Sök
Stäng denna sökruta.

ICELAND I LOVE YOU!

151121_iceland0348

Island. Ett land jag drömt om. Länge. Så plötsligt får jag chansen. Två vänner hade en resa bokad. Icke avbokningsbar. Skaffade hundvalp som dom inte vill lämna. Husse stannar hemma och Matte Katti, syster och jag åker istället.

151120_iceland0230

Vi hyrde bil, en 4-hjulsdriven efter att ha googlat vad man ska ha. Pluggar in uttaget till telefonen och drar igång spellistan (tips ett till packlistan om man inte bara vill lyssna på isländsk radio hela tiden) Knappar in ”point of interest”->Tingvalla och börjar vår resa med att bränna av ”the golden circle”. Först Tingvalla för att se sprickan mellan den nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattan och sedan gasade vi vidare till Geysir och Gullfors.

151119_iceland0023

Þingvellir nationalpark, eller Tingvalla. Det är vid Islands största sjö, Þingvallavatn, och sägs vara där islänningarna höll sitt första riksmöte.

Det är mitt emellan den nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattan. Ravinen kallas “tingsmännens ravin”, Almannagjá. Sprickbildningen är fortfarande aktiv och utvidgar sig närmare 5 mm varje år.

151119_iceland0035

Knappar in Geysir och rullar mot den sprutande varma källan som som gett namn till den engelska benämningen på sprutande varma källor – geyser.

151119_iceland0038

Bredvid Geysir finns Strokkur. Strokkur får utbrott ungefär var 4-8 minut. Geysirs utbrott är bara ett par gånger varje dag.

151119_iceland0091

Katti, Lisa och Strokkur. 151119_iceland0105

Bara några minuter från Geysir ligger Gullfoss som är det största vattenfallet på Island. Det faller i två etapper, först 11 och sedan 21 meter, ner i en 30 meter djup, 20 meter bred och 2,5 kilometer lång spricka.
Mäktigt. Vackert. Och skitkallt. Alltså jätte jätte kallt. Och då badade vi inte ens. Men några minusgrader i kombination med en isande vind. Mitt skelett ryser till bara jag tänker på det. Så tips två är packa varmt. Älskar att resa runt i min friluftskostym. Icebreaker ullunderställ (säger Icebreaker bara för att det är gjort av merionull som inte kliar och jag klarar inte av ullkläder som kliar…) ovanpå mina softshellbyxor och ovantill en ullhoodie. Dunjacka och ovanpå det en skaljacka. Mössa, vantar och jag känner mig redo för allt. Susar mot Reykjavik i solnedgång. Äter middag på Sjávargrillid som vi bokat bord på efter tips från Emma. Rekommenderas!

Frukost på Kex (ett vandrarhem som är bra om man letar billigare boende) Vi är där för deras ekologiska frukost. Och roliga miljö. Planen är att köra till Landmannalaugar för att bada i varma källor men efter att ha pratat med några olika och alla avråder oss för att ge oss ut på dom vägarna på vintern så väljer vi att köra vidare söderut.

151120_iceland0114

Stannar till vid vattenfallet Seljalandsfoss och trots att ljuset inte är perfekt (då skulle vi varit här i solnedgång) så får jag ta en bild jag drömt om. Syster i klänning vid ett vattenfall. 151120_iceland0334

Dunjacka på och vidare på till Fjaðrárgljúfur, det ligger just innan Kirkjubæjarklaustur. Efter Vik är det platt. Alltså H E L T platt. Som ett ökenlandskap. Kargt. Vackert. Plötsligt passerar vi en skylt och jag hojtar; jag tror det kan vara där! Och det här är lite skönt, det är inga stora neonskyltar till sevärdheterna utan du måste veta annars har du ingen aning om vart du ska. Nu ska vi till miljön som är med i början av Justin Bibers video – vi har skämtat om att vi ska till Biberbergen sedan vi först såg den – och fotograf Emma berättat att det inte är svårt att ta sig dit. Det är bara några minuters promenad från bilen. Några kilometer med rätt dålig grusväg och så kommer vi till en parkering. Hälsar på några engelska pensionärer och frågar om det är värt promenaden. Absolut säger dom. För er ungdomar är det som ”a walk in the park”. Vi tackar för komplimangen och tar oss upp. Lisa springer. Jag och Katti går.

Åter igen. M A G I S K T. Från det platta månlandskapet till mäktiga berg och stup. Så fint.

151121_iceland0007

Knappar in Skaftafell på gps:en och rullar vidare. Det blir mörkt snabbt och klockan 17 så känns det som det är mitt i natten. Vi möter knappt några bilar. Känns som att vara hemma i norrland. Checkar in på Skaftafell hotell. Rätt många hotell är stängda under vintern, och även det här ska stänga får vi reda på när vi ska beställa vin till middagen och kyparen säger att det är dom här tre flaskorna ni kan välja mellan – vi stänger om en vecka så vi håller på att tömma förråden.
Bartömning! Bartömning! säger vi och skrattar för sannolikheten är noll. Vi är helt slut och drömmer bara om att sova. (Hade vi valt om så hade vi sovit här – där finns det varma källor utanför dörren …)

Vaknar i mörkret. Kikar ut genom gardinen och ser en mäktig stjärnhimmel. Klockan är 06:30 (Island är en timme efter Sverige). Katti och Lisa har också spring i benen så vi tar på oss och går ut i mörkret och tar en promenad. Frukost och vidare norrut till Jökulsárlón.

151121_iceland0308

Det är den största och mest kända issjön på Island. Den ligger söder om glaciären Vatnajökull, mellan Skaftafells nationalpark och Höfn. Det är tydligen Islands djupaste sjö. Enkel att hitta, när du kommer körande efter väg 1 så kommer det en bro. Just innan den finns det en grusväg till höger ner till stranden och kör du över och vänster så kommer du ner till sjön.

151121_iceland0108

Vi vandrar runt bland isflaken. Katti säger att det känns som hon aldrig varit i en miljö med såhär mycket syre tidigare. Vi ser en säl titta upp bland isflaken, den dyker ner igen och kommer upp på ett annat ställe.

151121_iceland0369

Soluppgången är fin att se på stranden just innan bron när man kommer från Vik-hållet. Sedan stiger den sakta upp och då blir det finare och finare vid själva sjön. Det finns ett litet cafe här och när vi köper en kaffe så träffar vi en svensk tjej som är där och jobbar ett halvår.  151121_iceland0449 151121_iceland0497

Vi rullar tillbaka mot Vik och fortsätter säga att landskapet är helt fantastiskt. Månlandskap. Berg. Stora ravinklyftor med vattenfall och små fåglar som flyger. Overkligt vackert. Svänger av vänster mot Black Beach. Fem kilometer senare så sitter vi på ett cafe och äter lunch. Sedan en promenad efter stranden, klippväggarna är så … ja … maaaagiskt vackra.

151121_iceland0504 151121_iceland0517

Rullar vidare mot Reykjavik, svänger av mot Seljavellir. Efter några kilometers grusväg kommer ett övergivet badhus, vi fortsätter några 100 meter och vägen tar slut. Promenerar in i dalen och tycker oss se en stig som vi följer. Det blir brantare och brantare. Lisa kollar på google maps. Man kan inte se något förutom att det ser ut som vi är fel och ska mer in i dalen så vi korsar en bäck och tar oss neråt.

151121_iceland0534

Och där är den. Overkligt. Poolen jag sett på bild, men tänkt att den inte kan finnas på riktigt. Men det gör den. Och det är så JÄVLA VACKERT! Ett australensiskt par är på väg därifrån och säger att det är kallt men det kommer in varmvatten i två av hörnen. Vi kliver i. Simmar några längder. Tittar ner på botten, där finns inga linjer, men en klippa. Poolen byggdes 1923 för att det skulle finnas ett ställe där dom kunde lära ut simning och har stått här sedan dess.
Vi öppnar champagnen vi har med oss. Skålar åt att vi befinner oss mitt i bergen. I solnedgång. I världens vackraste pool. Tack livet liksom.

151121_iceland0638

Tar beslutet att det är värt att missa vår middagsbokning på Snaps för att få bada i lugn och ro. Badar. Lisa tar på sig löparkläderna och springer sig varm tillbaka till bilen.

Första dagen skulle vi springa med Running Reykjavik. Men eftersom halva skaran var förkyld blev det inte av, men gillar du att springa så hör av dig till dom! Det är Hávar och Óskar som älskar att springa och för att citera från deras webb: “You want to get a run in between meetings but your schedule is tight. We normally just need a few hours in advance before we are at your hotel ready to run. If you prefer cross country running we are happy to take you by car to a good start. From the city centre it is just a 15-30 minutue drive.” Gratis – för att dom älskar att springa.

En kväll på stan. Packar. Sömn. Vaknar och tar oss till Laugardalslaug, En av dom största badhusen i Reykjavik med ett gäng 25 och 50 meters pooler inomhus, och fyra hot tubs och en 50 meters pool utomhus. Det är bara vi och massor med isländska pensionärer som badar. Ljuvligt. Det är så jag längtar efter att bli en badande pensionär.
Packar ihop och rör oss mot flygplatsen.

151121_iceland0235

Island. Tack. Vi kommer tillbaka!

Saker jag vill göra nästa gång:
* Blå lagunen är det ställe som dom flesta börjar sin islandsvistelse på. Fint. Men det finns magiska ställen över hela Island. Vi blev helt lyckliga när vi hittade den här guiden!
* Roadtrip runt H E L A Island.
* Landmannalaugar. Åka buss dit. Bada. Vandra en dag ner till en annan by och ta bussen vidare. Tror det är en helt fantastisk vandring.
* Stanna till i Skaftafell och gå till Svartifoss. Tar tydligen bara några timmar. Vandra överhuvudtaget. Det finns hur mycket som helst.
* Äta på resturangen Fjöruborðið.
* Besöka Haifoss.
* Rida islandshäst. Såklart.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Portugal

Några ord om en fantastisk vecka i Portugal. Jag har hållt yoga, crossfit, spinning och en föreläsning. Men framförallt haft härliga samtal med sköna människor.

Läs mer »

HÄNG MED PÅ TRÄNINGSRESA TILL PORTUGAL

16–23 Mars – vad gör du då? Hänger med mig och ett gäng favoritinstruktörer på träningsresa förstås! Tänk att få möta solen varje morgon genom att gå eller springa efter den milslånga stranden. Eller så rullar du ur sägen ner till morgonyogan (eller både och – min favoritkombo!) Tokträna eller totalvila – vilket du än behöver i mars.

Läs mer »

11 reaktioner på ”ICELAND I LOVE YOU!

  1. Galet vackra bilder!! Blev tokinspirerade till att besöka Island igen, gärna den här årstiden eftersom jag bara varit där på sommaren. Känns som det finns hur mycket som helst kvar att upptäcka och göra. Er resa verkade helt fantastisk!

  2. Tack för hotpot-guiden! Blir perfekt när vi bilar runt ön i juni nästa år. Var hittade du basaltpelarklippan som finns på en av bilderna (på väg tillbaka till Vik vad jag förstår). Geolognörden gick igång 😀

  3. WOW så otroligt vackert det ser ut. Jag har alltid tyckt Island har verkat vackert, men av det du beskriver och har fotat går det ju inte älska det. Det verkar som ni har haft en alldeles underbar resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *