig för det som hänt. Att gräma sig är att dra in ditt förflutna i nuet och låta det förgifta ditt nu. En bra sak du kan använda ditt förflutna till är att lära dig något av det och utvecklas genom det.
 6. Säg till dig själv varje morgon: Dagen idag är den bästa dagen i mitt liv. Tanken hjälper dig att lättare gå förbi ”problem” som kan dyka upp under dagen, som kan fresta dig att börja klaga eller anklaga omgivningen för hur du har det. Påminn dig om att dagen idag är den enda dag du säkert vet att du har. Säg så ofta du kan: Dagen idag är den bästa dagen i mitt liv.
 7. Träna dig att älska. Att älska är att välja att bli lycklig ihop med en annan människa och träna sig att släppa alla sina fördömanden. Pröva tanken på din partner eller på ett av dina barn.
 8. Ta ansvar för dina misstag. Hur du uppträder mot en medarbetare, din partner, dina barn osv beror inte på dem. Ditt uppträdande mot en medarbetare, din partner, dina barn osv beror på dig. Om du blivit irriterad och tappat kontrollen, be om ursäkt och säg något i stil med detta: ”Min reaktion hade inte med dig att göra. Att jag blev störd, sårad och irriterad handlade bara om mig.”
 9. Starta en klagofri värld. Skaffa ett tänjbart armband. Varje gång du kommer på dig med att klaga flyttar du armbandet till andra handleden. Klagar du igen så flyttar du armbandet igen. Öva tills du lyckas med att inte klaga 21 dagar i sträck! Övningen går till så att om du klarat av att vara klagofri i 12 dagar och plötsligt klagar på något dag 13 – då får du börja om på noll. Den här övningen är krävande. Och garanterat livsförändrande.
 10. Samla på positiva minnen. Ha en hel kortlek full med goda positiva minnen att plocka fram när du känner dig nere eller har hamnat i olycka. Att tänka på positiva minnen påverkar dig i nuet. Positiva minnen stärker ditt immunförsvar.
 11. Du ser i varje situation det du önskar se. Någon ser en blomma. En annan ser ett ogräs. Någon ser en arrogant och ironisk människa. En annan ser en människa som bär en mask, ett skydd, som är till för att dölja den människans rädsla. Säg till dig själv under dagen när du möter en annan människa: Du ser det du önskar att se. Kom ihåg att ingen kan misslyckas med att se det den önskar att se.
 12. Sluta säg: Du gör mig så förbannad. Sluta säg: Du sårade mig så djupt. Inse att ingen annan människa kan göra dig förbannad. Ingen annan kan såra dig. Hemligheten är att det är du själv som gör dig förbannad eller sårar dig – genom hur du väljer att tolka det den andra sa eller gjorde. För många kan denna punkt vara den allra svåraste. Vanan att skylla det jag känner på någon annan sitter väldigt djupt.

Låt orden landa och framförallt reflektera vilka tankar och känslor du fick när du läste.

Ps. Klicka här och scrolla längst ner för att signa upp dig på hans nyhetsbrev!

Nå gillar du det här så gillar du nog också

31 dagar #Levförfan

Jag kallar det #Levförfan, du kan kalla det självledarskap eller vad du vill. Det är egentligen inga konstigheter, jag hjälper dig att skapa struktur i vardagen och bra vanor. Min vision är att jag genom ett mejl varje morgon är en hand att hålla i, lite jävlarannamma de dagar som behövs och en varm kram de dagar du behöver det.

Rent praktiskt går det till så att du varje dag, med start 1 januari, får ett mejl med instruktioner från mig och varje söndag får du tre träningspass. Du väljer själv vilka dagar i veckan du kör de olika passen. Kombinera med annan träning eller kör detta som ditt enda upplägg. ⁠

Läs mer »

Hej då räven

Fast jag visste att det var dags så är saknaden stor. Så stor. Så enormt stor. 

Jag kommer aldrig mer klappa den vackraste, mjukaste pälsen. De där vackra ögonen med perfekt eyeliner kommer aldrig mer möta mina för att kolla vilket håll vi ska gå. Ingen kommer prata sådär som bara han kan med mig till morgonkaffet. Han kommer aldrig mer att buffa på min arm när jag sitter framför datorn och han tycker det är dags för promenad.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *