Sök
Stäng denna sökruta.

Mr Friluftsliv

Överlevnadsguru. Friluftskung. Outdoorlegend. Johan Skullman följs av samma svulstiga epitet som Zlatan, men skulle aldrig uttala dem om sig själv. Så börjar Marie artikeln om Johan Skullman som du kan hitta i senaste numret av Utemagasinet.

Första gången jag träffade Johan var förra året på Morakniv Adventure. Tyckte genast om honom. Han är en människa jag fick respekt för direkt, och det krävs en hel del för att jag ska få det, bitter norrlänning som jag är innerst inne. Uppfattade honom lite hård på utsidan men med ett leende i ögonvrån. Det jag tycker extra mycket om är att han kan hur mycket som helst om hur du klarar dig bäst i naturen – men han skriker inte om det. Och dom gånger vi hamnat vid en eld så kör han inte flera timmars mansplaining utan det går att ha en diskussion som flödar fram och tillbaka.

Sedan sprang vi på varann i Colorado, där jag och Marie var och gjorde ett reportage om Fjällräven Classic USA för Utemagasinet. Det var intressant att se den respekt, närmast vördnad, många av de internationella deltagarna visade honom. Som svenskar fick vi många nyfikna frågor om ”överlevnadsgurun”, ”friluftskungen” och ”outdoorlegenden” Skullman.

– Do you know him? For real? Wow …

Två amerikanska män i 30-årsåldern berättade uppspelt att de mött Johan under Classic i Sverige några år tidigare. En av dem hade dragit på sig elaka skavsår och fått hjälp av ”mannen som vet allt om friluftsliv”.

– Det är något med ögonen. He can see into your soul …

Johan och Kofi.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Lantto går till sjöss. Del: 2

Allt du behöver veta för att köra båt. Sjökort. Knopar. Lägga till i naturhamn. Vid vanlig jävla brygga. Och långskepps för att tanka. Möte på sjön. Hur man tar vågor. Öva på exakt hur lite du behöver styra när man vaggar fram i smala sund. Planingsfart. Skarpa svängar. Hur det känns att passera Viking Line. Vågorna. Virvlarna bakom.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 1

Jag bor några hundra meter från havet. Har simmat massor. Har paddlat en hel del. Men jag har aldrig kört båt. Jag har länge sagt att bo här utan båt är som att bo i Norrland utan skoter. Min mentor Göran har lovat lära mig allt jag behöver. Min plan är att lära mig älska havet lika mycket som fjällen. Bli lika säker i en båt som på en skoter. Kunna läsa sjökort lika bra som fjällkartor.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *