#LEVFÖRFAN DAG 24

När livet snurrar fort så inser jag ofta att jag inte riktigt använt mina sinnen. Stannar jag till och tar in dom klassiska fem sinnena, syn, hörsel, känsel, lukt, och smak – då sjunker mina axlar och pulsen går ner. ?
?
Fast exakt hur många sinnen vi har är föremål för debatt. Redan på 300-talet före Kristus så fastslog Aristoteles att vi hade fem sinnen. Aristoteles uppdelning anses nu föråldrad och forskare anser att vi har minst sju sinnen. Många hävdar dock att vi har många fler än så. Exempel på nya sinnen är Termoception (Värme), Nociception (Smärta), Proprioception (egna kroppen), Interoception (intern reglering), Equilibrioception (Balans), och Mechanoreception (Vibrationer).?
?
I vilket fall så är det intressant med sinnen, hur många har inte blivit varse om hur mycket man uppskattar smak och lukt sedan dom haft covid? Två sinnen vi normalt alltid tar för givna. Om vi sedan fortsätter … Vad är det första du kommer att tänka på att du skulle sakna om du plötsligt förlorade din syn, din hörsel och din känsel??
?
Det första jag kommer att tänka på när det gäller hörsel är samtal. Samtal runt elden eller runt ett middagsbord. Samtalen där man fyller i varandras meningar för att man känner varann så väl, men ändå lyssnar och låter människor prata till punkt. Och skratten. Vänners skratt och mina barns skratt. Favoriten är det där som bubblar upp ur magen, det som inte går att stoppa. Det som låter som vatten som porlar och åska som mullrar samtidigt. Men jag skulle också sakna skogens ljud – det där jag hör när jag är ute och går. Eller havet när jag sitter på min klippa med en kopp kaffe. Men också bergen som pratar. (Fast det kanske är mer det sjätte sinnet.) Under en vecka när jag gick Turistsportlinjen fick vi testa på olika ”handikapp” – jag minns dagen utan hörsel som en av dom värsta. Att inte kunna vara med i samtal, och att inte höra liften eller skidorna när jag åkte i Riksgränsen. Ta hand om din hörsel – det är vansinnigt jobbigt att bli av med den. Eller känsel. Vad skulle du sakna mest om du plötsligt inte kunde känna? ?
?
Hur många sinnen har vi egentligen och du som blivit av med smak och lukt senaste året – vad har du saknat mest?


Mästaren på att använda alla sinnen. Rajo.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

#Levförfan mugg

Vill du köpa en #Levförfan mugg – mejla mig på sofie@lantto.se Strax kommer du kunna köpa dem i en rejäl webshop igen men just nu är det enda sättet att höra av sig direkt till mig.

Läs mer »

Tips för att starta semestern lugnt

8 tips för en återhämtande semester! Har flera gånger läst att vi är som lyckligast just INNAN semestern. Forskning har visat att lyckonivån når sin topp precis före semestern. När vi väl har semester kan plötsligt tröttheten komma ikapp och allt är inte så rosenskimrande som man drömt om. Det sista du vill är att ägna flera semesterdagar åt att varva ner, eller bli sjuk för att du kört så hårt att du kraschar när du väl drar ner på tempot. Här hittar du åtta praktiska tips för att landa in i semestern lugnt – ta till dig det som talar till dig.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *