Sök
Stäng denna sökruta.

VILKET UTEKÖK SKA DU VÄLJA?

För ett tag sedan intervjuades jag om stormkök. När jag först fick frågan tänkte … varför jag? Det finns säkert hundra personer som är bättre på utekök än jag. Sedan tänkte jag om. För ja det finns flera hundra som nördat in sig nå så jävulskt på olika kök och dess siffror men det finns inte så många i Sverige som använt så många olika slags kök på rikt under så lång tid – som just jag. Och om det finns något jag hatar så är det besvärliga kök. Dom ska vara effektiva men det är ta mig tusan ännu viktigare att det alltid fungerar och är enkelt.

Jag har noll intresse av att ha ett besvärligt multifuelkök om jag inte behöver (har testat flera sådana) och kom inte dragande med “man lär sig sitt kök och då är det lätt” Allt man kan är lätt, men varför göra det svårt när man kan göra det lätt? Känns som det finns på tok för många friluftsprylar som är utvecklade av nördar som tycker en massa saker är självklara men egentligen borde ha någon från Apple som kunde lära dom användarvänlighet (kan nämna flera saker men det första jag kommer att tänka på förutom multifuelkök är bindningar för topptur och randonée) 

Min kökshistoria började likt många andras med ett spritkök från Trangia. Det använder jag fortfarande då och då, men nu mest med en gasbrännare. Sedan har jag varit kär i mitt Jetboil – sjukt enkelt och kokar upp vatten blixtsnabbt. För tillfället så är en ett stabilt gaskök från MSR som jag oftast packar ner i ryggsäcken.

Vad rekommenderar jag mina vänner?
Det dom tycker är enklast att använda! Ska du vandra långt med det så kolla lite extra på vad köket + bränsle väger. När jag och min vän Shenor vandrade iväg över en natt så hade vi med gjutjärnsstekpanna, kött och en flaska vin. Det rekommenderar jag såklart inte om du ska vara ute och vandra två veckor.

TIPS:
+ Öva hemma först. Gå ut på gräsmattan, sätt ihop köket, koka upp lite vatten och kolla så att allt fungerar.
+ Placera köket på ett plant underlag, utan något lättantändligt i närheten.
+ Använd lock för att spara bränsle och tid vid matlagningen. Se till att ventilationen är god.
+ Ha alltid tändstickor eller tändare med som reserv. Förvara dem torrt i en påse.
+ Om du lagar mat intill en bäck, diska aldrig i bäcken. Hämta vatten där och diska lite längre bort, så undviker du att förorena för andra.
+ Välj mat med kort koktid.
+ Placera viktiga föremål som diskborste, salt och tändare inuti stormköket, så att det alltid är tillgängligt när du behöver det.

Du kan läsa artikeln i flera tidningar, du hittar den till exempel här: Alingsås tidning.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Förundranflykter

År 2024 räcker det inte med att tillbringa tid utomhus. Människor längtar efter upplevelser som går utöver vardagen och kommer att söka efter något som vi kan kalla ”förundranflykter”.

Läs mer »

EN SITUATION NÄR ALLT VAR MÖJLIGT

Har du minnen där allt kändes möjligt. Kolsyra bubblar i blodådrorna, livet känns lätt, du är fullständigt närvarande och hög på livet. Jag har ett gäng sparade i min lyckolåda.

Läs mer »

Tack & hej 2023

Tack och hej då 2023. Ett jädra bra år. Men också ett jädra sorgligt år. Kan ärligt säga att jag inte kan minnas ett år jag gråtit så mycket. Sagt farväl till räven, svärfar och goda vänner som gått vidare på tok för tidigt. Och det gör ont. Men det gör också att jag känner livet i mig ännu tydligare.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *