Sök
Stäng denna sökruta.

ÅNGALOPPET FAMILJ 2016

IMG_3571

Mamma, det är ingen som sprungit om oss, visst kan man säga att vi är i förklungan nu? Jag försöker hänga på Elis, min nioåring som springer lätt, lätt igenom skogen samtidigt som jag funderar på om ordet förklunga är ett riktigt ord. Ibland drar Elis rakt ut i skogen och springer om ett lag och jag får jobba hårt för att hänga på.

Vi befinner oss på Ångaloppet familj och ska springa och simma 3,3 kilometer. Jag brukar alltid säga att jag känner mig som ett barn när jag tränar swimrun. Jag har kört några gånger med Mira och Elis. Simkläder på och ett par löparskor som får bli blöta och så leker vi. Dom får turas om att peka vart vi ska simma och springa och så kör vi.

angaloppet---2016---matti-rapila-andersson-2708_28943346881_o

Framför oss har vi Mira, min 12-åring och hennes kompis Agnes. Dom startade fem minuter innan oss. Att vi kom i olika startgrupper var det bästa som kunde hända – nioåringen hatar att förlora och har sagt att han inte ska starta hela morgonen men så fort han fick reda på att vi inte skulle springa med dom så var allt underbart, toppen och fantastiskt.

Vi tassar på, det kommer en vätskestation och Elis tar en mugg och dundrar vidare. “Jag ska kasta muggen efter vägen sådär som proffsen gör” säger han (och kastar den i en sopsäck när det väl är dags …) Min klocka visar att vi sprungit mer än halva sträckan. 1,5 km. Vi springer några hundra meter efter en väg och jag försöker efterlikna hans lätta löpsteg när jag springer bakom honom. Snitsarna svänger snart in i skogen igen och Elis studsar fram och leker parkour, sätter vänster fot på en klippa, tar fart och höger fot hinner knappt nudda marken förrän den är på väg till nästa steg. Jag hojtar att han är grym på att springa i skogen. Jag vet, säger han.

Nerför en kulle och där ska vi ner i vattnet. Elis säger “ÅHHHHH VAD SKÖNT. Mamma vattnet är vaaaarmt” och så dyker han ner under ytan för att svalka ansiktet. Jag kan inte komma på en enda gång han frusit – skulle han få bestämma så skulle han gå till skolan i shorts. Året om.
Han simmar några tag bröstsim, byter till frisim, lite bröstsim igen.
– Kolla mamma, näckrosor. Dom är coola.
Jag får en i handen när jag tar ett simtag. Visar upp den för honom.
Åh, får jag den?

IMG_3577

Vattnet är fullt av gröna badmössor. Och flera båtar med funktionärer. Det är rätt stora vågor så ansiktet får en dusch då och då. Vi ska simma cirka 125 meter. Det är en bit men vi simmar på, Elis tittar bakåt och säger KOLLA vad många som är efter oss.

Upp ur vattnet och vi äger skogen, det är tomt framför oss och jag försöker bara hålla jämna steg med Elis. Vi kommer ikapp några och han studsar ut i skogen och springer om. Det är roligt att höra samtalen under loppet. Det är allt från barnet som gråter och låter som han har astma till killen som peppar sin mamma ”kom igen nu mamma, du fixar det” Simning två är lite kortare och där finns det publik som hejar. Jag ser massa sköna vänner som Caroline, Nina och Henrik.

En liten löpning och så ska vi ut i vattnet och runda en boj för att sedan springa några 100 meter in i mål.
Elis har fått sin svarta tävlingsblick och bara kör. Jag känner mig blödig som får vara med honom. Det här är ett minne jag alltid kommer bära med mig. I vanliga fall går han på sina träningar (han har valt friidrott och basket) och jag på mina. Men det här är knäppt kul, det är ingen tidtagning på familjeloppet utan det är verkligen 100% Ångaloppets vision “swimrun för alla”. Det går ett kortare lopp på 1,1 km som startade innan oss – där vadar man i vattnet så man behöver inte vara simkunnig.

IMG_3563

I mål möter vi lag 45 MiraochAgnes. 12-åringarna. Dom poserar stenhårda med simglasögonen på. ”Första simningen var lite tuff med vågorna” säger dom men annars var det inget problem. Lätt att vi kör nästa år, det var så kul! Fast jobbigt.

Älskar att dom körde, att se deras glädje efter att ha gått i mål. Swimrun är tävling, äventyr och kompishäng i ett. Jag älskar swimrun!

angaloppet---2016---matti-rapila-andersson-0316_28733097970_o

Tänker aldrig tvinga mina barn att träna något, men vi försöker vara bra förebilder hemma och inte bara säga utan att också visa att röra på sig är något man gör. Och man gör det för att det är kul och kroppen och huvudet mår bra av det. Hittills har vi kört så att barnen får välja vad dom vill träna, men när dom valt då går dom klart terminen – även om det kan kännas lite tungt vissa dagar. Livet är inte lätt hela jävla tiden och tycka vad man vill men jag tror stenhårt på att genom att härda ut ibland så kommer små hinder som kommer i livet bara känns som små gupp. Men om vi föräldrar alltid sopar framför barnen så dom aldrig har motgångar eller det är tungt då har vi verkligen gjort dom en björntjänst och det verkliga livet kommer bli JÄTTEJOBBIGT. Så små saker som att gå och träna när det känns lite jobbigt att släppa telefonen och gå upp ur soffan. Eller att köra kalvruset och bli  skitig och tycka det är jobbigt men få uppleva glädjeruset efteråt.

IMG_3578

Ångaloppets vision är “swimrun för alla”. Ångaloppet familj är verkligen 100% swimrun för alla. Vi möter allt från pensionärer till barn som knappt kan gå i skogen.

angaloppet---2016---matti-rapila-andersson-0516_28943367601_o

I Ångaloppet familj tävlar alla i lag om två personer. Målsman bestämmer om det är den längre eller kortare banan som passar bäst. Barn under elva år måste delta i ett lag med en myndig person. Barn som är 11–15 år får delta med en jämgammal kompis men dom måste ha klarat av simborgarmärket innan (alltså kunna simma minst 200m i ett sträck utan att stanna för att vila).

angaloppet---2016---matti-rapila-andersson-2848_28402143883_o

Hela gänget längtar till nästa år, men 12-åringarna frågade om vi kan köra lite swimrun redan i höst. Du fattar ju, det är så en swimrun-mamma vill gråta. Jag bokar bastun på Domarudden och så kör vi. Vilka hänger på?

Fotot överst har Henrik Kindgren tagit, gruppfotot Caroline Holst Åhbeck och alla andra bilder Ångaloppet/Matti Rapila Andersson. 

Nå gillar du det här så gillar du nog också

LAPONIA TRIATHLON – ANMÄL DIG!

6 juli går Laponia triathlon. En Ironmandistans i midnattsol. I mina ögon Sveriges vackraste. Anmälan stänger sista april så är du det minsta sugen så är det dags att sluta tveka och anmäla dig!

Läs mer »

Laponia 2023 race report

Laponia triathlon 2023. För sjunde gången i mitt liv drar jag på mig våtdräkten i midnattsol och går ner i vattnet för att simma 3860 meter innan jag ska cykla 18 mil och springa ett maraton på det. Har kört distansen 22 gånger innan, men kommer det att gå utan i princip ett enda långpass i kroppen?

Läs mer »

22 IRONMAN

Går på ett pass på gymmet. Är svag nå så jävulsk. Känns som jag aldrig tränat i hela mitt liv. Någonsin. Ever.

Att jag 22 gånger simmat 3860 meter, cyklat 18 mil och sprungit ett maraton känns som ett annat liv. Fast jag bevisligen gjorde det tre gånger förra året. Det är en balansakt att inte vara sina prestationer, att leva i nutid men vara stolt över det man gjort så här långt i livet.

Läs mer »

5 reaktioner på ”ÅNGALOPPET FAMILJ 2016

  1. Så bra och målande beskrivning Sofie!
    Synd att det inte finns fler lopp. Är bastun bokad?!
    Hälsar far&son som vann klassen Synkrospring (svarta Tec-kläderna ovan)

  2. Längtar så tills mina småkillar (nu 1.5 och snart 4 år) blivit lite äldre och hoppas, hoppas innerligt att de skulle vilja göra något liknande med mig <3
    Klok filosofi vad gäller barnaktiviteter också.

  3. Ser jättehärligt ut! Vi hade tänkt köra hela familjen men blev bjudna på bröllop på lördagen så vi får spara det till nästa år. Kul att höra att ni kör samma filosofi som vi gör – man får gå färdigt terminen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *