TROLLSJÖN – SVERIGES KLARASTE OCH RENASTE SJÖ

En av dom vackraste platser jag vet. Sveriges klaraste och renaste sjö med ett siktdjup ända ned till botten på 36 meter. Trollsjön eller Rissajaure.

Vi gjorde det som en övernattningstur, gick till sjön på eftermiddagen, slog upp tältet, åt middag, gick på upptäcksfärd och sov över. Vaknade med den vackraste utsikten. Frukost och så gick vi ner. 

Vi parkerade bilen efter E10:an mot Narvik. Cirka 2 mil efter Björkliden, innan Vassijaure, kommer en skylt där det står ”Låktajokk”. Efter skylten ser du parkeringsfickor på båda sidor av vägen. Du går först genom fjällbjörkskog, efter en spång, över järnvägen och så börjar stigningen och dom många krönen. Svärmor Anki har gått upp många gånger och sa att det alltid finns ett krön till, en till topp. Du tror att bakom nästa kommer du se sjön … men det finns alltid ett till … Hans sa att det skulle vara 10 krön, så barnen räknade. Efteråt sa vi att det nog blev 13 stycken.

Precis vid E10:an är det skyltar mot Trollsjön där det står 6 km. Efter Låktatjåkka tågstation finns det en skylt där det står både 4 och 5 kilometer. Och några meter från den var den här: 4,5 km.

Sedan finns ingen ledmarkering men en tydlig stig och det är i princip omöjligt att gå vilse eftersom du går in i en dal och i slutet av dalen ligger sjön …

Hur ofta är det shortsväder i fjällen? Svaret är inte ofta. 

Elis tyckte det var en självklarhet att det skulle badas.  

… så det var bara att bada. Det var det kallaste någonsin. Barnen hittade senare is som flöt omkring i sjön …

Vi slog upp tältet och åt vår frystorkade mat.

“Det ser ut som spya och smakar som snor” sa 14-åringen.

Gick på upptäcksfärd bland stenarna. Hela dalen in är fylld med stora klippblock. Det ser ut som en jätte kastat ut dom men det är resultatet av den senaste inlandsisens framfart.

Barnen hade packat sina ryggsäckar själva. Vi sa bara att dom skulle dubbelkolla så dom fick med sig sovsäck, liggunderlag, ett ombyte och jacka. Vid sjön plockar 11-åriningen upp en Kalle Anka pocket.

Självklart liksom.

Vår lånehund hängde på. Eller räven som jag kallar honom. Han verkade stortrivas!

Jag ger miljön för den här tandborstningen 10 av 10 tandkrämstuber.

Tillbaka är det mer nerför än uppför. 

… stannade till och drack vatten från fjällbäckar. Och åt godis.

Har du varit vid Trollsjön?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

PACKNING FÖR VANDRING

Här hittar du tipsen till en perfekt packad vandringsryggsäck. Från strategiskt placerade snacks i midjebältet till viktiga verktyg som kompass, karta, pannlampa och toalettpapper i det översta facket. Sovprylar, köksutrustning, dunjackor och regnkläder har sina egna dedikerade platser för enkel åtkomst under pauser.

Läs mer »

Prylen: kängan Mira

Vi träffades när jag letade efter sällskap till Patagonien. Det var kärlek vid första ögonkastet. Testade några andra men de var antingen

Läs mer »

4 reaktioner på ”TROLLSJÖN – SVERIGES KLARASTE OCH RENASTE SJÖ

  1. Kul att du skrev om just trollsjön! Tänkte ta en en-dagsvandring där på vår roadtrip till Lofoten. Hoppas på lika fint väder som er 🙂

  2. Vi gick dit förra året vid midsommar. Då var det SNÖ ca 50% av vägen dit och IS på hela sjön. Inte lika magiskt då
    :(. Det blir ett nytt försök någon annan gång!

  3. Åhh ja, så himla fint! Vi vandrade upp dit när det var strålande sol och säkert 25 grader, och efter typ 4 dagars svettigt vandrande med endast våtservetter som tvättmöjlighet var ett bad i Trollsjön helt fantastiskt (om än något kallt)! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *