Sök
Stäng denna sökruta.

#LEVFÖRFAN DAG 24

När livet snurrar fort så inser jag ofta att jag inte riktigt använt mina sinnen. Stannar jag till och tar in dom klassiska fem sinnena, syn, hörsel, känsel, lukt, och smak – då sjunker mina axlar och pulsen går ner. ?
?
Fast exakt hur många sinnen vi har är föremål för debatt. Redan på 300-talet före Kristus så fastslog Aristoteles att vi hade fem sinnen. Aristoteles uppdelning anses nu föråldrad och forskare anser att vi har minst sju sinnen. Många hävdar dock att vi har många fler än så. Exempel på nya sinnen är Termoception (Värme), Nociception (Smärta), Proprioception (egna kroppen), Interoception (intern reglering), Equilibrioception (Balans), och Mechanoreception (Vibrationer).?
?
I vilket fall så är det intressant med sinnen, hur många har inte blivit varse om hur mycket man uppskattar smak och lukt sedan dom haft covid? Två sinnen vi normalt alltid tar för givna. Om vi sedan fortsätter … Vad är det första du kommer att tänka på att du skulle sakna om du plötsligt förlorade din syn, din hörsel och din känsel??
?
Det första jag kommer att tänka på när det gäller hörsel är samtal. Samtal runt elden eller runt ett middagsbord. Samtalen där man fyller i varandras meningar för att man känner varann så väl, men ändå lyssnar och låter människor prata till punkt. Och skratten. Vänners skratt och mina barns skratt. Favoriten är det där som bubblar upp ur magen, det som inte går att stoppa. Det som låter som vatten som porlar och åska som mullrar samtidigt. Men jag skulle också sakna skogens ljud – det där jag hör när jag är ute och går. Eller havet när jag sitter på min klippa med en kopp kaffe. Men också bergen som pratar. (Fast det kanske är mer det sjätte sinnet.) Under en vecka när jag gick Turistsportlinjen fick vi testa på olika ”handikapp” – jag minns dagen utan hörsel som en av dom värsta. Att inte kunna vara med i samtal, och att inte höra liften eller skidorna när jag åkte i Riksgränsen. Ta hand om din hörsel – det är vansinnigt jobbigt att bli av med den. Eller känsel. Vad skulle du sakna mest om du plötsligt inte kunde känna? ?
?
Hur många sinnen har vi egentligen och du som blivit av med smak och lukt senaste året – vad har du saknat mest?


Mästaren på att använda alla sinnen. Rajo.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Lantto går till sjöss. Del: 2

Allt du behöver veta för att köra båt. Sjökort. Knopar. Lägga till i naturhamn. Vid vanlig jävla brygga. Och långskepps för att tanka. Möte på sjön. Hur man tar vågor. Öva på exakt hur lite du behöver styra när man vaggar fram i smala sund. Planingsfart. Skarpa svängar. Hur det känns att passera Viking Line. Vågorna. Virvlarna bakom.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 1

Jag bor några hundra meter från havet. Har simmat massor. Har paddlat en hel del. Men jag har aldrig kört båt. Jag har länge sagt att bo här utan båt är som att bo i Norrland utan skoter. Min mentor Göran har lovat lära mig allt jag behöver. Min plan är att lära mig älska havet lika mycket som fjällen. Bli lika säker i en båt som på en skoter. Kunna läsa sjökort lika bra som fjällkartor.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *