Sök
Stäng denna sökruta.

SÅ ANVÄNDER DU KOMPASS

Betalt samarbete med Silva. I min värld är karta och kompass nyckeln till dom stora äventyren. Det där pirret av att drömma, planera och sedan veckla ut kartan, ta ut kompassriktning och börja gå. Den känslan är oslagbar. En av dom bästa känslorna som finns enligt mig. Känslan av att jag klarar mig själv och nu ska jag få uppleva något utanför dom välkända stigarna. Att inte vara rädd utan kunna lita på att jag med hjälp av karta och kompass kommer att ta mig dit jag vill.

Även när jag inte ska gå långt så brukar jag lägga karta och kompass i topplocket på min ryggsäck. Man vet aldrig när vädret ändras. Har flera gånger varit med om att dimma plötsligt drar in och så förlorar jag orienteringen. Har man varit med om det så lär man sig att hela tiden registrera punkter att orientera sig efter så man enkelt kan plocka upp kartan och ta senast kända punkt och sedan ta ut en kompassriktning.

Jag tänker alltid att den röda pilen pekar hem eftersom jag ofta befinner mig söder om Kiruna men det är mer en påminnelse om att röd pil pekar mot norr.

Gör det inte svårare än det är utan tänk 1-2-3.
1 – Lägg kompassen från var du är till vart du ska. 2. Vrid kompasshuset så linjerna är parallell med kartan. 3. Släpp kartan och rotera hela kompassen så att den röda pilen hamnar i den röda pilen i kompasshuset.

Såhär:

STEG 1
Lägg kompassen på kartan så att linjalens kant bildar en rak linje mellan var du är och dit du vill. Se till att riktningspilen pekar mot din destination.

STEG 2
Vrid kompasshuset så att den röda delen av norrpilen är parallell med kartans meridianer  och pekar norrut på kartan.

STEG 3
Lyft kompassen från kartan och håll den horisontellt i handen. Vrid kroppen och kompassen så att den röda änden på nålen linjerar med den röda norrpilen. Nu pekar riktningspilen mot din destination. Ta riktning mot något lätt att se längs riktningspilen och börja gå!

Har du något tillfälle då du var glad att du hade med en kompass? Det vore kul att höra. Berätta!

Ps. När jag lägger upp en vandring så brukar jag tänka att jag går ungefär 3–4 km i timmen och så lägger jag på en timme för varje 100-höjdmeter. Men det är ingen sanning, är terrängen lätt att gå i så går det snabbare medan befinner du dig i videsnår så kommer det gå sakta.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Förundranflykter

År 2024 räcker det inte med att tillbringa tid utomhus. Människor längtar efter upplevelser som går utöver vardagen och kommer att söka efter något som vi kan kalla ”förundranflykter”.

Läs mer »

EN SITUATION NÄR ALLT VAR MÖJLIGT

Har du minnen där allt kändes möjligt. Kolsyra bubblar i blodådrorna, livet känns lätt, du är fullständigt närvarande och hög på livet. Jag har ett gäng sparade i min lyckolåda.

Läs mer »

Tack & hej 2023

Tack och hej då 2023. Ett jädra bra år. Men också ett jädra sorgligt år. Kan ärligt säga att jag inte kan minnas ett år jag gråtit så mycket. Sagt farväl till räven, svärfar och goda vänner som gått vidare på tok för tidigt. Och det gör ont. Men det gör också att jag känner livet i mig ännu tydligare.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *