Sök
Stäng denna sökruta.

VACKRASTE TRAILLÖPNINGEN I SVERIGE

. Från att inte betraktat mig som en löpare till att tycka att det är en dröm att få springa Himalayan 100-miles – det är jag. En av nycklarna till att älska löpning för min del är att springa trail. Ge mig fjäll eller skog och jag kan springa hur långt som helst bara jag får börja lugnt. – eftersom jag (förhoppningsvis) har Laponia triathlon framför mig i juli. Då blir det både fjäll, skog och lite väg – perfekt för just den här skon som är gjord för löpning i blandad terräng. Jag valde mellan den och en Altra – ett märke jag fallit för eftersom den har bred tåbox –ljuvlig för breda fötter som mina.

En av sakerna jag älskar med traillöpning är att så fort jag gett upp tanken att komma hem med rena och torra skog så känner jag mig som ett barn och springer genom varenda lerpöl jag ser. Räven vill inte bli smutsig om tassarna så han tar omvägar (Älskar hans min på den här bilden – han vill inte ens befatta sig med mina leriga ben …) 

Några av dom vackraste trail löpturerna från norr till söder som jag sprungit är dom här: 

Saltoluokta. Alltid en bra ide. Buss eller bil från Gällivare och sedan båt över från Kebnats till Saltoluokta. Gör dagsturer eller spring söderut efter Kungsleden – om du inte vill vika av rakt in i det som kallas Europas sista vildmark – Sarek. Springer du nog långt söder ut och tar av västerut så kommer du till …

Skierfe – enligt mig Sveriges vackraste plats. Jag tycker du ska njuta några dagar om du tar dig hit men när jag fick höra att det GÅR att springa till Skierfe och tillbaka på en dag så var jag tvungen att göra det. En plats jag återkommer till om och om igen. Här kan du läsa om när jag var där sist! Klicka här om du vill läsa om när jag tog genvägen till Skierfe!

Dundret och Rallarstigen i Gällivare. Mitt hemmafjäll. Berget som under min uppväxt var det sista jag såg innan jag somnade och det första när jag vaknade. Kan ta fram känslan hur det var när man vaknade och den första snön hade lagt sig på toppen. Hur hösten kom när berget skiftade färg. Det är alltid värt att ta sig upp! På sommaren kan du äta våfflor med hjortronsylt på toppen. Springer du de fem topparna runt i fint väder kan du se 1/11 del av Sveriges yta – däribland Kebnekaise. Väljer du oväder och storm så garanterar jag att du känner dig riktigt levande. Du kan starta nere i samhället och springa upp – eller ta bilen upp och börja där om du inte vill ha så många höjdmeter på din löptur.

Högakusten – så vackert! Passa på att springa upp på Slåttdalsberget för utsikten och genom Slåttdalsskrevan för att det är mäktigt.

Niliterrängen – Lapplands långlopp. Tre mil terräng där det finns vätskekontroller – men du får vara för dig själv ett (bra) tag. (Här och här kan du läsa mer!) Älskar allt. Allt från nummerlapparna som återanvänds från år till år, att jag springer i skog, myr och skogsvägar utan att träffa en enda person under lång tid till att man kommer i mål och det ingår hemlagad god lunch i startpriset. Nämnde jag att alla får pris. Alla.

(Tyvärr kommer inte Niliterrängen gå i år – på grund av du vet vad – så ladda för nästa år!)

Skåneleden. Längst i söder går en otroligt vacker led, stora delar längst med vattnet. Jag har bara sprungit en mil av den – men den lämnade mig med mersmak så det är en plan att se mer av den till sommaren. 

Åreskutan. Några av mina finaste löpturer har varit i maj börjar med barmark och sommarvärme – och avslutar med snölöpning ner. Så vackert. Så roligt. 

Trastsjöskogen i Åkersberga. Jag springer eller går till den här klippan minst en gång i veckan. (Länk till pdf med karta)

Men i Roslagen även Blå leden och Roslagsleden. Har aldrig ångrat en skogstur varesig det är en lugn tur med räven eller en långtur där jag är riktigt trött på slutet – sådär så alla sinnen och känslor förstärks och en chokladbit kan få mig att gråta.

Sörmlandsleden. Över 100 mil led med start i Björkhagen. Gillar den lite extra eftersom det går att ta tåget till flera ställen och sedan springa en distans och hoppa på tåget hem. Älskar att springa från A till B! Niklas Holmström har sprungit Sörmlandsleden fram och tillbaka, upp och ner och en liten bit till. Kolla in hans blogg här! (Gillar det här inlägget med bland annat hans favoritetapper! Jag vill springa alla!) Tips! Här kan du ladda ner hans bok “Springa Sörmlandsleden”. 

Har du något vackert trailtips till mig? Vart ska jag springa i sommar, vad får jag inte missa under årets roadtrip?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Lantto går till sjöss. Del: 2

Allt du behöver veta för att köra båt. Sjökort. Knopar. Lägga till i naturhamn. Vid vanlig jävla brygga. Och långskepps för att tanka. Möte på sjön. Hur man tar vågor. Öva på exakt hur lite du behöver styra när man vaggar fram i smala sund. Planingsfart. Skarpa svängar. Hur det känns att passera Viking Line. Vågorna. Virvlarna bakom.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 1

Jag bor några hundra meter från havet. Har simmat massor. Har paddlat en hel del. Men jag har aldrig kört båt. Jag har länge sagt att bo här utan båt är som att bo i Norrland utan skoter. Min mentor Göran har lovat lära mig allt jag behöver. Min plan är att lära mig älska havet lika mycket som fjällen. Bli lika säker i en båt som på en skoter. Kunna läsa sjökort lika bra som fjällkartor.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *