Sök
Stäng denna sökruta.

DET HÄR HAR JAG FAKTURERAT 2021

Vad är rikedom för dig? För mig är det att vara frisk, lycklig, fri och ha pengar så jag inte behöver fundera på om jag har pengar på kontot när jag handlar mat.

Sedan några år tillbaka är jag helt egen och jag älskar det. Men med det sagt så måste pengarna in för att jag ska få lön och har du drivit företag så vet du förmodligen precis hur det är … I grova drag behöver jag fakturera ungefär dubbelt mot vad jag kan ta ut i lön (och då har jag inte tagit i med i beräkningen att jag behöver en buffert så jag kan ha semester mm.) Har precis haft bokslut för Lantto AB och gick igenom vad jag fakturerat för.

Grafisk form. Jag jobbar med form och sociala medier för Utemagasinet cirka 50% i månaden, 10 månader om året. Ett uppdrag jag älskar! Utöver det så har jag gjort grafiska manualer till stora och små företag, formgett produkter, annonser, gjort redesign av andra tidningar och hundra andra grafiska saker.

Foto. En sak som ökat i omsättning i mitt bolag är foto. Jag vet att jag tekniskt inte är världens bästa fotograf MEN jag vet att jag är övergrym på att ta bilder som fungerar – för att jag ser var bilden ska användas redan innan jag tar bilden. Innan jag trycker på avtryckaren har jag analyserat målgrupp, funderat på historien bilden berättar och sett till så den tas så det finns plats för text om det är så att den ska användas där det behövs.

En av årets roligaste fotograferingar var för Svenska Turistföreningen. Fick höra att den förra jag gjorde var den som används mest i STF:s historia. Min magkänsla är att den som jag gjorde i somras kommer vara minst lika använd.

Personlig tränare. En liten del i mitt AB är att jag är personlig tränare med inriktning mot konditionsidrott. Jag har valt att inte jobba på gym just nu men har tre fasta klasser (styrketräning, cykel och yoga) i veckan och använder min kunskap till att skriva samt att instruera på träningsresor och event som till exempel Vårfestivalen (se filmen ovan) och Skida med Ute

Content creator – något jag gjort några gånger under året. När det gäller produkter, tjänster som jag står bakom till 100 procent tycker jag om att komma på hur jag kan ge kunskap så du får något. Att kombinera bild, text och kunskap.

Här hittar du exempel, här samt här!

Mugglare. Designar och säljer emaljmuggar. Det började med en #LevFörFan mugg för snart tio år sedan och är nu en # med över 15 000 inlägg. Det finns personer som lånat uttrycket och jag säger alltid att det självklart är ok så länge det står för något gott.

Övrigt. Utöver det så har jag föreläst om #Levförfan, stress, grafisk design och sociala medier (obs – inte samtidigt 🙂 Skrivit artiklar och krönikor. Varit projektledare för Utefest. 

Om jag känner mig splittrad?
Inte ett dugg. Jag älskar det. Så länge jag får landa i min bas hemma så mår jag bra och känner mig noll stressad. Jag sover gott om nätterna och älskar att vara hemma lika mycket som jag älskar att ute på äventyr och uppdrag. Ibland känner jag att jag är lyckligt lottad, men så landar jag i att det finns många som inte alls varit lyckliga i min situation – som alltid vill ha annat eller mer. Som skulle vara oroliga över att inte ha pengar till räkningarna.

Visst händer det att jag vaknar låg och tänker “vem fan tror jag att jag är, hela jag är fejk, jag är inte bra på att designa, fota, skriva, föreläsa osv.” Men jag har lärt mig att så länge jag kliver upp ur sängen, äter min frukost, tar ett steg åt det håll jag vill och  fortsätter framåt samtidigt som jag är tacksam för det jag har så brukar saker lösa sig.

Jag har jobbat med allt från att städa i gruvan, plantera skog, trollet Plupp, som servitris, butiksbiträde och massor med andra jobb – det gör att jag tänker att det ordnar sig alltid. Jag brukar ha roligt vad jag än gör. Jag ÄR inte mitt jobb. Till exempel så hade jag och Mia kul när vi städade i gruvan – MEN det var också en erfarenhet som gjorde att jag blev väldigt motiverad att fortsätta läsa – för det var inte det jag ville göra resten av mitt liv.

När jag låg där på min säng i Kiruna för 100 år sedan och drömde så var det livet jag lever nu jag såg framför mig. Det känns som det är bananskal som fört mig hit men jag inser att jag steg för steg tagit mig just precis hit.

Men några bananskal har jag råkat på. Som den där simkursen för vuxna som ledde till att jag började med triathlon. Och plötsligt har gjort 19 Ironmandistanser. Eller att jag var lite irriterad på vår webbansvariga på jobbet och kände “wordpress – hur svårt kan det vara?” och startade den här sidan. Den här bloggen som gett mig både vänner, jobb och roliga uppdrag. Det var inget jag visste då, men det fanns en glädje, en energi och då är det bara att följa den och se vart den leder. Ibland leder den mig till en ny vän, ibland till ett nytt jobb. Andra dagar till en återvändsgränd, men då vet jag det och tar med mig det jag lärt mig till nästa vägval.

Min nyckel till lycka är att jag drömmer stort och fritt men är tacksam varje dag, varje timme och minut för det jag har. Att oroa sig för saker som inte hänt eller saker som jag inte kan förändra är bara slöseri med tid jag kan göra något annat av.

När det gäller mitt företagande så har jag förutom frihet kommit att älska att jag får utforma mina egna konferenser tillsammans med vassa människor – som den här i Åre eller den här på Gotland. Inte en tråkig dragning eller torr kaka till kaffet så långt ögat kan nå. En gemensam nämnare för just de två konferanserna är Sara Rönne – klicka in här och läs om hennes företagande! 

Vad som händer 2022 och framåt vet jag inte, men det vet faktiskt ingen. Det ska bli spännande.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Lantto går till sjöss. Del: 2

Allt du behöver veta för att köra båt. Sjökort. Knopar. Lägga till i naturhamn. Vid vanlig jävla brygga. Och långskepps för att tanka. Möte på sjön. Hur man tar vågor. Öva på exakt hur lite du behöver styra när man vaggar fram i smala sund. Planingsfart. Skarpa svängar. Hur det känns att passera Viking Line. Vågorna. Virvlarna bakom.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 1

Jag bor några hundra meter från havet. Har simmat massor. Har paddlat en hel del. Men jag har aldrig kört båt. Jag har länge sagt att bo här utan båt är som att bo i Norrland utan skoter. Min mentor Göran har lovat lära mig allt jag behöver. Min plan är att lära mig älska havet lika mycket som fjällen. Bli lika säker i en båt som på en skoter. Kunna läsa sjökort lika bra som fjällkartor.

Läs mer »

En reaktion på ”DET HÄR HAR JAG FAKTURERAT 2021

  1. Kul att läsa och förstå lite mer av hur du bygger upp din blandning av uppdrag, det är inte alltid så lätt att förstå för oss som jobbar på ett mer traditionellt sätt. Jag blir ju också väldigt nyfiken på att höra mer om när du jobbade som Plupp! Du passade nog väldigt bra i den rollen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *